Member login

Username
Password

» Lost your Password?Het aangename met het nuttige verenigen: houd je hersenen scherp!

Bij het goed onderhouden van je gezondheid denk je waarschijnlijk als eerste aan je lichaam in de zin van goede voeding en voldoende beweging. Dit is uiteraard belangrijk, maar je hersenen zijn natuurlijk ook een onderdeel van je lichaam. Volgens onderzoek nemen je cognitieve functies af vanaf ongeveer je dertigste, dus je hersenen hebben ook een stukje onderhoud nodig. Hiernaar is ook veel onderzoek gedaan omdat mensen nu eenmaal veel ouder worden dan vroeger. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die zichzelf een beetje scherp houden, langer mentaal goed bij de tijd blijven als ze ouder worden. Dit kun je trainen.

“Memory game” by Jay Kaye (CC BY-ND 2.0)

Om te beginnen kun je je hersenen eens testen. Hiervoor kun je de gratis app Brain Age Analyzer downloaden. Dit is een heel populaire app. Hiermee kun je een aantal testjes doen en uit een aantal testen komt dan een getal dat de leeftijd van je hersenen weergeeft. Misschien valt het je tegen, maar geen nood, met deze spelletjes train je je korte termijn geheugen en dit kan verbeteren door veel te oefenen.

Wat kun je doen om je hersenen scherper te krijgen en te houden?

Leer iets helemaal nieuws

Op een gegeven moment weet je wel wat je leuk vindt in het leven, om te doen, om te zien. Je spreekt al dan niet een vreemde taal en je gaat vaak naar hetzelfde land op vakantie.
Om je hersenen te stimuleren, is het een goed idee om iets volledig nieuws te proberen. Daarbij gaat het erom dat je er echt helemaal blanco tegenover staat. Dus je kunt een nieuwe hobby beginnen bijvoorbeeld pottenbakken. Of je kunt een nieuwe taal leren, eentje waar je geen flauw idee van hebt. Dus niet Spaans als je al een paar woordjes Spaans spreekt. Begin dan aan Zweeds, waar je vanaf het nulpunt aan moet beginnen.

 Het nut van spelletjes spelen

Er zijn allerlei spellen die de functionaliteit van je hersenen verbeteren. Een intellectueel spel als schaken bijvoorbeeld, maar ook iets eenvoudigs als memory. Kinderen spelen graag memory spelletjes, waarbij je de juiste kaarten in paren moet omdraaien. Er zijn allerlei spelletjes waarbij je je korte termijn geheugen kunt trainen. Als je iemand een rij met objecten laat zien, dan kunnen de meeste mensen er later niet meer dan drie van herinneren.
Online spelletjes voor op je smartphone zijn heel populair, zoals bijvoorbeeld wordfeud. Dit is natuurlijk een variant van scrabble waar je ook probeert om nieuwe woorden te maken. Online spelen is perfect om op een verloren momentje even aan je geheugentraining te werken. Bij MrGreen kun je een casino spel als Blackjack spelen. Dit is relevant want je speelt tegen de dealer en je moet onthouden welke kaarten er in het spel zijn. Ook een potje bingo houdt je hersenen scherp.

“TruusWordFeudtMetToni” by Ton Schulten (CC BY-ND 2.0)

Doe iets anders dan anders

Verras jezelf en doe een bepaalde handeling anders dan normaal. Op den duur heb je overal gewoontes voor ontwikkeld en het is nuttig om daar eens vanaf te wijken. Strik je schoenen andersom. Niet alleen de andere voet eerst, maar ook de strik zelf. Leg de strik in spiegelbeeld. Je zult merken dat dit niet zo automatisch gaat. Je kunt opsommingen in je hoofd maken, lijstjes van wat je je herinnert. Hoe heetten de kinderen in de klas van je lagere school? Welke landen grenzen er aan de grens van Duitsland, hoeveel meisjesnamen die met een M beginnen kun je bedenken?

Tot slot zijn er nog een aantal tips die je beter bij de tijd houden: lees een boek. Daardoor wordt je woordenschat vergroot. Neem op tijd rust, als je oververmoeid bent, kunnen je hersenen sowieso minder informatie opnemen. En omring jezelf met intelligente mensen, die dagen je meer uit. Ken je er niet zoveel? Online vind je er genoeg!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .