Het tij is niet meer te keren, en dat hoeft voor mij ook helemaal niet. Ik ben grijs aan het worden. Ik kan er niet meer omheen. Zowel bij mijn “bakkebaarden”, mijn slapen als bovenop mijn hoofd is het heel erg zichtbaar. Ik ben het type vrouw die haar grijze haar gewoon maar laat komen en het “ouder worden” ook op dit vlak helemaal omarmt. Maar wisten jullie dat het onderhouden van echt volledig grijs haar anders iets anders “moet” dan gekleurd haar? Ik ben in het onderwerp gedoken en kan je de volgende tips geven. Lees je mee?

De afgelopen maanden zag ik op Instagram al veel vrouwen voorbij komen die in de lockdown periode, waarin de kapsalons gesloten waren, het vergrijzingsproces omarmde. dames die besloten te stoppen met het verven van hun haren en zelf steeds een beetje meer van de onderkant van hun haren afknipte om het proces te versnellen. prachtige zilvergrijze coupes kwamen daar onder vandaan. Ik hoop dat dat bij mij ooit in de toekomst ook zo gaat zijn.

Maar nu over op de verzorging van grijs haar. Deze vraagt om een iets andere aanpak. Grijs haar is namelijk wat stugger, weerbarstiger dan gekleurd haar. Ook glanst het vaak wat minder en heeft het een andere  structuur. Dit komt omdat de schubben van de haarschacht meer open staan. Daardoor kan het haar minder goed vocht vasthouden. Vooral op het gebied van zijn glans heeft je haar wat meer verzorging nodig.  Ik verzorg mijn haar nog normaal, maar mocht ik grijzer en grijzer worden dan ga ik deze tips zeker toepassen:

  • Het klinkt voor de hand liggend, maar gebruik shampoo voor grijs haar. Dit zijn vaak shampoos met een blauwe of paarse kleur. Gebruik daarnaast een paar keer per maand een zilvershampoo. Deze zorgt ervoor dat de gelige gloed in je grijze haar verdwijnt of vermindert. Gebruik voor GEEN shampoo’s die ene gele of oranje kleur hebben, deze kunnen namelijk een gele gloed achterlaten op je mooie grijze haren.
  • Ik hou enorm van haarolie en grijs haar is daar ook een liefhebber van. Je kunt een speciale haarolie kopen maar ook amandelolie, arganolie, kokosolie of olijfolie werken prima hoor. De olie kan je aanbrengen voordat je je haar gaat wassen. Doe de olie in je hele haar of bijvoorbeeld alleen in de punten. Laat het 10 tot 20 minuten intrekken en was daarna je haar zoals je gewend bent.
  • Misschien lijkt het gek om je haar na het wassen uit te spoelen met appelazijn, maar dit is niet zonder reden. Appelazijn verlaagt namelijk de pH waarde en zorgt ervoor dat de haarschubben zich sluiten. hierdoor zal je haar gladder worden maar ook meer gaan glanzen. Meng een deel appelazijn met een deel water en giet dit na het wassen over je haar. Even goed de huid inmasseren en daarna met lauwwarm water uitspoelen. Je hoeft niet bang te zijn dat je haar vies blijft ruiken naar azijn, want de geur verdwijnt na het uitspoelen.
  • Laatste hele belangrijke punt en dat gaat over de zon. Grijs haar ondervindt eerder schade door de zon door de UV-A en UV-B stralen.Dit komt omdat het grijze haar minder melanine bevat. Uit onderzoek is gebleken dat grijs haar door de zon minder sterk, droger en geler wordt en dat het meer schade oploopt aan de haarschacht dan gekleurd haar. Dus ga je de volle zon in, doe dan een leuke hoed op of knoop een schaal om je hoofd.
Deel deze post!