Member login

Username
Password

» Lost your Password?BEAUTY: Wat te doen bij zonschade?

Men zegt vaak: “wat heb je een gezond kleurtje!” Maar wat er op je huid achterblijft zijn restanten van de beschadiging die je hebt opgelopen. Niet echt gezond dus! Er bestaan verschillende vormen van zonschade. Dit kan bijvoorbeeld zonverbranding zijn, bruine vlekken, sproeten, roodheid, acne of ruwe huidplekjes. Vandaag bespreken we er twee, namelijk bruine vlekken en ruwe huidplekjes.

Pigmentvlekken door de zon

Pigment is een kleurstof en is ook wel bekend als melanine. Pigmentvormende cellen, de melanocyten maken het pigment aan als afweermechanisme om je huidcellen te beschermen tegen UV-stralen. Onder invloed van UV-stralen (met name UV-A stralen) maakt je huid extra pigment aan. Hierdoor ontstaat er soms een verkeerde verdeling van de cellen. De pigmentvormende cellen (melanocyten) raken in de war en verdelen het pigment niet gelijkmatig. Hierdoor ontstaat een vlek op de huid. Dit noem je hyperpigmentatie.

 

Meest voorkomende soorten van hyperpigmentatie

 • Melasma (zwangerschapsmasker of Chloasma)
  Deze pigmentaandoening ontstaat onder invloed van hormonen en komt voornamelijk voor bij (jonge) vrouwen. Het komt voornamelijk voor bij (jonge) vrouwen omdat de pigmentcellen onder invloed van hormonale schommelingen in de war kunnen raken. De hormonale hyperpigmentatie kan ontstaan tijdens een zwangerschap en wanneer een hormonale disbalans plaatsvindt zoals bijvoorbeeld bij verandering van anticonceptie. Melasma kun je herkennen aan de scherp begrensde vlekken die met name aanwezig zijn op het voorhoofd, de wangen, rondom de ogen, slaap en bovenlip.
 • Ouderdomsvlekken (lentigo)

Dit is een vorm van hyperpigmentatie welke veel voorkomt. Bijna alle mensen van middelbare leeftijd hebben wel een aantal van deze vlekken. Je kunt deze vlekken vooral tegenkomen op plaatsen waar de huid vaak in de zon is geweest zoals het gezicht (wangen of slapen) of op de bovenkant van de handen.

 • Postinflammatoire hyperpigmentatie (pigmentvlekken na een ontsteking of wond)
  Deze vorm van hyperpigmentatie ontstaat op plaatsen waar een ontsteking of wond is geweest (denk bijvoorbeeld aan acne). Deze vorm van pigmentatie verdwijnt meestal vanzelf doordat het pigment vrij oppervlakkig op de huid ligt en zichzelf continu vernieuwd. Door het natuurlijke proces van huidvernieuwing schilfert het pigment in sommige gevallen vanzelf van de huid af. Dit kan echter wel enkele maanden duren.

 

Oplossing voor zonschade

Was het maar zo simpel dat we konden zeggen, dit is de oplossing. Helaas gaat dat niet zomaar aangezien DNA beschadiging heeft opgelopen. Dit omdat de huid hyperpigmentatie heeft aangemaakt. Je zult altijd het risico lopen dat de pigmentvlek weer terugkomt en daarnaast loop je het risico dat een kwaadaardig plekje op de huid kan gaan ontstaan.

Uiteraard hebben we wel een aantal tips om pigmentvlekken te voorkomen en te behandelen:

 1. Voorkom het ontstaan van nieuwe zonschade door dagelijks een SPF 30 of hoger te gebruiken.
 2. Gebruik producten met vitamine C en retinol, omdat deze bescherming bieden tegen zonschade. Daarnaast stimuleren ze collageen (dit maakt je huid steviger) en hebben ze een oplichtende werking op pigment. De zon heeft namelijk een collageen afbreken eigenschap, het is belangrijk om de collageenproductie extra te stimuleren.
 3. Gebruik een product met glycolzuur voor de stimulatie van de celvernieuwing. Hierdoor zal het pigment sneller afschilferen. Schrik niet wanneer het pigment eerst donkerder wordt dan je gewend bent. Dit is een normale en gewenste reactie. Het pigment komt namelijk omhoog waardoor het beter zichtbaar wordt. Na een aantal weken gebruik zul je zien dat het pigment langzaam lichter en minder zichtbaar wordt.
 4. Plan minimaal één keer per jaar een kuur met peelings in bij een huidexpert om de pigmentatie te onderdrukken. De voorkeur gaat uit om dit in de winter te doen, omdat dan een minimale hoeveelheid aan UV-straling aanwezig is waardoor je minder (nieuwe) zonschade oploopt. Je huid is door de peelings namelijk gevoeliger voor UV-straling omdat de dode huidcellen verwijderd worden en er nieuwe, kwetsbare huidlagen blootgesteld worden aan UV-straling. Dit vernieuwingsproces van huid door middel van peelings heeft een aantal maanden nodig om zich te herstellen. Het gebruik van een zonbescherming is iedere dag van belang.

 

Ruwe plekjes door de zon:

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Actinische keratose (dit is een klein, ruw aanvoelend plekje op je huid). Dit ontstaan door langdurige blootstelling aan zonlicht en komt vaak voor op handruggen, neus, oren of op de schedel bij personen met weinig, dun of geen haar. Je haar beschermt namelijk op een milde wijze tegen UV-straling. Het is belangrijk om Actinische keratose weg te laten halen door een huidspecialist of dermatoloog, omdat je anders het risico loopt dat het plekje op de huid tot huidkanker kan gaan ontwikkelen. De behandelmogelijkheden zijn: bevriezen, een crème (bijvoorbeeld Efudix crème), of bijvoorbeeld lichttherapie. Je kunt het voorkomen om je goed in te smeren met een SPF en bijvoorbeeld een hoed te dragen of een zonbescherming te smeren met minimaal factor 30. Vergeet vooral niet de haargrens, neus en oren in te smeren aangezien deze locaties vaak vergeten worden.

Wil je persoonlijk huidadvies en weten welke producten hyperpigmentatie kunnen verminderen of voorkomen? Neem dan contact op met De Online Kliniek door een mail te sturen naar info@deonlinekliniek.nl. Wij helpen je graag!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .