Member login

Username
Password

» Lost your Password?BODYLOVE: Bodypositive, waar ligt de grens?

Zullen we gaan aftellen naar de hoeveelheid “shit” dat ik waarschijnlijk over mij heen ga krijgen nadat de mensen dit artikel hebben gelezen. En weet je, dat is helemaal ok. Dit artikel gaat namelijk over het fenomeen “body positivity”. Natuurlijk vind ik het fantastisch dat iedereen zo blij en tevreden is met zichzelf. Iedere shape and size is prachtig, toch? Ikzelf heb hier als ex dikkertje toch een iets andere mening over. Lees je mee?

Op Instagram en facebook word je ermee om je oren geslagen. #bodypositive #bodypositivity #selflove #selfworth #loveyourbody #pluszizebeauty. We leven in een tijd waarin het zo ontzettend belangrijk is dat we happy zijn in ons lichaam, dat we zelfverzekerd zijn en dat we mogen laten zien waar we voor staan en dat we trots zijn op onszelf. Dat we als plus size vrouwen er ook toe doen. Die movement die is ontstaan door foto’s te taggen met een hashtag zoals bodypositivity is dan ook fantastisch. Het laat andere vrouwen zien dat er meer dames zijn met een maatje meer, of met een iets ander voorkomen die zichzelf ook laten zien. Dat geeft vervolgens weer zelfvertrouwen en kracht en daarmee is de cirkel weer rond.

De kritische vraag die ik dan durf te stellen is, hoe ver gaan we met bodypositiviteit? Waar ligt de grens. Wanneer is het niet meer bodypositive maar gewoon ongezond? Je zal misschien denken, waarom wilt zij er wat van zeggen? Ze is niet plussize (wat ik volgens Nederlandse begrippen wel degelijk ben) en al helemaal niet te dik. Maar ooit woog ik 134 kilo en was ik wel degelijk morbide obese. Nooit is er in mijn hoofd opgekomen om zo’n hashtag te plaatsen. Want ik kon dan zelf wel tevreden zijn met mijn lichaam. Het “promoten” van dik zijn wilde ik absoluut niet. En dat lijkt nu langzaamaan wel te gebeuren. Klinkt knetterhard, dat besef ik maar al te goed. Maar als ik zie dat er vrouwen van 150 kilo en meer zichzelf prachtig op de foto zetten met vervolgens eerder genoemde hashtags erbij dan vraag ik mij af waar het mis gaat! Je mag dan wel tevreden zijn, maar je bent verdorie mega ongezond en daar zou je wat aan moeten doen.

Ondanks dat deze dames misschien heel gezond leven, ze zijn nou eenmaal gevaarlijk te zwaar en dat zou absoluut niet gepromoot mogen worden. Men zou dat niet als “normaal”mogen gaan ervaren. De kans ligt namelijk op de loer dat ze denken, ach, ik ben veel te zwaar maar waarom zou ik iets aan mijn levensstijl veranderen #bodypositive.

Het blijft een lastig onderwerp en wat vind ik het fantastisch om te zien dat er zoveel vrouwen meer en meer tevreden met zichzelf zijn en happy zijn in hun eigen shape. Maar blijf kritisch op jezelf. Blijf goed naar jezelf en je eigen levensstijl kijken. Omarm je eigen beauty, maar weet ook dat morbide obesitas ongezond is, ook al leef je heel gezond.

Hoe denken jullie over dit onderwerp? Laat het hieronder achter in een reactie. 

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Comments: 3

 • Avatar
  reply
  19 oktober 2018

  Wat stoer dat je dit schrijft en ik ben het, ook als ex obees, volledig met je eens! Tuurlijk is het super belangrijk als mens dat je je goed in je vel voelt, maar ongezond (dik) zijn is voor niemand positief!
  Zo zouden we ook geen foto van onszelf met een sigaret in de mond maken met de hastag #gezondbezig , dat zouden we allemaal heel raar vinden!

 • Avatar
  reply

  Ritter Regina

  19 oktober 2018

  Ik heb ook een gastric bypass een ik ben van het leven aan het GENIETEN.
  Als ik 120 kilo’s wog ik was echt ongelukkig..
  Ik vind het niet oké het promoten..van dick zijn…iederen neemt zelf zijn besluit om dat té doen met zijn lichaam dat hij zelf wil doen.
  Maar ik kan maar voor mij zelf spreken
  Dat ik veel gelukkiger..ben met 51 kilo’s minder..

 • Miriam
  reply

  Miriam

  21 oktober 2018

  Je hebt helemaal gelijk! Zowel vanuit wetenschappelijk als maatschappelijk oogpunt!!

  Vanuit jou als persoon , kan ik alleen maar zeggen: je bent supermoedig om dit te schrijven. Chapeau!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .