` BODYLOVE: Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde! - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde!

BODYLOVE: Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde!

Tegenwoordig vinden we overal iets van. De één is te mager en de ander weer te vol, het is niet gauw goed en daarom is het maar goed dat we niet allemaal hetzelfde zijn! Maar dat is niet het enige, want het is hard nodig om meer diversiteit in lichaamsvormen te laten zien! Daarom pleit de Australische organisatie “Butterfly Foundation” dat we een minder eenzijdig schoonheidsideaal tonen, met als hoger doel onzekerheid en eenzaamheid verminderen of wegnemen en daar zijn wij het volledig mee eens! Lees alles over de #TheWholeMe campagne en doe ook mee!

Wat doet de Butterfly Foundation precies?

De Butterfly Foundation is toegewijd aan het bewerkstelligen van verandering in de cultuur, het beleid en de praktijk bij de preventie, behandeling en ondersteuning van mensen die lijden aan eetstoornissen en een negatief lichaamsbeeld. Hun visie is leven in een wereld die gezondheid, welzijn en diversiteit viert.

Het aantal eetstoornissen groeit

Op basis van huisartsenregistratie (CMR-peilstations) en internationaal onderzoek wordt geschat dat ongeveer 0,3 procent van alle jonge vrouwen in Nederland van 15 tot en met 29 jaar anorexia nervosa heeft. Het geschatte percentage boulimia patiënten ligt op 1 procent. Jaarlijks hebben naar schatting van de 100.000 jonge vrouwen 370 anorexia nervosa en 1500 boulimia nervosa (Hoek & Vandereycken, 2008). Zelf denk ik dat dit aantal nog veel hoger ligt, aangezien veel vrouwen met een eetstoornis niet direct hulp krijgen of vragen.

De wachttijd groeit ook

De vrouwen die worstelen met een eetstoornis moeten vaak wachten totdat ze de hulp krijgen die nodig is. Soms hebben ze het geluk om 1 keer per week toch aan te kunnen sluiten bij meetings met anderen vrouwen die tevens worstelen met een eetstoornis en de steun en hulp van een deskundige. Maar meestal moeten ze maanden wachten totdat ze volledig intern kunnen gaan bij een kliniek gespecialiseerd in eetstoornissen. Ondanks dat het Kabinet nu ervoor gaat zorgen dat deze zorg verbeterd wordt, is het helaas een misverstand dat alleen anorexia levensbedreigend kan zijn. Boulimia kan zeker ook levensbedreigend zijn:

Lichamelijke gevolgen van boulimia

  • Door braken of laxeren kan je uitdrogen, wat kan leiden tot ernstige medische problemen, zoals nierfalen en hartfalen;
  • Je kan hartproblemen krijgen, zoals een onregelmatige hartslag of tachycardie. Door de verstoring in de elektrolytenbalans kan je hart tot stilstand komen;
  • Het braken kan leiden tot ernstig tandbederf en tandvleesaandoeningen;
  • Door verstoringen in de hormonen kan je menstruatie ontregeld worden en zelfs uitblijven;
  • Je kan problemen ontwikkelen met de spijsvertering en eventueel afhankelijk worden van laxeermiddelen om stoelgang te hebben.

Bron: https://www.anbn.be/anbn-informeert/over-eetstoornissen/boulimia-nervosa

Bodyshaming

Vorig jaar werd er massaal gereageerd op het feit dat er in een bekend TV programma werd gezegd dat vollere vrouwen niet konden sporten als reactie op de plussize collectie van Nike. Het is echt een misverstand dat vollere vrouwen niet kunnen sporten, ik weet er zelf alles van! Daarnaast vind ik dat kleding alle maten moet hanteren en dat plussize gewoon weggelaten kan worden. Dat modellen aangenomen worden vanwege hun prachtige en krachtige uitstraling en hoe fotogeniek ze zijn en niet of ze maat 34 of 48 hebben. Helaas worden vollere vrouwen nog steeds niet voor vol aangezien (woordspeling) en wordt er aan slanke vrouwen nog steeds gevraagd of ze wel genoeg eten, ziek zijn of misschien wel anorexia hebben terwijl dit niet het geval is. Laten we met z’n allen eens wat liever voor elkaar zijn ( #doeislief) en ieder lichaamsbeeld vieren. Tenslotte is ieder lichaam prachtig en mag gekoesterd worden. Iedere vrouw mag haar lichaam omarmen, liefhebben en zelfs als je vind dat het nog iets mag veranderen, dan nog mag je het koesteren, vieren en aankleden hoe jij dit wenst!

FOMO

Social media is niet meer weg te denken en ook daar staan veelal perfecte vrouwen op de foto in een warm land in een zwoele positie. Ook al is de foto 3 uur lang bewerkt, dan nog zijn er jonge vrouwen die hier naar op kijken en zichzelf met die vrouwen vergelijken. Dit geeft een onrealistisch beeld en zorgt juist voor meer onzekerheid en kans op eetstoornissen en zelfbeeld problematiek. Ook het missen van feestjes, vakanties, het hebben van (designer) kleding, de meeste volgers, likes en reacties en gezien worden door mensen die je niet kent omdat je eenzaam bent hoort bij FOMO ( Fear of Missing Out!). Probeer op social media daarom tegengeluid te laten zien door niet perfecte beelden, foto’s die niet bewerkt zijn, je lichaam te tonen juist als deze niet in de perfecte maat is en ook te laten zien dat je niet altijd maar HAPPY hoeft te zijn, huilen mag en boosheid is normaal. Je bent mens en geen robot die lacht met een decolleté bij een prachtig zwembad in Ibiza. Laat je echtheid, puurheid en jezelf zien in plaats van het perfecte plaatje en wij van Boost your Health doen hier graag aan mee! Just be yourself!

Deel jouw verhaal ook op social media met de hashtag #TheWholeMe of mail naar info@boostyourhealth.nl als jij je verhaal met ons wilt delen!

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .