` BODYLOVE: Hoe geef je bodypositiviteit door aan je dochter - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?BODYLOVE: Hoe geef je bodypositiviteit door aan je dochter

Geef je jouw onzekerheden en oordelen over anderen ook mee aan je dochter? Dat zou zeker niet moeten en geeft haar eigenwaarde ook geen boost. We worden plat gegooid met bodyshaming, oordelen over anderen en op Instagram komt het ene perfecte lichaam na het andere voorbij. Maar hoe geef je je dochter nu mee dat ze iedereen in zijn of haar waarde moet laten, van zichzelf en haar lichaam mag houden en goed is zoals ze is met een maatschappij die steeds meer gericht is op uiterlijk?

Kinderen zijn vaak eerlijk en zeggen wat ze vinden en dat vind ik alleen maar fijn. Zo was ik een keer bij mijn oppaskindje waarvan de mama zwanger was en die vroeg mij of ik ook een baby in mijn buik had, maar nee ik was gewoon te zwaar en dat vertelde ik ook Ik vond dit niet kwetsend en het was zoals het was. Maar naarmate kinderen ouder worden worden ze gevormd door hun ouders en hun omgeving en dan komen de oordelen pas om de hoek kijken. Vaak is dit onschuldig en ligt het eraan hoe je hierop reageert.

Zo kunnen kinderen zeggen dat ze iemand dik vinden, je kunt als ouder dan zeggen dat die persoon wat voller is maar dat dit misschien door omstandigheden zo is gekomen. Iedereen is verschillend en niemand is perfect. Als ouder moet je hierin het goede voorbeeld geven. Dit geldt ook voor een heel slank iemand, iemand die een handicap heeft of zichtbare aandoeningen. Ik zeg iedere dag dat mijn dochter mooi is, maar toen ze vertelde dat ze de mooiste van de wereld was, toen zei ik dat dit wel voor mij geldt maar dat dat niet realistisch is, omdat ik geen idee hebt wie de mooiste van de wereld is. Wat is mooi eigenlijk? Een prachtige, liefdevolle persoonlijkheid, een mooie uitstraling, een slank lichaam en wie bepaald dat?

Pas was ik bij de kinderarts en ze vond mijn dochter te zwaar, toen heb ik mooi verteld dat we momenteel in 3/4 medische trajecten zitten en dat dit gewoon overgaat als ze ouder en langer wordt. Het is namelijk niet echt zichtbaar. Vaak kijken ze dan naar de ouders, maar ook daar zitten weer oordelen. Ik ben tot mijn 23e heel slank geweest en werd daarna door omstandigheden zwaarder, dat wil niet zeggen dat mijn dochter dit ook krijgt.

Pas hoorde ik dat er een kindje tegen haar mama zei dat Isabelle te zwaar was en rare benen had en toen zei haar moeder dat niet iedereen zo knap was als haar. Natuurlijk heeft Isabelle hierop gereageerd, maar zo worden er dus aannames gedaan die kinderen oppakken. Bovendien kan dat meisje later denken dat ze nooit zo knap wordt als haar moeder, ondanks dat dit misschien wel zo is. Zo worden er dingen verkeerd opgepakt en dit kan zelfs eetstoornissen in de hand werken.

Het is dus heel belangrijk wat je je dochter meegeeft in het leven. In een maatschappij waarbij uiterlijk steeds belangrijker wordt zal dit steeds meer een uitdaging worden. Maar wees hier nuchter in, vertel haar dat de meeste foto’s op Instagram niet realistisch zijn, dat het vooral om het innerlijk gaat en je leuke uitstraling. Natuurlijk moet je je netjes verzorgen, maar waarom moet alles zo perfect.

Vroeger zat ik nog niet op social media of veel met mijn vriendinnen te whatsappen, ook speelde ik veel buiten en keek weinig tv. Nu zie je op tv, op social media, in tijdschriften, echt op heel veel manieren hoe je perfect moet zijn. Wees daarom eerlijk dat dit vaak bewerkt is, niet realistisch en zeg vooral tegen je dochter vaak dat je van haar houd, precies zoals ze is, voor jou is zij perfect!

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment