Member login

Username
Password

» Lost your Password?BOEKRECENSIE: Gevangen in geluid – Joan van Baarle

Je zult het maar hebben, de hele dag oorsuizen, zomaar ineens of al vanaf het vroege begin je in je jeugd. Dat het je tot uiterste kan drijven en hoe je hier mee om moet gaan kun je lezen in dit boek dat hierover gaat. Er is nog te weinig hierover bekend en je kunt in het boek verschillende verhalen teruglezen van de personen die dit zelf ervaren en van de mensen die dicht bij hun staan. Het boek heeft ook als ondertitel: Hoe oorsuizen een moeder tot het uiterste dreef. Het kan je zomaar overkomen en is helaas niet meer terug te draaien, lees er alles over in deze aanrijpende boekrecensie.

Het boek begint al zeer aangrijpend waarin de moeder verteld in een brief waarom zij tot het uiterste heeft gestreden en hoe ze uiteindelijk de keuze heeft gemaakt om bewust uit het leven te stappen. Ik kan het mezelf niet voorstellen en houd mijn adem in bij het lezen van deze aangrijpende brief. Ze verteld dat er heel wat aan vooraf gegaan is en dat ze dankbaar is voor zoveel prachtige momenten met haar dierbaren. Ondanks haar ziek-zijn is ze heel dankbaar en houd ze volledig van haar dierbaren en zichzelf. Ze verlangt nu naar rust! Alleen maar stilte, licht en liefde. Ik merk dat ik dit heel heftig vindt om te lezen en ga gelijk in de modus dat er toch ergens een oplossing voor zou moeten zijn. Maar dit is pas het begin van het boek, dus ik lees rustig verder.

Het verhaal van Gaby

Het verhaal gaat over Gaby een moeder die een ernstige vorm van Tinnitus (oorsuizen) en overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) had en haar bestaan was daardoor teruggebracht tot een leven op een postzegel (zoals het zelf verwoord wordt). Ze heeft haar werk als haptotherapeut moeten opgeven, haar sociale leven werd tot het minimum beperkt en ieder geluid, hoe zacht ook, deed haar pijn. Zelfs het ruisen van de bladeren van een boom was niet te verdragen. Voortdurend had ze herrie in haar hoofd.

Gaby had vele behandelingen ondergaan, zowel in het medische als in het alternatieve circuit. Gaby was uitbehandeld en leed ondragelijk.
Drie weken voor haar dood heeft ze een documentaire over haar leven gemaakt en wilde hiermee erkenning en aandacht voor Tinnitus bewerkstelligen. De documentaire werd zes weken na haar dood uitgezonden en deed veel stof op waaien in de media.

Helaas verslapte die aandacht al snel en daarom besloot haar moeder een boek te schrijven over het leven van Gaby en haar gevecht met Tinnitus, die haar uiteindelijk fataal werd. Dit is het eerste boek over tinnitus, waarin achtergrondinformatie en ervaringsverhalen elkaar afwisselen.

De functies van horen

Een goed functionerend gehoor draagt bij aan een lichamelijke en geestelijke gezondheid, aan een gevoel van veiligheid en aan sociaal welbevinden. Wanneer iemands gehoor verstoord is, worden bovengenoemde functies gehinderd. Zo werkt de functie van het selecteren en zeven van geluiden niet goed wanneer iemand tinnitus heeft.

Hyperacusis kan leiden tot een verstoord contact met het lichaam en de omgeving. In beide gevallen storen de (lichaams)geluiden het hoorproces en het vermogen om geluid op een gezonde manier te verwerken. Geluiden bieden dan geen ontspanning meer, maar vormen een belasting.

Wat is tinnitus?

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is geen ziekte, maar een symptoom van een aandoening. Er wordt een geluid gehoord in de oren of het hoofd, dat niet wordt veroorzaakt door een geluidsbron van buiten. Iemand met tinnitus hoort duidelijk een geluid dat er niet hoort te zijn. Het heeft absoluut niets te maken met waandenkbeelden, waarbij mensen stemmen in hun hoofd horen.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Er zijn diverse oorzaken bekend. Meestal gaat het samen met gehoorschade, die veroorzaakt is door een explosie van lawaai of doordat men een langere tijd is blootgesteld aan harde geluiden, zoals bij een festival of in discotheken/clubs. Het kan optreden bij een virusinfectie in het oor die niet op tijd is behandeld, of zomaar, na een operatie of een chemokuur. Omdat tinnitus vaak samengaat met gehoorschade, hebben veel ouderen er last van. Hiernaast kunnen er nog meer oorzaken zijn zoals medicijngebruik of in bijzondere gevallen bij mensen die geen gehoorschade hebben maar wel tinnitus ervaren.

Wat vind ik van het boek?

Het boek staat vol met verhalen van mensen die tinnitus hebben en als mooie lijn door het boek de ervaring van Gaby door haar moeder verteld, van begin tot het einde van haar bestaan. Mijn ogen zijn geopend en ik kan mij dan ook niet goed voorstellen hoe dit moet zijn. Zelf ben ik heel gevoelig en hoog sensitief, ook te veel geluiden kunnen mij stemming veranderen en ik ben dan gezegend dat ik kan weglopen, mezelf kan afzonderen of een paar dagen even rustig aan kan doen. Hun kunnen dat niet, want ze houden last van geluid in de oren die er niet hoort te zijn. Hopelijk worden er voldoende onderzoeken verricht om dit steeds meer te verbeteren en het meer draaglijker te maken voor diegenen die eraan lijden. Voor Gaby is het te laat, laat dit alsjeblieft onze wake-up call zijn en zeker niet vergeten hoe ondraaglijk tinnitus is. Rust zacht lieve Gaby! 

Gevangen in geluid – Joan van Baarle
Hoe oorsuizen een moeder tot het uiterste dreef
Uitgeverij Lucht
€ 17,50 o.a. te koop bij Bol.com

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .