Member login

Username
Password

» Lost your Password?BOEKRECENSIE: Hoe overleef je? – het kookboek – dr. Michael Greger & Gene Stone

Ben jij geïnteresseerd in een gezonde levensstijl? Dan moet je zeker weten dit kookboek in huis halen! Het kookboek ‘’Hoe overleef je’’ bestaat uit 100% plantaardige recepten en is bedoeld om ziekte te voorkomen en om te keren.

Dit kookboek is geschreven door de bekende internationale arts, Michael Greger. Dr. Greger is voedingsdeskundige en oprichter van de populaire website Nutritionfacts.org. Daarnaast heeft hij een bestseller op de markt gebracht, namelijk zijn eigen geschreven boek ‘’How not to die’’. Dit boek heb ik een paar maanden geleden besteld en is erg interessant. Als je interesse hebt in een plantaardige levensstijl en in het effect hiervan op je gezondheid raad ik je dit boek echt aan!

‘’Ik geef de voorkeur liever aan de term onbewerkte, plantaardige voeding’’

Hoe zit het kookboek van Dr. Greger eruit? In zijn kookboek vertelt hij allereerst zijn persoonlijke verhaal en dat van een ander. Dit is erg mooi om te lezen. Verder vertelt Dr. Greger iets waar ik het helemaal mee eens ben: ‘’Vanuit voedingsoogpunt houd ik niet van de termen vegetarisch en veganistisch omdat ze worden bepaald door wat je niet eet. Daarom geef ik de voorkeur aan de term onbewerkte, plantaardige voeding.’’ Verder beschrijft hij in zijn kookboek alle onderwerpen die aan bod komen in ‘’How not to die’’ in een korte samenvatting. Deze onderwerpen gaan over de meest voorkomende ziektes ter wereld en hoe je deze kunt voorkomen of omkeren door te kiezen voor onbewerkte, plantaardige voeding.

Na de inleiding en beschrijving van ziektes introduceert Dr. Greger het dagelijkse dozijn. Het dagelijkse dozijn bestaat uit een lijstje van bepaalde voeding wat je iedere dag binnen zou moeten krijgen. Dit is volgens Dr. Greger noodzakelijk voor een gezonde levensstijl. Deze dagelijkse dozijn bestaat uit o.a. bonen, bessen, groene bladgroente, lijnzaad en noten. Daarnaast raadt hij aan om dit te combineren met voldoende beweging.

Vervolgens is het kookboek ingedeeld in basisrecepten, ontbijt, snacks, soepen, salades, burgers, wraps, groente hoofdschotels, bonenschotels, bijgerechten, zoetigheden, dranken en nog veel meer! Dr. Greger heeft voor zijn kookboek hulp gehad van voormalig chef-kok Robin Robertson. Deze chef-kok heeft al meer dan 20 veganistische kookboeken uitgebracht.

Omdat ik erg enthousiast ben over ‘’How not to die’’ wilde ik ook heel graag wat recepten van zijn kookboek uitproberen. Wat ik lees in zijn ene boek wil ik natuurlijk wel met het andere boek in praktijk brengen! Zo heb ik een ontbijt recept uitgeprobeerd van havermout, een Mac & Cheese pasta recept en een bonenburger. Verder heb ik ook één van zijn basisrecepten gemaakt, zoals dadelstroop en een hartige specerijenmix. Wat lekker zijn deze recepten, zeg! De basisrecepten zijn handig om vooraf al te maken, aangezien je veel van deze basisrecepten zult gebruiken in andere recepten uit het boek.

Wat ook handig is, is dat bij iedere recept staat aangegeven welke voedingsmiddelen het bevat om je dagelijkse dozijn te halen. Verder staat er ook bij hoeveel porties je er mee kunt maken en wat het niveau is van de bereiding. Het ene recept is namelijk makkelijker te maken dan het andere.

Al met al geeft het kookboek ontzettend veel lekkere plantaardige alternatieven die stuk voor stuk ontzettend gezond zijn!

Ik heb de volgende recepten uitgeprobeerd: chocolade havermout, hartige specerijenmix, dadelpasta, Mac & Cheese pasta en bonenburgers! Graag deel ik met jullie de recepten chocolade havermout en Mac & Cheese.

De chocolade havermout was naar mijn mening erg lekker omdat het een chocolade variant is en ik daar gek op ben! Het was een lekkere en vullende havermout, maar wat droogjes. Normaal gesproken maak ik havermout altijd met plantaardige melk, maar dit recept is met water. Ook leuk om af te wisselen hierin, natuurlijk! Toch had ik misschien wat meer water moeten gebruiken denk ik, omdat ik het een beetje droog vond. Daarnaast had ik de dadelsaus iets te dik gemaakt en dit moest vloeibaarder. Voor de rest is een super lekker recept waar je energie van krijgt en wat ook goed vult!

Chocolade Havermout

 • 150 g havervlokken
 • 3 tot 4 el ongezoete cacaopoeder
 • ½ tl kaneelpoeder
 • 2 el gehakte gedroogde vijgen, gojibessen of zuurbessen
 • 1 el gemalen lijnzaad
 • 1 el pompoenpitten
 • 2 el rozijnen (optioneel)
 • 2 el dadelstroop (blz. 3)

Bereiding: breng in een pan 750 ml water aan de kook en roer vervolgens de haver, cacaopoeder en kaneelpoeder erdoor. Zet het vuur laag, voeg de vijgen toe, dek af en laat 5 minuten sudderen, roer af en toe. Haal van het vuur. Roer de lijnzaad en pompoenpitten erdoor. Dek af en laat 2 minuten staan. Schep de havermout in kommen en strooi de rozijnen eroverheen (optioneel) en schenk de dadelstroop eroverheen.

De Mac & Cheese was ontzettend lekker. Normaal gesproken eten wij thuis heel weinig pasta en heb ik al helemaal nooit een Mac & Cheese gemaakt. Ik was dan ook erg benieuwd naar het recept en had zin om iets nieuws uit te proberen. Het smaakte heel goed en mijn vriend en moeder vonden het ook een lekker recept! Wel staat er bij dat het niveau makkelijk is voor dit recept, maar toch vond ik het nog best wat werk. Dit komt door het feit dat ik de amandelboter en hartige specerijenmix voor dit recept zelf heb moeten maken. Bovendien vond ik het lastig om misopasta te vinden. Ik heb in hiervoor in supermarkten gezocht en toko’s, maar zonder succes. In het kookboek staat ook wel aangegeven dat sommige ingrediënten lastig verkrijgbaar zijn in Nederland en België. Natuurlijk kun je het dan altijd vervangen door iets anders. Aan de andere kant krijg je er een heerlijk gerecht voor terug waar ik echt van heb genoten. Een aanrader dus!

Kijk voor meer tips over verkrijgbaarheid op https://hoeoverleefje.nl/kookboek.

Mac & Cheese

 • 725 ml groentebouillon (blz. 6)
 • 75 g gehakte rode ui
 • 1 teentje knoflook, gehakt
 • 225 g gehakte wortel of pompoen
 • 225 g 100% volkoren of bonenmacaroni of andere pasta
 • 30 g edelgist
 • 2 el amandelboter
 • 2 tl gepureerde geschilde citroen (blz. 3)
 • 2 tl witte misopasta
 • 1 tl zoutvrije mosterdpoeder
 • ½ tl gerookt paprikapoeder
 • ¼ tl verse kurkuma, geraspt (of ¼ tl kurkumapoeder)
 • 1 tl hartige specerijenmix (blz. 4), of naar smaak
 • 150 g gestoomde gehakte groene bladgroente of kleine broccoliroosjes, goed uitgeknepen
 • 15 g volkoren broodkruimels

Bereidingswijze:

 • Verwarm in een grote pan 250 ml bouillon op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en wortel toe. Dek af en kook 8 tot 10 minuten tot de groenten heel zacht zijn. Haal van het vuur en zet opzij.
 • Kook de macaroni volgens de instructies op de verpakking al dente. Giet goed af en zet opzij.
 • Verwarm de oven voor op 190 graden.
 • Doe de gekookte groenten, de resterende 475 ml bouillon, de edelgist, amandelboter, citroen, miso, mosterd, ¼ theelepel paprika, de kurkuma en hartige specerijenmix in de blender. Blend tot een gladde massa. Proef en pas zo nodig de smaakmakers aan.
 • Roer de saus voorzichtig door de uitgelekte macaroni om alles goed te mengen. Roer de gekookte groenten erdoor. Schep het mengsel in een ovenschaal met een inhoud van 2,5 liter. Bestrooi met de broodkruimels en de resterende ¼ theelepel paprikapoeder. Bak het gerecht ongeveer 20 minuten tot het heet is en de bovenkant goudbruin is. Warm serveren.

Verder vond ik de bonenburger lekker, maar net als bij ieder recept vind de ene persoon het wel lekker en de ander wat minder. Mijn moeder en ik vonden de burger geslaagd en lekker. Daarentegen vond mijn vriend de burger wat minder en de Mac & Cheese juist lekkerder. Het deeg van de burger is wel echt perfecte burgerdeeg want ik kon er makkelijk burgers mee maken zonder dat het uit elkaar viel!

De hartige specerijenmix geeft echt smaak aan je maaltijd! Dit recept bestaat uit vele specerijen en geen zout, maar toch smaakt het zoutig. Daarnaast is het erg makkelijk te maken!

Hoe overleef je? Het kookboek – dr. Michael Greger & Gene Stone
Uitgeverij Passie
Prijs: € 29,95 te koop bij o.a. Bol.com

Hi! Mijn naam is Laura D'Agata en ik ben 23 jaar. Sinds de zomervakantie van 2017 ben ik 100% plantaardig gaan eten en dit bevalt mij tot nu toe prima! Ik ben al jaren bezig met en geïnteresseerd in voeding en dat is de laatste jaren alleen maar toegenomen. In mijn vrije tijd sport ik graag en probeer ik zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Daarnaast ben ik sinds vorig jaar gestart met mijn eigen blog ''The Fit and Green Diary'' en hier plaats ik zo'n twee keer per week wat leuks op wat betreft vegan recepten, sport en leuke vegan hotspots. Mijn ideale baan? Reizen voor mijn werk, verschillende landen bezoeken en mij in die landen verdiepen in de plantaardige levensstijl en hier uiteraard artikels over schrijven!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .