Member login

Username
Password

» Lost your Password?BOEKRECENSIE: Simpel Ottolenghi

Sinds kort is het prachtige nieuwe boek van Ottolenghi verschenen. Simpel!
Deze pakkende titel doet vermoeden dat de gerechten makkelijk en simpel te maken moeten zijn, let’s see!


Ottolenghi groeide op in Israël en verhuisde jaren later eerst naar Amsterdam en daarna Londen, waar hij aan een beroemde koksopleiding deelnam. Hij werkte in verschillende (sterren) restaurants, voordat hij een eigen deli keten startte, boeken ging schrijven en uiteindelijk een eigen restaurant opende.

Israëlische keuken

Jaren geleden kwam ik zelf in aanraking met de Israëlische keuken, mijn toenmalige partner, die uit Israël kwam, kookte de sterren van de hemel. Ik heb groentes toen op een heel andere manier leren kennen en veel nieuwe ingrediënten zoals za’atar en granaatappelpitjes leren gebruiken in gerechten.
De keren dat ik in Israël ben geweest, heb ik zo veel heerlijke en bijzondere gerechten mogen ervaren!
Voor Israëliërs zijn eten en gastvrijheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kom je ergens (spontaan) op bezoek, dan wordt je gelijk verwend met de heerlijkste soorten fruit en mooiste gerechten. Zo at ik jaren geleden al shakshuka, bakken vol tahini en zelfgemaakte humus! Ik heb de Israëlische keuken leren waarderen voordat hij zijn opmars in de Nederlandse keuken maakte. Daarom vind ik het ook erg leuk het nieuwste kookboek van Ottolenghi te mogen reviewen!

Keep it Simple

Simpel! De titel sprak me gelijk aan, want zeg nou zelf, voor uren in de keuken staan hebben we nu eenmaal niet veel tijd. Maar wel willen we graag lekker en gezond eten.

Het boek is mooi en simpel vormgegeven. De gerechten worden allemaal aangeduid met het Ottolengi-systeem; verschillende kleuren rondjes met ieder een letter erin, die samen weer het woord SIMPEL vormen, ieder met een eigen aanduiding.
Zo staat de S voor, hoe kan het ook anders, Simpel 😉 De I voor niet meer dan 10 ingrediënten, de M voor maak van tevoren, de P voor vanuit de provisiekast, de E voor eenvoudiger dan u denkt en de L voor Lui.

Het idee hiervan is dat simpel koken voor iedereen weer een andere betekenis heeft. Voor de een betekend simpel koken dat je alles een dag van tevoren klaarmaakt, zodat wanneer je eters hebt, haast niets meer hoeft te doen. Voor een ander betekent dit ’s morgens een gerecht in de oven zetten, dat na uren garen ’s avonds op tafel gezet kan worden, terwijl jij de rest van de dag heerlijk in de tuin hebt kunnen zitten.

Een uniek en superhandig systeem. Zodra jij weet wat voor soort kok jij bent, kies je dus gerechten uit met die kleurcode, ideaal, zo hoef je niet elke keer opnieuw het gehele boek door te bladeren. Al wil je dit wel omdat alle foto’s je net zo hard laten watertanden!

Daarnaast is het boek onderverdeeld in verschillende categorieën. Beginnend bij brunch, gevolgd door rauwe groenten, gare groenten, rijst, granen en peulvruchten, noedels en pasta, vlees, vis en last but not least desserts.

De foto’s bij de gerechten zien er allemaal net zo heerlijk uit! En overal wordt er gewerkt met verse ingrediënten en lekker veel verse kruiden! De meeste ingrediënten zijn allemaal makkelijk te verkrijgen bij de grotere supermarkten en voor sommige dingen moet je nog even langs de Turkse of Marokkaanse buurtwinkel. Zoals harissa en ingelegde citroenen.

Als je kookt uit dit boek, dan leer je op een andere manier groentegerechten waarderen. Niks geen kapot gekookte ‘saaie’ groentes, maar overheerlijke, kleurrijke gerechten, vol van smaak en waarbij je zo aan je 2 ons groente per dag zit! Denk aan Bloemkool met mosterd en kaas van blz. 92 of gestoomde pompoensoep met saffraan en sinaasappel van blz. 54.  Of, hoe verzin je het, hele geroosterde selderijknol met korianderzaadolie van blz. 128. Maar ook van de vlees en visgerechten met hun prachtige foto’s loopt het water me in de mond. Wat dacht je van foreltartaar met bruine boter en pistachenoten van blz. 243 of, hoe leuk, de Bridget Jones’ gebakken zalm met pijnboompittensalsa op blz. 246.

Ik denk dat dit boek heel veel mensen aanspreek omdat het zo simpel is. Je krijgt gelijk zin om te koken voor je gezin of om een eetclub met vrienden op te richten waarbij jullie om de beurt alle gerechten uit dit boek koken!

En dat wordt je dan ook nog eens heel makkelijk gemaakt door de ‘SIMPELE maaltijdsuggesties’ die Ottolenghi achter in het boek voor ons heeft samengesteld. En heb je dit jaar inspiratie nodig voor de komende feestdagen? Dan kun je uit het hoofdstuk feesten je inspiratie halen.

In mijn volgende blog deel ik een recept met jullie! Anders wordt dit blog wel erg lang 😉

Maar ik ben nu al fan van dit prachtige boek!

Yotam Ottolengh | SIMPEL | ISBN 978 90 5956 826 6 | € 29,99 | Fontaine Uitgevers | Te koop bij o.a. Bol.com

Hoi, ik ben Romana Switzer, geboren in 1981 in Amsterdam, moeder van 2 dochters (8 en 10) en 3 bonuskinderen en happy together met Wouter ♡ Als Orthomoleculair health- en lifestylecoach, begeleid ik ambitieuze vrouwen met uiteenlopende klachten naar een healthy, happy lifestyle! Mijn passie voor wat ik het aller liefste doe is ontstaan vanuit mijn eigen ervaring, ik viel 18 jaar geleden 40kg af en ben dat gewicht nog steeds kwijt! Als ik het kan, kan jij het ook! Mijn passies die ik met jullie wil delen zijn: healthy lifestyle, healthy mindset, vitamines en mineralen, bodyconfidence, selflove, being a girlboss en recepten.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .