Member login

Username
Password

» Lost your Password?BOEKRECENSIE: Sterker door tegenslag – Inge Miltenburg-Bos

Je wordt meteen meegenomen in de gedachtenwereld van Inge. Ze verteld over haar gezinssituatie en haar relatie met haar broer. Haar broer pleegde plotseling zelfmoord en de wereld onder haar voeten wordt weggehaald. Ze weet niet hoe ze haar leven weer normaal kan voortzetten nu hij niet meer in haar leven is. Ze had een goede band met hem en mist hem vreselijk. Dit boek neemt je mee in haar rouwproces en hoe zij de kracht weer terug vindt als het lijkt alsof er geen reden meer is om voor te leven. Inge is sterker geworden door tegenslag en verteld haar unieke Faith methode om andere mensen ook te helpen om na onwerkelijk verlies en rouw toch de draad weer op te pakken. Lees je mee?

Inge verteld je ademloos over haar leven, haar struggels en de relatie met haar broer. Ook toen haar broer plotseling zelfmoord pleegde en haar gevoelens hierbij, voelde ik de tranen opkomen. Ik voelde haar pijn en ze verteld het heel duidelijk en specifiek, waardoor het soms lijkt alsof je erbij was, alsof je haar vriendin was en naast de zijlijn meeleeft. Zelf kan ik mij niet voorstellen hoe iemand die je zo lief hebt een einde aan zijn leven maakt. Wel heb ik al jong met verlies en rouw te maken gehad.

Haar wereld was veranderd, haar lieve broer en maatje had haar alleen gelaten, terwijl zij er nog niet aan toe was om hem los te laten. Maar ze moest wel. De pijn van het besef dat hij nooit meer terugkwam kon ze niet in één keer aan, dat was te veel en langzaam druppelde het besef toch bij haar binnen dat het toch echt zo was. Ze wilde hem nog zoveel vragen, ze zocht hierbij naar handvatten en ondanks dat ze hier radeloos van werd richtte ze zich op haar werk en hield daar voldoening uit om zo andere mensen te helpen.

Als je denkt onmogelijk verder te kunnen, ga dan verder op een manier zoals je nooit voor mogelijk hebt gehouden

Ze wilde iets doen om de pijn en het verdriet, maar ook de onzekerheid af te komen en ging op zoek naar de beste manier om te rouwen. Er zijn 5 fasen van een rouwproces en dit zijn:

 1. Woede
 2. Ontkenning
 3. Onderhandelen
 4. Depressie
 5. Acceptatie

Inge herkende deze fasen maar wist niet goed hoe ze hier doorheen moest gaan. Één van haar medestudenten wees haar op de vier rouwtaken van William Worden:

 1. Accepteren dat de overledene er niet meer is;
 2. Doorleven van de emoties;
 3. Aanpassen aan een leven zonder de overledene;
 4. De overledene emotioneel een plaats geven en opnieuw in het leven investeren.

In het boek staan ook veel stukken geschreven aan haar overleden broer, om haar rouwproces te bevorderen en haar emoties op papier te kunnen delen. De reacties van andere – zowel positief als negatief – raakte haar ook tijdens het rouwproces. Ze vond veel steun bij anderen en dat deed haar erg goed. Omdat zelfdoding nog steeds een groot taboe is, wisten sommige mensen hier ook moeilijk op te reageren en kreeg ze soms vreemde reacties van anderen mensen. Daarnaast kreeg ze ook veel herkenning van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt, dit hielp haar ook in het rouwproces.

Introductie van de Faith Methode

De Faith Methode is opgebouwd uit de volgende pijlers:

 • Feel – Voelen en niet meer dan dat;
 • Attention – Word je bewust van waar jij je aandacht op richt;
 • Inspiration – Doen wat je leuk vindt;
 • Time – Tijd is het meest kostbare wat we hebben;
 • Heal – Laat je lijf herstellen.

Naast deze 5 pijlers komen de volgende fasen aan bod:

 • Fase 1: Vertrouwen
 • Fase 2: Groeien
 • Fase 3: Eigen kracht vinden

In dit prachtige boek kun je de pijlers en fasen van de Faith Methode ook bij jouw rouwproces gebruiken om sterker te worden na tegenslag.
In het slot van het boek geeft ze aan hoe het nu met haar gaat en geeft ze aan dat het niet altijd makkelijk is en dat je het vooral op eigen wijze moet doen en dat de Faith Methode jouw een extra steuntje in de rug kan geven tijdens deze verschrikkelijke periode en de pijn en verdriet die blijven bestaan. Lukt het je niet alleen, vraag dan hulp en investeer in jezelf om die kracht weer terug te vinden.

Ik vond het een heel heftig, maar heel duidelijk boek. Je leeft volledig mee met Inge en haar ontroerende en pijnlijke verhaal over haar rouwproces. Ze neemt je mee tijdens de moeilijkste periode in haar leven en geeft je handvatten om opnieuw de kracht weer te vinden om de tijd die hebt zo in te vullen dat je het beste uit het leven haalt wat voor jou mogelijk is.

Sterker door tegenslag | Hoe vind je je kracht terug als het leven je hard raakt? |Inge Miltenburg-Bos | Paris Books | € 20 te koop bij o.a. Bol.com

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .