Member login

Username
Password

» Lost your Password?BOEKRECENSIE: Voedsel voor je geest – Jonathan Klaassen

Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer in voedingsland. Werkelijk iedereen heeft een andere mening over eten, wat te eten, waarom je het moet eten en waarom dit het beste voor jouw lichaam is. Dit boek maakt daar een einde aan en geeft op een nuchtere nononsense manier weer (ook wetenschappelijk) wat nu wel en wat nu niet klopt van alle wilde verhalen. Ik ben heel benieuwd en ben zo blij dat dit boek er eindelijk is, zodat we allemaal iets genuanceerder naar alle dingen kunnen kijken 😉 Lees je mee?

Het boek is zeer duidelijk en uitgebreid en bestaat uit de volgende delen:

  • Deel 1: Wat zit er allemaal in ons voedsel?
  • Deel 2: De wereld van voedselhypes
  • Deel 3: Diëten
  • Deel 4: Het 7-stappen plan om gezonder te eten

Wat zit er allemaal in ons voedsel

Het eerste deel was mij wel duidelijk, maar ik kan mij voorstellen dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien in voedingsland en dan is dit een handig deel om grondig door te nemen en zo meer te leren over wat er in jouw voedsel zit.

De wereld van voedselhypes

Het tweede deel vond ik heel interessant en zeer de moeite waard om te lezen. De meeste dingen wist ik al, maar ook veel dingen niet. Zo hoef je niet bang te zijn voor e-nummers, zit er in groenten ook suiker en gaat het vooral om de slechte suikers die wij te veel nuttigen zoals in koek, snoep, afhaalmaaltijden en voedsel wat erg bewerkt is. Kokosvet kun je gebruiken, maar is niet gezonder dan andere gezonde(re) vetten en bij te veel aan kokosvet kun je nog steeds aankomen. Light frisdrank is geen boosdoener, superfood is ook broccoli, is detoxen zinvol? en is melk echt de witte sloper? Je kunt het allemaal terug vinden in dit handige boek.

Diëten

Dit boek is naar mijn hart geschreven. Met diëten los je namelijk niets op! Het is van korte duur en je komt voedingsstoffen tekort. Je gaat eigenlijk op rantsoen zoals Jonathan het beschrijft. Je kunt alsnog minder eten maar dan wel alle goede voedingsstoffen binnen krijgen, met een dieet werkt dit helaas niet zo. Een crashdieet is zelfs zeer gevaarlijk, je lichaam gaat in spaarstand en je verbrand geen vetten maar spieren en dat wil je echt niet!
Spiermassa verhoogt namelijk de vetverbranding, geeft kracht en zorgt voor mooie vormen. Het resultaat is vaak dat je weer in oude gewoontes terug valt en nog geen steek verder bent. Het is niet haalbaar om je leven lang extreem weinig koolhydraten te eten, of veel te weinig goede vetten of steeds hetzelfde dagmenu toe te passen, of levenslang jezelf restricties op te leggen. Het gaat allemaal om balans! Je begint met de basis als je gedragsverandering toepast ( hier ben ik zelf heel druk mee bezig, zodat mijn relatie met voeding weer leuk wordt)  en je moet oppassen met een ongezonde relatie met eten, zoals te veel slechte dingen, maar ook de orthorexia kan kan een grote aanslag zijn op je lichaam. Focus op de basis, zorg dat dát fundament staat. Dan ben je echt hartstikke goed bezig!

7-stappen plan om gezonder te eten

In dit hoofdstuk kun je aan de hand van een goed plan, de basis en concrete haalbare doelen werken aan gewichtsverlies. Heel handig en fijn geschreven en deze ga ik dan ook zeker toepassen!

Wat vind ik ervan?

Ik vind het een heel mooi en handig boek om meer te weten te komen over voeding, nuchter omschreven en krachtig tegenover alle andere beweringen die vaak niet juist zijn. Het leest fijn weg en ondanks ik sommige dingen al wist, waren er ook een aantal voedselhypes waar ik verbaasd over was en waar ik niet bij stil stond. In een wereld voor met beweringen over eten is het soms fijn om even terug naar de basis te gaan en te kijken wat nu wel of niet waar is en daar je kracht uit te halen. Dat doet dit boek en dat vind ik superfijn voor iemand die soms door de bomen het bos niet meer ziet!

Voedsel voor je geest | Jonathan Klaassen | Paperback | 192 blz. | ISBN 978 90 2458 2358| Prijs € 20,- te koop bij o.a. Bol.com

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .