Member login

Username
Password

» Lost your Password?



INDO ROCK by Vanja van der Leeden

BOEKRECENSIE+RECEPT: INDO ROCK by Vanja van der Leeden

De afgelopen jaren ben ik steeds vaker Indisch gaan koken. Als 3e generatie Indo zijnde vind ik het belangrijk dat ik de Indische keuken goed onder de knie heb. Zodra ik een gerecht goed beheers, ga ik naar het volgende gerecht. Ik kan dan ook heel erg blij worden van Indische kookboeken, en daar kan ik er nu eentje bij optellen. Indo Rock van Vanja van der Leeden is een kookboek met een twist. Verwacht traditionele gerechten uit de Indonesische keuken in een nieuwe jas. Natuurlijk deel ik een gerecht uit het kookboek. De heerlijke Tahu Telor, een persoonlijk favoriet. Geniet ervan!

Veel mensen vinden Indische gerechten lastig om te maken. Ze vinden de hoeveelheid ingrediënten to much, en de bereidingstijd te lang. Ik heb daarom gekozen voor een makkelijk te maken gerecht waarbij een deel de dag ervoor al klaar te maken is, zodat je op het daadwerkelijke moment sneller klaar bent. We maken uit het Indo Rock kookboek de Tahu Telor met Kecapnotensaus.

Kecapnotensaus (een dag van tevoren te maken)

  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 1 eetl. sambal ulek (ik heb er 2 gebruikt, hou van pittig)
  • ½ groentebouillonblokje
  • 6 limoenblaadjes (ingevroren te koop bij de toko)
  • 4 eetl. kecap manis
  • 1 theel. terasi (te koop bij de toko)
  • 4 eetl. pindakaas (of amandelpasta)
  • 1 limoen, gehalveerd
  • zout, naar smaak (ik heb er geen zout meer in gedaan)

Bereidingswijze:

  • Fruit de ui en knoflook aan in de zonnebloemolie.
  • Voeg vervolgens de sambal en het groentebouillonblokje toe en bak het geheel even met het limoenblad door tot het lekker gaat ruiken.
  • Voeg de kecap, de terasi, de pindakaas en 200 ml water toe.
  • Knijp er de limoen helften erboven uit en laat dit (inclusief de uitgeknepen limoenen) op een laag vuur 25 minuten meekoken.
  • Verwijder de limoen en haal van het vuur.
  • Verwijder ook de limoenblaadjes uit de saus en blender het egaal met een staafmixer.
  • Ik vind het lekker als de saus nog wat groffer is dus ik kies ervoor om hem niet helemaal fijn te maken.

Tahu Telor voor 4 – 5 personen

  • 375 gr stevige tahu
  • 8 eieren
  • 175 ml melk
  • 4 eetl. gedroogde kokosrasp
  • 1 theel. komijnpoeder
  • 1 theel. korianderpoeder
  • 1 theel. terasipoeder (te koop bij de toko)
  • ½ theel. zout
  • teen knoflook (heel erg fijn gehakt)
  • ½ bosje bladselderij, fijngehakt
  • 1 theel. losse palmsuiker (te koop bij de toko)
  • 3 eetl. zonnebloemolie

 

Voor de frisse salade

  • 125 gr peultjes
  • blaadjes van een paar takjes laksablad (ik gebruikte basilicum bij gebrek aan laksablad)
  • 1 limoen
  • 1 theel. vissaus
  • ½ theelepel suiker
  • snufje zout
  • 1 eetl. zonnebloemolie
  • 50 gr taugé
  • 2 sjalotjes gebakken (eventueel kant en klare gebakken uitjes)

Bereidingswijze:

  • Plaats de Tahu in een diep bord, leg er een stuk keukenpapier op en zet er iets zwaars op (ik gebruikte mijn vijzel op een bord) zodat het overtollige vocht eruit loopt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts de eieren in een kom met de melk en de overige ingrediënten. Snijd daarna de tahu in blokjes en voeg dit toe aan het eimengsel.
  • Vet een middelgrote koekenpan in met zonnebloemolie, vergeet de randen niet, Giet het eimengsel in de pan en zet in de oven. Bak 30 – 35 minuten tot de tahu telor mooi is gerezen en gebruind is aan de bovenkant.
  • Terwijl alles in de oven staat  maak je de salade klaar. Ontdoe de peultjes van de draden en snijd ze diagonaal in dunne reepjes.
  • Blancheer in kokend water, spoel koud af en laat uitlekken.
  • Dep het vervolgens droog. Snijd de basilicum fijn.
  • Pers de limoen uit in een kom en meng met de vissaus, de suiker, snufje zout en de zonnebloemolie.
  • Voeg de peultjes, de taugé en de basilicum toe en hussel alles door elkaar tot een lekkere luchtige salade.
  • Verwarm de Kecapsaus en snijd de tahu telor in punten. Giet de saus eroverheen en leg er een pluk salade bovenop. Bestrooi met de gebakken sjalotjes.

SELAMAT MAKAN

INDO ROCK | Vanja van der Leerder | Uitgeverij Singel | Prijs € 34,95 | Te koop bij o.a. Bol.com

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .