Member login

Username
Password

» Lost your Password?BOEKRECENSIE+WINACTIE: Knap voor een dik meisje – Tatjana Almuli

Het gewicht van gewicht, daar gaat dit boek over wat al vele malen uitgelicht is in de media. Niet verwonderlijk want het is momenteel een omstreden onderwerp. Al eerder werd al geroepen dat vrouwen die dikker waren niet konden sporten, terwijl dit belachelijk is en ik in mijn omgeving ook zat slankere dames zie die weinig bewegen. Maar dit boek gaat over Tatjana. Tatjana die meegedaan heeft met Obese, die heel haar leven al wat voller was dan anderen en vooral last heeft van mensen die in hokjes denken vanuit haar omgeving. Ik ben ontzettend benieuwd en vertel jullie alles over dit boek, lees je mee? Je kunt ook nog kans maken op een exemplaar van dit boek! 🙂

Tatjana is al heel haar leven te dik en krijgt al zolang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lichaam. Iedereen om haar heen vind er iets van en zeggen dan ook regelmatig dat ze daar iets aan moet doen. Het is voor haar al lastig genoeg en dat ondervind ze extra tijdens haar puberteit, aangezien ze geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen had net als haar klasgenoten. Zij werd gepest, gekleineerd en dat terwijl ze enorm last had van constante schaamte en stiekeme eetbuien.

Wanneer het haar eindelijk lukt om van de vele kilo’s bevrijd te zijn, ervaart ze voor het eerst de privileges de bij slank zijn horen. Helaas neemt het ongevraagde commentaar weer toe zodra ze aankomt en in dit boek neemt ze het heft in eigen handen en verteld ze met een lach en traan hoe haar leven is vergaan, over haar relatie met haar lichaam en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Tatjana maakt al jong veel mee in haar leven en probeert te overleven ondanks alle opmerkingen, pesterijen en dagelijks commentaar op haar gewicht. Ondanks dat ik er in mijn jonge jaren nooit mee geworsteld hebt en ik na mijn 23e pas te zwaar bent geworden, herken ik veel uit haar boek. Toen ik dikker werd kreeg ik (nog steeds heel vaak) ook dagelijks commentaar, opmerkingen en wordt je aangestaard alsof je van een andere planeet komt. Ik ben vrienden verloren en de stigma’s van dik, lui en constant eten komen dan ook vaak voorbij. Ik moest lachten bij het moment in het boek waarbij gezegd werd “Zou je dat nu wel doen?” en ik zie dit ook met regelmaat voorbij komen. Zelfs als ze het niet zeggen, dan zie je ze gewoon denken. Pas nam ik voor één keer een donut, nou je had ze moeten zien kijken.

Het boek is een hele reis naar zelfacceptatie en worsteling met het dik zijn, maar Tatjana maakt hier geen geheim van en leert om hier niet langer over te zwijgen en deelt het ook met dierbaren om haar heen. In de tijd waarin ze zo gezond bezig was sportte ze iedere dag en at ze zo min mogelijk in de hoop verder af te vallen. Nu doet ze dit minder obsessief, haar leven is meer in balans. Nu ze weer wat aangekomen is, komen ook weer de vragen of het wel goed met haar gezondheid gaat. Het is duidelijk dat afvallen en slank zijn automatisch aan een goede gezondheid worden gelinkt, terwijl dit in veel gevallen niet een-op-een met elkaar verbonden is. Het is onrechtvaardig dat alleen dikke mensen worden aangekeken op een ongezonde levensstijl, terwijl een dun iemand zelden belerende blikken of woorden krijgt over zijn of haar leefstijlkeuzes. Meer bewustwording is de eerste stap!

Wat vind ik van het boek?

Het is aangrijpend, persoonlijk, nuchter en direct geschreven met een vleugje humor af en toe. Het is heftig en mooi tegelijkertijd, want ik herken de struggle en met mij nog veel meer vrouwen. Ik heb het boek dan ook met een lach en een traan gelezen. Naast het persoonlijke verhaal van Tatjana, staan er ook ervaringen en gedachten in van andere vrouwen, medische deskundigen en vind ik het fijn om te lezen dat het nu een stuk beter met haar gaat. Ze is goed op weg naar meer zelfliefde en liefde voor haar lichaam, een reis die ik momenteel ook aan het maken ben en deel in mijn persoonlijke blogs. Bovendien haalt ze het grote vooroordeel en stigma weg bij DIK zijn, we zijn tenslotte allemaal mens 🙂 Dankjewel Tatjana!

WINACTIE!

Ben je nieuwsgierig naar dit boek of struggle jij net zo als Tatjana ook met je gewicht, zelfliefde en lichaamsacceptatie? Dan is dit boek echt iets voor jou! Doe gauw mee met deze mooie winactie!

Wij mogen een exemplaar weggeven, wat moet je hiervoor doen?
 • Laat hieronder weten waarom jij kans wilt maken op het boek of noem iemand die jij het boek gunt en waarom;
 • Deel dit artikel via social media, niet verplicht wel lief!

We maken aanstaande maandag de gelukkige WINNAAR bekend via Facebook!

Knap voor een dik meisje | Het gewicht van gewicht | Tatjana Almuli | Nijgh & Van Ditmar | Prijs € 17,50 | Te koop bij o.a. Bol.com

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Comments: 16

 • reply

  Daphne

  8 juli 2019

  Al veel gehoord over dit boek en ben echt reuze benieuwd! Zo fijn en knap dat er mensen zijn die dit stigma proberen te doorbreken. De vooroordelen die je krijgt als je te dik bent zijn niet mis en hebben zo veel impact op je hele leven, hopelijk draagt dit boek weer bij aan een stuk erkenning en acceptatie van de maatschappij!

  Ik ben reuze benieuwd naar dit boek en helemaal na het lezen van jou recensie en doe dan ook heel graag mee met de winactie!

 • reply

  Maaike

  8 juli 2019

  Ik heb het boek ‘gelezen’ als luisterboek. Mijn eerste luisterboek wat ik helemaal uitgeluisterd heb, in één adem zo ongeveer. Ze weet continue te blijven boeien. En dat ze het zelf ingesproken heeft gaf voor mij wel een extra beleving, het voelt op de één of andere manier, nóg echter, intiemer bijna alsof je meekijkt over iemands schouder.
  Ik vond het een mooi boek, vreselijk eerlijk en af en te akelig eng herkenbaar. Ik zou het graag winnen omdat ik het alleen als luisterboek via mijn Kobo abonnement heb kunnen beluisteren. Ik bezit het boek dus niet, en soms heb je boeken die je gewoon heel graag op papier in je kast zou willen zetten, en dit is er daar zeker één van!

 • reply

  Myra

  8 juli 2019

  Ik zou dit boek heel graag willen lezen van Tatjana. Ik ga bijna op vakantie en dan heb ik alle tijd om te lezen en hopelijk nog wat moois te leren hier uit

 • reply

  Femke

  8 juli 2019

  Wat zou dit welkom zijn. Ruim 20 kilo aangekomen door ziekte. Nu moet er 25 kilo vanaf voor een operatie, maar of daarmee mijn zelfbeeld veranderd betwijfel ik. Heb het er maar moeilijk mee. Ben zo benieuwd naar dit verhaal en of me dit sterk maakt in mijn eigen beeld.

 • reply

  Elske

  8 juli 2019

  Ik ben heel benieuwd naar dit boek en vrees dat ik alle struggles zal herkennen. Wil hem graag lezen en daarna doorgeven aan vriendinnen!

 • reply

  Juliette

  8 juli 2019

  Naast dat het onderwerp rond eet (stoornissen) en het strugglen qua gewicht me aanspreken, is het ook iets waar ik zelf tegenaan loop. Ik heb Tatjana bij Obese gezien en ben dan ook heel benieuwd naar dit boek!

 • reply

  Sanne Storm

  9 juli 2019

  Ik zou hem willen winnen om meer inzicht te krijgen in het leven van iemand met deze dagelijkse struggles. Ik denk dat je van ieder mens, vooral met andere ervaringen dan jij zelf, veel kunt leren, en dit lijkt me een heel goed boek!

 • reply

  Marjan

  10 juli 2019

  Ik ben heel benieuwd, 8k denk dat ik veel kan leren van dit boek

 • reply

  Anna

  10 juli 2019

  Al veel goeds gehoord over dit boek ik wil het graag lezen
  Bodyshamen moet stoppen

 • reply

  Brandy Timmer

  10 juli 2019

  Ik ben nu bijna 45 (over 5 dagen) en ben mijn hele leven al fors/te dik.
  In mijn jeugd kreeg ik ook opmerkingen en werd ik flink getreiterd.
  Nu zegt men niets meer maar de blikken herken ik wel.
  Ik ben een fervent lezer en zou heel graag Tatjana’s boek willen lezen.
  Ik hoop dat ik kans maak om het te winnen.

 • reply

  Joke Vink

  10 juli 2019

  Ik ben erg benieuwd naar dit boek Dus doe daarom graag mee
  Geef het daarna door aan mijn dochters

 • reply

  Xaviera Jamie

  10 juli 2019

  Dit is een boek waar ik wat aan heb en ik loot graag mee! Ik ben benieuwd!

 • reply

  Famke

  10 juli 2019

  Ben super benieuwd naar dit boek! Ik worstel zelf ook al (best lang) een tijd met mijn gewicht en zelfacceptatie. Denk dat dit boek echt een eye opener is! Dus doe graag mee 🙂

 • reply

  Jessica van Hest

  10 juli 2019

  Ik heb zelf ook overgewicht.
  En ben daar heel onzeker over.
  Inplaats van telkens maar weer diëten te volgen om voornamelijk een ander te pleasen, wil ik liever leren mijzelf te accepteren zoals ik ben.
  Het is echt niet zo makkelijk om af te vallen.
  Ben het zat telkens maar te proberen en steeds te falen.
  Ik doe dus heel graag mee met deze winactie.

 • reply

  Mientje Lok

  10 juli 2019

  Omdat dit precies is wat ik ook altijd hoor!
  Zo frustrerend!!!
  Ben heel benieuwd naar het boek van Tatjana

 • reply

  Ilse Brinkhuis

  10 juli 2019

  Interview gezien met de schrijfster. Wil het dolgraag lezen.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .