Member login

Username
Password

» Lost your Password?



EVENT+RECEPT: la Tomatina

De Spaanse stad Buñel in de regio Valencia kleurt de laatste woensdag van Augustus weer rood.(29 augustus) Al vanaf 1945 vind hier een het jaarlijkse Tomatima festival plaats, waarbij de locals een gigantisch tomaten gevecht houden met elkaar. Waarom ze dit doen? Simpel weg gewoon voor de lol..lees gauw verder en kom meer te weten over dit bijzondere festival en daarnaast deel ik een heerlijk recept!

Het gooien met tomaten is ooit begonnen uit protest van een groep jongeren tegen een feestelijke optocht. In de jaren hierna is de traditie ontstaan, de jongeren werden opgepakt maar bleven elk jaar weer gooien met tomaten. Het “festival” is afgeschaft geweest… verboden geweest… en keer op keer weer nieuw leven in geblazen. 

Het festival begint s morgens al met bier en gezamenlijk ontbijt op het plein, daarna volgt het beklimmen van een met zeep ingesmeerde paal met aan de top een enorme ham. De deelnemers ( mannen vol testosteron) moeten die zo snel mogelijk te pakken zien te krijgen en hierna begint het tomatengevecht. 

La Tomatina is zelfs zo populair dat er elk jaar 20.000 mensen heen komen. Het is nu verplicht om tickets vooraf te kopen (vanaf 12 euro, https://booking.tomatina.es/en ). Om verspilling te voorkomen worden alleen de over rijpe tomaten gebruikt, die anders toch zouden worden vernietigd.

In de trant van la Tomatima delen wij graag wat tomaten feitjes en een heerlijk recept voor Gazpacho soep.

  • De tomaten plant komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika en is in de 16de eeuw naar Europa gekomen.
  • Het is familie van de giftige nachtschade , maar alleen de plant zelf is giftig.
  • De ronde rode, gele, paarse, witte, of zelfs bruine bommetjes zitten vol met vitamine A ( carotene) B1, B2, B6 en C.
  • Ook de mineralen Fosfor, Magnesium Calcium en Kalium zijn volop aanwezig, goed voor de hart en bloedvaten.
  • Lycopeen zorgt voor de rode kleur van de tomaat , ook is dit een krachtig antioxidant en beschermt onder andere tegen        rimpels en huidveroudering ! 
  • Er bestaan meer dan 60 soorten verschillende tomaten, denk aan vlees, pruim, cherry, coeur de boeuf, red egg etc.

Recept Gazpacho soep

Het is simpel te maken, verfrissend en zit dus vol met vitamines en mineralen.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • Een stuk of 4 a 5 grote tomaten
  • 1/2 Komkommer 
  • Lenteui
  • Klein uitje of charlot 
  • Teentje knoflook
  • Scheut olijfolie (liefst koudgeperst bio)
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 geroosterde paprika 
  • Zuur room
  • Theelepel mayonnaise
  • Komijn poeder

Bereidingswijze :

  • Pureer alle ingrediënten samen tot een gladde soep , en breng op smaak met zout&peper.
  • Zelf vind ik het altijd lekker om nog een klein beetje komijn poeder toe te voegen.
  • Mocht je het afvragen, de mayonnaise is voor de romigheid im de soep dus dit zou je ook weg kunnen laten.
  • Zet de soep 2 uur in de koelkast.
  • Ganeeer voor het eten met wat kleingesneden lente uit, en een eetlepel zure room. 

Buen provecho!

Mijn naam is Eveline. Geboren in de jaren 80 en opgeroeid in Amsterdam. Ik ben stewardess, een paardenmeisje, sportief, actief, en hou van gezelligheid en wijn! Ik werkte fulltime in de zakenreiswereld tot dat mijn moeder ernstig ziek werd en overleed. Ik realiseerde mij dat deze wereld zo snel voorbij kan zijn en dat je alles uit het leven moet halen dus ben ik gestopt met mijn kantoorbaan en part time gaan werken als stewardess. Vanaf kinds af aan eet ik vegetarisch. Misschien wel hierdoor heb Ik hier meer interesse in gekregen in voeding en ben ik een opleiding voedingsdeskundige/ gewichtsconsulente gaan volgen. Mijn guilty pleasure is chocola! Als blogger bij Boost your Health hoop ik de lezer enthousiast te maken voor gezond eten, reizen en een awareness te creëren voor een gezonde maar ook milieu vriendelijke lifestyle.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .