Member login

Username
Password

» Lost your Password?FOOD: 5 Redenen waarom je meer groente en fruit zou moeten eten

Of je er nu gek op bent of niet; Groente en fruit zijn belangrijk voor een gezond voedingspatroon. Volgens het voedingscentrum moet iedere volwassene minimaal twee stuks fruit en 200 gram groente eten om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Lukt het jou niet om aan die dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen? Dan heb ik hier onder nog een paar tips waarom je groente en fruit echt niet moet overslaan.

Het is een belangrijke brandstof
Vooral fruit, maar ook een groot deel van de groentes bestaan uit fructose en/of glucose. Deze koolhydraten zijn voor ons lichaam de belangrijkste brandstof. Ze zorgen ervoor dat ons lichaam kan functioneren en onze hersenen en rode bloedlichaampjes kunnen zelfs niet zonder deze suikers. In tegenstelling tot de suikers in koek, snoep en frisdrank, zijn deze suikers niet bewerkt en wel gezond.

Ze zijn laag in calorieën
Vol met suikers en toch laag in calorieën klinkt misschien tegenstijdig maar is het niet. Behalve suikers bevatten groente en fruit ook veel water en vezels. Beiden zorgen voor een lang verzadigd gevoel en zijn bovendien ook hard nodig in het lichaam. Daarom zijn fruit en groentes een prima snack voor tussen de maaltijden door.

Het is goedkoop
Groente en fruit zijn stukken goedkoper dan de bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt. Voor een kilo groente betaal je vaak net zoveel als een zakje drop. En het is helemaal een goedkope en verstandige keuze wanneer je gaat voor de groentes van het seizoen. Die zijn dan op het lekkerst en het goedkoopst.

Het is beter voor het milieu
Zonder dat ik meteen de milieuactiviste wil uithangen, is het voor mij wel een belangrijk punt om vaker groente te eten en minder vlees. Het is al meerdere malen bewezen dat de wereldwijde veeteelt een grotere belasting is dan de biologische tuin- en akkerbouw. Daar wil ik niet meteen mee zeggen dat je het vlees en de vis helemaal links moet laten liggen, maar af en toe een Meatless Monday is gezond, goed voor het milieu en hartstikke lekker.

Je kan er eindeloos mee variëren
Groene groente, peulvruchten, rood fruit, citrusvruchten, noten, zaden, paddenstoelen; met de smaken en structuren van groente en fruit kan je enorm variëren. Het is ook niet voor niets dat de chefkoks steeds vaker groente en fruit een prominente plaats op het menu geven. Merk je aan jezelf dat je toch vaak voor dezelfde smaken en soorten kiest? Koop dan in de supermarkt of bij de groenteboer de groente en fruit die in de reclame zijn. Over het algemeen zijn dat de groentes en vruchten van het seizoen. Dan heb je ze op het lekkerst en kan je nooit wekelijks voor hetzelfde gaan.

Na al die groentepraat heb ik wel zin in een maaltijd vol groente. Vanavond ga ik voor de boeren groentesoep. Wat staat er bij jullie op het menu?

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .