Member login

Username
Password

» Lost your Password?FOOD: Geen chocolade meer in de toekomst?

Er is een kans dat er over een aantal jaar geen chocolade meer in de winkel te vinden is. Niet omdat wij met z’n allen meer chocolade zijn gaan consumeren, maar omdat de klimaatverandering roet in het eten gooit. Volgens de Daily Mail hebben de cacaoplantages zwaar te lijden onder de opwarming van de aarde en als er geen oplossing gevonden wordt, bestaat de kans dat de bomen helemaal gaan uitsterven. En dat zou wel eens het einde kunnen betekenen van onze favoriete snack.

Cacaoplantages vinden we vooral in de landen rondom de evenaar, waar een tropisch klimaat heerst. In plaats van zomer en winter, kennen zij droge en natte periodes. Door de opwarming van de aarde worden de droge periodes droger en wordt het regenseizoen alleen maar korter. De US National Oceanic and Atmospheric Administration verwacht dat de gemiddelde temperatuur in de komende dertig jaar met 2,1 graden zal stijgen. Dat lijkt niet veel, maar zulke ontwikkelingen zullen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de plantages in Ivoorkust en Ghana gevaar lopen.

Volgens het onderzoek van Destruction by Chocolate eet de consument ongeveer 286 repen per jaar. Deze hoeveelheid staat gelijk aan tien cacaobomen per jaar per persoon. Naast de opwarming van de aarde staat ook het gebrek aan innovatie de cacaoteelt in de weg. “In tegenstelling tot heel wat andere landbouwtakken heeft de cacaoteelt niet kunnen profiteren van nieuwe technieken. Meer dan 90 procent van de globale productie is nog steeds in handen van kleine boeren die met verouderd materiaal werken”,  verklaart Doug Hawkins van Hardman Agribusiness nader. Het is niet de eerste keer dat de chocoladebranche aan de bel trekt. Ook in 2014 trok ‘s werelds grootste chocoladeleverancier Barry-Callebaut al aan de bel. Toen voorspelden ze dat, onder andere door de groeiende vraag in Azië, de voorraad chocolade al in 2020 op zou zijn.

Zo’n vaart loopt het volgens Hawkins niet, maar er moet op de korte termijn wel genoeg gebeuren. Allereerst moet de chocolade duurzamer worden geproduceerd. Op dit moment wordt 20% van de cacao duurzaam geproduceerd, maar in 2020 moet dat 100% zijn. Natuurlijk moeten de grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, maar ook de consument kan haar steentje bijdragen door te kiezen voor duurzame chocola. Deze chocolade is te herkennen aan het keurmerk  Fairtrade,  UTZ Certified en Rainforest Alliance.

Wil je helemaal een goede, lekkere en duurzame keuze maken, kies dan voor Tony’s Chocolonely. Zij hebben niet alleen een A-label op het gebied van Fair Trade en duurzaamheid, ze hebben simpelweg ook de lekkerste chocolade.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .