` FOOD: Glutenvrij eten; handig of pure noodzaak? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?FOOD: Glutenvrij eten; handig of pure noodzaak?

Een goede vriendin van mij heeft Coeliaki en het is voor haar noodzakelijk om glutenvrij te eten. Ik was dan ook verbaasd een verhaal te horen van een restaurant eigenaar die voor een vrouw tijdens een buffet geheel glutenvrij had gekookt, speciaal voor haar. Uiteindelijk at ze bij de desserts ook gewoon niet glutenvrij mee, terwijl die vrouw speciaal voor haar lang in de keuken stond. Het was dus niet noodzakelijk. Glutenvrij wordt ook vaak gegeten omdat het gezonder is, terwijl andere mensen extreem ziek worden als ze iets eten wat niet glutenvrij is. Worden hun dan nog wel serieus genomen? Lees verder en ik vertel je er alles over!

Wat is Coeliaki?

Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en het wordt daarom meestal ook niet verdragen door mensen met coeliakie. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.

Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten.

Glutenvrij eten als trend

Veel mensen eten glutenvrij terwijl het niet noodzakelijk is. Het is altijd goed en fijn om gezond te eten, maar je kunt hier ook kiezen voor koolhydraatarm, vega of vegan en niet persé glutenvrij.

Gevoeligheid voor gluten

Sommige mensen hebben geen Coeliakie, maar zijn zeker wel gevoelig voor gluten. Soms gaat dit gepaard met het PDS ( Prikkelbare Darm Syndroom) en hebben mensen last van een opgeblazen buik, diarree of krampen.

Glutenvrij eten als noodzaak

Op den duur kan de darmwand door contact met gluten ernstig beschadigd raken en zijn er geen darmvlokken meer over. Het oppervlak van de dunne darm is dan glad en te klein geworden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Het gevolg is dat men een tekort krijgt aan vitaminen en mineralen en in gewicht afneemt. Hierdoor ontstaan allerlei klachten in het lichaam.

Coeliakie is de meest voorkomende voedselintolerantie in de westerse wereld. Op dit moment zijn er ongeveer 25.000 mensen in Nederland bij wie coeliakie is vastgesteld. Het werkelijke aantal mensen met coeliakie is waarschijnlijk veel hoger omdat de klachten niet altijd direct herkend worden. Coeliakie komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

De diagnose coeliakie kan op verschillende leeftijden worden gesteld. Meestal gebeurt dit bij kinderen maar ook steeds vaker bij volwassenen tussen de twintig en veertig jaar. Het is onduidelijk of deze volwassenen mogelijk al langere tijd coeliakie hebben, misschien zonder hevige klachten, of dat de aandoening op latere leeftijd is ontstaan.

Dermatitis herpetiformis

Sommige mensen met coeliakie hebben ook last van een chronische huidaandoening waarbij vooral jeuk voorkomt. Deze huidaandoening (Dermatitis herpetiformis, ook wel bekend als de ziekte van Dühring) wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. Niet alle coeliakiepatiënten hebben hier last van.

Het gevaar in restaurants

Omdat glutenvrij vaak gevraagd wordt in restaurants en soms blijkt dat dit achteraf niet noodzakelijk was, krijg je dat het personeel je niet serieus neemt als je wel echt uit nood glutenvrij moet eten. Het is dus belangrijk om hier op door te vragen als personeel. Alleen al een kruisbesmetting met een kruimel kan voor Coeliakie patiënten voor extreme klachten zorgen.

Eet jij glutenvrij?

Bron: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment