Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: 10 Tips om je hond gezond te houden

Na heel lang nadenken. Alles voors en tegens tegen elkaar afzetten. Het hele kostenplaatje goed inzichtelijk maken en de moeilijke keuze maken om het juiste ras te kiezen wat bij je zou passen ben je er echt uit….je bent er klaar voor om een hond aan te schaffen. Maar dan ben je er niet. Het is heek belangrijk om je hond in goede gezondheid te houden. En dat begint al bij de pup. Dus hierbij 10 tips om je hond gezond te houden.

Sociale omgeving
Voor een pup is het belangrijk om goed te socialiseren. Dit kan door hem overal mee naar toe te nemen. Veel mensen en kinderen nemen de pup vaak mee naar een kinderboerderij. Maar ook een puppycursus is aan te raden. Zo leren ze met andere honden on te gaan en daarnaast leren ze goede basiscommando’s. Het geeft een hond rust en veiligheid om te weten dat er een echte baas is. Ze zullen gedurende hun hele leven uiteindelijk jou als roedelleider gaan zien. En dat is een behoorlijk belangrijke taak.

Onderhoud  en check-ups
Als je de hond bij de fokker ophaalt heeft de pup al een aantal inentingen gehad en zal de pup ook gechipt zijn. Het is van belang de chip ook daadwerkelijk te registreren. Mocht de hond ooit weglopen en iemand hem vinden kunnen ze ook contact opnemen met de eigenaar. Verder is het aan te raden om jaarlijks op controle te gaan bij de dierenarts. Tegenwoordig worden er ook ehbo cursussen voor de huisdier gegeven en worden er ehbo dozen verkocht welke u thuis kunt bewaren of mee kunt nemen op vakantie.

Eigen plek en hygiëne
Mijn hond heeft in huis 4 fijne plekjes om te liggen….toch kiest hij er voor om op te bank te slapen. Maar zijn manden staan niet zomaar ergens. Let erop dat de manden niet op de tocht staan of in de volle zon. Daarnaast raad ik aan om de kussens/kleden in de mand zeer regelmatig te wassen.

Voeding
Een gebalanceerd dieet is voor iedere hond erg belangrijk. De hoeveelheid voeding is afhankelijk van het gewicht en het type voeding wat u geeft en daarnaast moet u in acht nemen hoe actief uw hond is. Mijn hond weegt 6 kilo en krijgt 6 dagen per week tussen de 80 – 100 gr droogvoer 1 dag per week 60 gram geconcentreerd vers vlees. Mocht u twijfelen dan kunt u altijd advies inwinnen bij een dierenspeciaalzaak of de dierenarts. Het is echt geen probleem om uw hond af en toe wat “menseneten te laten snoepen” maar weet dat het niet gezond is. Sommige voedingsmiddelen zijn zelfs heel giftig zoals chocolade, druiven, rozijnen en avocado.

Dagritme en stimulans
Een hond heeft stimulans nodig. Ook een hond kan zich enorm vervelen en dat is ontzettend zielig als dat gebeurt. Een verveelde hond gaat vaak in de eigen vacht bijten of begint aan je meubelen. Je kunt ontzettend veel leuke Brekz Hondenspeelgoed speeltjes aanschaffen die leuk kunnen zijn voor je hond. Van puppyspeelgoed tot het echte werk. Uit ervaring weet ik dat een kong het altijd goed doet. In een kong kunnen snoepjes verstopt worden doe de hond er zelf moet uitkrijgen. Mijn Boy is daarnaast helemaal gek van de brain training spelletjes en hondenpuzzels. Hij moet met zijn pootjes of bek verschillende luikjes open maken om vervolgens een snoepje aan te treffen.

Beweging
Naast het in huis spelen heeft een hond ook een uitlaatklep buiten nodig. Beweging is goed voor de spieren, botten, ontwikkeling en om in conditie te blijven. Aan te raden is 4 x per dag een wandeling in te plannen waarvan 1 lange wandeling. Laat uw hond lekker rauzen, zwemmen en spelen met andere honden om zo zijn energie kwijt te kunnen en echt te kunnen genieten van het hond zijn. Het lopen dient opgebouwd te worden. Voor een pup is 5 minuten lopen aan 1 stuk al veel. Tol de pup vervolgens op om uit te rusten en hem later weer te laten lopen.

Vachtverzorging
Je komt thuis van het strand, bos of park en je hond ziet eruit als een monster; wat doe je dan? De vachtverzorging van de hond is essentieel. Spoel de hond als hij vies is lekker af met lauwwarm water. Gebruik absoluut geen mensenshampoo. Een shampoo is op zich niet nodig, maar als je iets gebruikt schaf dan een speciale variant aan voor uw hond. Een goede vachtverzorging voorkomt huidirritatie, klitten en vervilten. Honden met lang haar kunnen genieten van een goede kambeurt en breng uw hond 1, 2 of 3 keer per jaar (afhankelijk van het ras) naar een hondentrimsalon. Bij de trimsalon kunnen ze honden knippen, plukken en scheren en goed wassen. De meeste trimsalons knippen ook de nagels bij en zo ziet je hond er weer tiptop uit.

Tips voor warm weer
Het is heerlijk weer, de zon schijnt volop en je hebt een hond. In dit geval zijn een paar aanpassingen van belang. Laat de hond nooit in een auto, tent of caravan zitten. Temperaturen lopen enorm snel op en je hond raakt al snel in shock en kan overlijden. Zorg altijd voor genoeg drinkwater, ook als je onderweg bent. Een hond kan verkoeling zoeken door een duik te nemen in zee, sloot of een meer, maar een kinderbadje in de achtertuin is ook heerlijk. Ook zijn er tegenwoordig koelhalsbanden en koelmatten te koop wat weer ideaal is voor her strand of op de camping. Heeft u een kale hond of een hond met een slechte vacht kunt u deze nog insmeren met zonnebrandcrème en dan de pootjes…laat uw hond a.u.b. niet rennen naast de fiets bij heet weer en laat uw hond niet op het asfalt. Dit kan de zooltjes van uw hond verbranden.

Tips voor de winter
Maar niet alleen in de zomer is het belangrijk om op je hond te letten ook de winter is een seizoen waar een aantal haken en ogen aanzitten. De hitte in de zomer in de auto is hetzelfde als de vrieskou in de winter. Honden hebben geen bewegingsvrijheid in een kleine ruimte om zichzelf warm te rennen. In de auto kan een hond dan ook bevriezen. Gaat u lekker met uw hond wandelen kijk dan uit met pekel. Pekel brand in de zooltjes en dit kan voorkomen worden door vaseline op de pootjes te smeren. Bij thuiskomt dan de pootjes met lauwwarm water afspoelen. Een sneeuwballengevecht is leuk…maar maak de vacht niet te nat. Voor de hond is het dan lastig de eigen temperatuur te regelen. Het is niet nodig om uw hond aan te kleden tegen de kou. De meeste honden weten de eigen temperatuur wel te regelen. Wel is het zo dat kleinere hondjes hier wat meer moeite mee helpen. Kijk dus goed naar de lichaamstaal. Trilt de hond extreem kunt u hem/haar best een jasje of trui aantrekken.

Niet happy?
Wat nou als je merkt dat je hond niet gelukkig is. Buiten is hij nerveus en kan niet genieten en ook binnenshuis is hij niet gezellig. Hij blaft veel en heeft moeite om mensen te vertrouwen. Tegenwoordig is het heel normaal om met uw hond naar een gedragstherapeut te gaan. Dit kan uw hond absoluut helpen om een gelukkigere huisgenoot te zijn.

Welke tips ga jij toepassen? Of heb je nog extra tips? Plaats ze gerust hieronder en laat het ons weten!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Comments: 2

 • Avatar
  reply
  14 juli 2017

  Goede tips! Voor een klein kortharig hondje kan het idd goed zijn om een truitje aan te doen als het heel koud is. Als de hond het niet prettig vind kun je hem laten wennen door het op te bouwen.
  Onze hond heeft onder andere een eigen mandje in de tuin, maar ze sleept hem zelf in de zon :’)

  • Melinda van Rossen
   reply
   14 juli 2017

   Leuk om te horen Jenn! Dat is helemaal waar en jou hondje ligt gewoon liever in de zon 😉 Die kunnen we vandaag trouwens wel gebruiken hihi. Fijne dag! Liefs, Melinda

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .