` HEALTH: 3 Dingen die je nog niet wist over het immuunsysteem + handige tips! - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: 3 Dingen die je nog niet wist over het immuunsysteem + handige tips!

Het gaat al een hele lange tijd in de media over hoe we nu ons immuunsysteem kunnen beinvloeden en zo minder vatbaar worden voor het virus of andere ziekten die onze gezondheid in gevaar brengen. Maar is het nu zo dat vooral dikke mensen een slecht immuunsysteem hebben? En wat gebeurd er als je immuunsysteem te goed werkt? Wat kun je zelf doen en wat helaas niet? We vertellen je er alles over!

Mannen vs Vrouwen

Wist je dat het immuunsysteem van vrouwen beter werkt? Je ziet het vaak al bij te vroeg geboren baby’s, de meisjes overleven vaker dan de jongens. Dit schijnt te liggen aan MicroRNA, kleine ketens van ribonucleïnezuur die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem. Het grootste deel van het tot nu toe in kaart gebrachte microRNA ligt op het X-chromosoom. Aangezien vrouwen twee X-chromosomen hebben en mannen maar één, profiteren vrouwen waarschijnlijk meer van microRNA. “Dit verschil in biologie is waarschijnlijk een gevolg van het feit dat vrouwen een belangrijkere rol spelen in het verzekeren van de overleving van de mens. Ze moeten infecties afweren tijdens de zwangerschap en wanneer ze hun kinderen voeden. Je hebt niet veel mannen nodig om het menselijke ras in stand te houden, maar er zijn wel veel vrouwen nodig.

Wat gebeurd er als het immuunsysteem te goed werkt?

Ons lichaam is prima in staat om zichzelf te beschermen tegen een virus en zorgt ervoor dat de goede cellen de slechte aanvallen. Maar het gebeurt ook met enige regelmaat dat nadat de slechte cellen / het virus weg is, dat de goede cellen nog steeds je lichaam blijven aanvallen of een bepaald deel van je lichaam. Dit zorgt dan in sommige gevallen voor een auto immuunziekte. 

Waarom de binnenkant belangrijker is dan de buitenkant

In het nieuws wordt almaar geroepen dat vooral vollere mensen een slecht immuunsysteem hebben. Maar dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Al is gezonde en onbewerkte voeding, voldoende beweging en ontspanning een aanwinst voor ons immuunsysteem. Net zoals mensen die slank zijn die wel last hebben van veel vet om hun organen, is het dus een vooroordeel dat alleen vollere mensen een slecht immuunsysteem zouden hebben. Natuurlijk is het wel zo dat lichamelijke problemen ervoor zorgen dat je ook een slecht immuunsysteem krijgt. Dit kan als je momenteel al gezondheidsproblemen hebt, maar ook bij ernstig overgewicht, ondergewicht hebt of als je op leeftijd bent.

Hoe kun je jouw immuunsysteem het beste ondersteunen?

Door gezond te leven kun je je immuunsysteem een boost geven. Het klinkt heel simpel maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig. Hieronder staan de belangrijkste tips:

  • Zorg voor goede en voldoende nachtrust;
  • Eet gezond en gevarieerd, vergeet gezonde vetten en voldoende vezels niet;
  • Beweeg en sport voldoende, lees hier wat de verschillen zijn;
  • Drink voldoende water;
  • Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat het beter is om niet te roken, te drinken of drugs te gebruiken;
  • Ook veel junkfood is belastend voor het immuunsysteem;
  • Ontspanning is noodzaak, minder (chronische) stress is belangrijk!
  • Je kunt aanvullend vitamine D3, vitamine C, magnesium, omega3, probiotica of psylliumvezels innemen ter ondersteuning van een gezonde levensstijl.

Bronnen:

https://www.nu.nl/wetenschap/2627223/vrouw-heeft-sterker-immuunsysteem-x-chromosoom.html 

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment