` HEALTH: 5 Nadelen bij langdurig gebruik van pijnstillers - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: 5 Nadelen bij langdurig gebruik van pijnstillers

In het verleden heb ik een periode gehad dat ik dagelijks Ibroprufen slikte tegen de spierspanning die ik ervaarde. Dit zorgde ervoor dat ik mijn spieren meer kon ontspannen, maar daarentegen veel andere klachten ervaarde. Dat is één van de redenen waarom ik graag wil dat hier meer aandacht voor komt. Er zijn andere oplossingen en daarom is het belangrijk om te weten wat precies de nadelen en consequenties zijn als je langdurige pijnmedicatie gebruikt. Lees je mee? 

Natuurlijk is af en toe een Ibroprufen of paracetamol innemen niet zo erg, maar bij langdurig gebruik zul je meer klachten krijgen dan dat het iets voor je oplevert en daarom delen we de 5 grootste nadelen hiervan:

Maagklachten

Bij langdurig gebruik van pijnstillers kun je maagproblemen krijgen. Mocht je deze al enigszins ervaren dat adviseert de huisarts vaak al maagbeschermers bij het gebruik van Ibroprufen. Let hier dus goed op als je pijnstillers langdurig gebruikt of wellicht moet gebruiken. Het gevaar is namelijk dat er maagbloedingen kunnen ontstaan. Sommige mensen slikken andere ontstekingsremmers en die hebben nog meer kans op maagbloedingen.

Blessures herstellen moeizamer

Het onderdrukken van de ontsteking door middel van pijnstillers kan ervoor zorgen dat het langer aan blijft houden en niet goed kan genezen of altijd een zwakke plek zal blijven.

Dagelijks hoofdpijn

Bij het langdurig gebruik van pijnstillers kan er dagelijks hoofdpijn optreden. Dit kan van matig tot zware hoofdpijn zijn en in sommige gevallen zelfs tot migraine leiden. Vaak gebruik je pijnstillers tegen de hoofdpijn en zodra het weer opkomt wordt het weer gebruikt en daardoor kom je vaak in een vicieuze cirkel rond draaien.

Verslavingsgevoelig

Paracetamol of Ibroprufen wordt bij veel klachten vaak langdurig gebruikt. Zodra mensen ermee stoppen komen de klachten eerst weer heftiger terug waardoor ze vaak weer terugvallen op pijnstillers. Het is dus belangrijk om je huisarts of arts hiervan op de hoogte te brengen, zodat je hierbij geholpen kan worden.

Spierspanning

Ibroprufen helpt goed bij spierspanning en menstruatiepijn (paracetamol helpt hier vaak niet voldoende bij), daardoor wordt het te vaak gebruikt en kan ervoor zorgen dat je leverbeschadiging kan krijgen en maagbloedingen. Kijk waar dit vandaan komt, vaak is het stressgevoelig en bij aanhoudende klachten is het belangrijk om je arts te raadplegen.

Nog wat handige tips bij het gebruik van pijnstillers:

  • Houd je aan de maximale hoeveelheid per dag, dit is met een reden aangegeven;
  • Slik geen verschillende varianten door elkaar, dit kan juist meer gezondheidsproblemen geven;
  • Als je bloedverdunners slikt moet je extra opletten. Pijnstillers zijn verdunnen ook je bloed en dat kan problemen geven;
  • Je mag 6 paracetamol van 500 gram per dag en je moet je dus echt aan deze dosis houden;
  • Je mag maximaal 1200 gram per 24 uur van Ibroprufen slikken vanaf 12 jaar, het is belangrijk om je hieraan te houden en dus absoluut niet meer in te nemen.
Hoe vaak slik jij een pijnstiller? En wat zijn de klachten die je ervaart voordat je een pijnstiller in neemt?

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment