Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: 5 Redenen om meer vis te eten

Wij Nederlanders hebben het advies om gemiddeld twee keer per week vis te eten. Het lijkt niet veel, maar ik merk dat het toevoegen van vis bij de maaltijden mij minder gemakkelijk afgaat dan het eten van vlees. Maar het eten van vette vis heeft veel gezondheidsvoordelen. De belangrijkste vijf heb ik voor je op een rij gezet.

Verlaagt de kans op (chronische) ziektes

Vette vis bevat Omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn meervoudig en onverzadigd. De Omega 3-vetzuren bestaan uit alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA halen we vooral uit plantaardige producten en is een essentiële stof die ons lichaam niet zelf kan maken en we daarom uit voedsel moeten halen. EPA en DHA zijn vooral te vinden in vette vis. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld makreel, zalm, forel, sardines en haring.

Omega 3-vetzuren verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekte. Deze vetzuren verminderen de kans op ontstekingen en beschermen je hart. Het wekelijks nuttigen van minimaal een portie vis (of schaal- en schelpdieren) zorgt voor een verminderde kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Verder zorgt het ervoor dat je hersenen minder snel krimpen.

Vette vis bevat ook vitamine D. Deze stof is essentieel voor de opname van calcium in ons lichaam. Voldoende vitamine D zorgt voor de groei van sterke botten en spieren in ons lichaam. Wanneer je een dieet volgt, is het belangrijk om vette vis aan je voedingspatroon toe te voegen.

Verder zorgt het eten van vis ervoor:

… dat het helpt tegen het ontwikkelen van auto-immuunziektes, waaronder Diabetes type 1.
… verlaagd de kans op het krijgen van verschillende soorten kanker.
… je bloeddruk verlaagd.

Vis is ook heel belangrijk voor kinderen. Vaak is het moeilijker om kinderen vis te laten eten, maar het heeft ook voor hen al voordelen. Door regelmatig vis te eten, lopen kinderen minder de kans op het ontwikkelen van astma. Verder is onderzocht dat jongeren in de leeftijd van 14 en 15 jaar, die regelmatig vis eten in de week, een betere concentratie hebben en zich hierdoor langer kunnen concentreren op hun schoolwerk.

Geeft je een gelukkig gevoel

Het eten van voldoende vette vis heeft ook effect op je humeur. In vis zit vitamine D wat weer belangrijk is voor een goede nachtrust. Als je regelmatig last hebt van schommelingen in je humeur, dan doe je er al goed aan om wekelijks vis te eten. Het is zelfs zo, dat wanneer je antidepressiva slikt en vis eet, je hierdoor de werking van het medicijn versterkt en daardoor beter in je vel zit. En wat is dit fijn, want als elke week vis eten er al voor kan zorgen dat je je daardoor minder depressief voelt, dan heb je ook minder snel de neiging om allerlei (homeopathische) medicatie te slikken. Vis heeft ook geen bijwerkingen, die antidepressiva wel heeft. Je kan jezelf trakteren op een heerlijke maaltijd met vis, do I say more?

De vitamine D in vis is ook een belangrijke stof. Door voldoende vitamine D eten bevorderen we onze slaap. Hoe beter we slapen ’s nachts, hoe beter we overdag kunnen functioneren. En dit heeft ook invloed op ons humeur. Vooral in de donkere maanden kan het lastig zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen, omdat de zon minder schijnt. Gelukkig bevatten veel visproducten dit stofje ook. Wanneer we onvoldoende vitamine D binnenkrijgen, zorgt dit er ook voor dat we ons futloos voelen en weinig interesse hebben in de omgeving en activiteiten. We hebben al eerder een blog geschreven over waarom de zon en vitamine D zo belangrijk is (links naar twee blogs).

Helpt je ogen en je huid

Omega 3-vetzuren zijn goed voor je ogen en huid. Verschillende Amerikaanse onderzoeken tonen aan dat het wekelijks eten van vette vis ervoor kan zorgen dat je zicht optimaal blijft en je hierdoor minder de kans loopt op verschillende oogziektes, zoals staar of blindheid. Je brein heeft voor optimale functionaliteit voldoende Omega 3-vetzuren nodig. En als je last hebt van acne of onzuiverheden terwijl je allang de puberteit voorbij bent, dan kan het ook helpend zijn om vis of visoliesupplementen te nemen. Dit helpt bij het verbeteren van je huid.

 Past in elk dieet

Het eten van vis is ook een essentieel onderdeel in een dieet. Het eten van vis versterkt namelijk je metabolisme, wat weer handig is voor de verbranding. Vis bevat weinig koolhydraten, suikers en ongezonde vetten. Daarnaast heeft vis ook proteïne in zich, wat ervoor zorgt dat je spieren zich sneller herstellen na een flinke training in de sportschool.

Vermindert pijn

Als je last hebt van reuma, artritis of premenstruatie symptomen, het eten van vette vis de pijn en ontstekingen verminderen. Het zorgt ervoor dat de ontstekingsactiviteiten in het lichaam minder worden.

Nu vind ik het zelf lastig om wekelijks twee keer vis te eten. Vaak eet ik vis bij een salade. Maar het eten van vis heeft zoveel gezondheidsvoordelen! Hoe vaak eet jij vis? En wat is jouw favoriete gerecht?

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .