Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: 6 Handige tips voor je huisdieren met warm weer

We kunnen niet meer om de tropische warmte heen. Wat hebben we ervan kunnen genieten. Zo lang, deze warmte is ongekend en ook wij weten soms niet meer wat we ermee aanmoeten. Ik merkte het zelf vorige week ineens. Ik kon moeilijk mijn draai vinden, was rusteloos en had weinig concentratie. Een gevalletje oververhit brein. Ook huisdieren hebben het zwaar met de warmte, maar er zijn zeker wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden waardoor je het net wat makkelijker maakt voor ze.

Zoals veel van jullie weten heb ik een hond. Een geweldig leuke ruwharige dwergteckel van ruim 5 jaar oud en hij heet Boy. Boy heeft het heel erg zwaar gehad de afgelopen periode, hij kon totaal zijn ei niet kwijt en was rusteloos. Honden kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te krijgen en verliezen warmte via hun tong. Ook verliezen ze in kleine mate warmte via hun voetzolen (Boy heeft last van zweetvoeten). Toch zijn er voldoende manieren om het hoofd van je hond of andere huisdier koel te houden. Graag geef ik jullie wat handige tips:

  • Je hond geeft heel goed zijn eigen ritme aan. Het ritme waar hij zich prettig bij voelt. Normaal loop ik Boy 1.5 tot 2 uur per dag. Tijdens de extreme warmte wilt Boy niet meer dan 30-45 minuten per dag lopen. Ik ga hem dan ook niet meeslepen naar buiten. Laat je huisdier aangeven wat goed voelt en ga daar in mee.
  • Houd rekening met de ondergrond waarop je je hond uitlaat. Wij dragen schoenen en zijn ons niet altijd bewust van de temperatuur van de ondergrond waar wij op lopen. Asfalt kan heel heet worden in de zon en kan voetzolen zelfs verbranden. Druk je hand 7 seconden tegen het hete asfalt aan om te zien of het te heet is. Je zult gauw genoeg merken dat het niet prettig is om op te lopen. Is de buitentemperatuur 30 graden dan is het asfalt als gauw 58 graden. Niet echt een pretje om op te lopen.
  • Het lijkt misschien overbodig om nog te zeggen, maar laat je hond niet in een afgesloten auto zitten. Ook al is het om even snel een boodschapje te halen. Doe het NIET. De temperatuur in een auto kan binnen 10 minuten al 50 a 60 graden zijn. Je hond kan letterlijk geen kant op, raakt volledig in paniek en oververhit. Ook ramen op een kier zetten zal niet helpen. Ga je op pad met de auto neem je hond dan altijd uit de auto mee, of laat hem veilig thuis.
  • Ook in huis kan het warm zijn. Ik merk aan Boy dat hij vooral alle koele plekjes op de vloer probeert te vinden, of op de koude tegels in de badkamer wilt liggen. Merk je dat jouw hond of kat in huis ook onrustig is vanwege de warmte en bijvoorbeeld de slaap niet kan vatten vanwege de hitte dan is het te overwegen om een koelmat aan te schaffen. Dit is voor de dieren super fijn. Ook is het een idee om een vochtige doek even in de vriezer te leggen en die vervolgens op de buik van je hond te leggen. Dit zullen ze heerlijk vinden.
  • Laat je hond zwemmen in schoon zwemwater (let op blauwalg, hier kunnen honden erg ziek van worden en zelfs aan overlijden). Ga geen apporteerspelletjes doen want ook hierdoor kan de hond oververhit raken.
  • Borstel je hond dagelijks. Hiermee haal je namelijk alle losse haren weg wat goed is voor verkoeling. Dit gaat je hond heel erg fijn vinden en je helpt hem/haar er echt mee.
  • Tijdens een lange rit in de auto, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of lekker onderweg bent naar het strand kun je je hond verkoeling geven door een kleine autoventilator vlakbij de hond te bevestigen. Deze kun je eenvoudig aansluiten op het 12 volt aansluitpunt in de auto.
  • En dan een laatste tip, en deze wordt vaak vergeten. Heb je een hond met een korte vacht, of een hond zonder vacht, dan kun je deze insmeren met een speciale honden zonnebrandcrème om verbranding te voorkomen.

Hebben jullie een huisdier en hoe hebben jullie hondjes of andere dieren de warmte ervaren? Laat het mij weten in de reacties hieronder.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .