` HEALTH: Angst voor de tandarts - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Angst voor de tandarts

Practice what you preach zeggen ze altijd. Ik moet heel eerlijk bekennen dat dat in mijn geval niet helemaal waar is. Laat ik maar met de billen bloot gaan, ik ben al drie jaar niet naar de tandarts geweest. Niet omdat ik niet wil (nou ja, ik wil niet), maar omdat ik gewoon niet kan gaan. Ik ben te bang. Oprechte pure angst voor de tandarts. Ik weet zeker dat er meer mensen zijn die dit herkennen, maar toch schaam ik mezelf er een klein beetje voor omdat ik weet hoe belangrijk je gebitsverzorging is. Graag vertel ik jullie waarom ik zo bang ben voor de tandarts, lees je mee?

Mijn angst is ontstaan toen ik heel klein was en ik een tandarts had die ik niet kon verstaan. Het was een Japanse man met “zuurkool” op zijn kin. Ik was al bang van die man. Het probleem deed, hij zat in mijn mond en ik wist niet wat er gaande was, want dat begreep ik niet. Drama was het. Uiteindelijk zijn we van tandarts gewisseld maar het werd er niet beter op.

Mijn nieuwe tandarts zelf was super lief, maar mijn angst te groot. Toen ik een jaar op 6 was had ik een rot melkkiesje. Ik weet nog zo goed dat ik in de stoel lag en de tandarts de magische woorden “misschien moeten we het kiesje trekken” hoorde uitspreken. Luister lieve mensen, ik ben uit die stoel gesprongen, ben de wachtkamer doorgerend en via de voordeur zo de woonwijk ingehold. In mijn kielzog mijn moeder roepend dat ik per direct moest stoppen met rennen en moest terugkomen. Klinkt als een hysterisch tafereel, het was ook hysterisch! Uiteindelijk wilde de tandarts na de zin over het kiezen trekken zeggen dat het niet echt nodig was omdat het een melkkies was die er vanzelf zou uitvallen.

Sindsdien vertelde mijn moeder nooit meer als er een tandartsbezoek op de planning stond, om mij stress te besparen. Tot aan de dag van vandaag lig ik met gierende hartkleppen en huilend bij de tandarts op de stoel.

Eigenlijk heel vreemd, want tot mijn 31e had ik nog nooit een gaatje gehad. Ik poets heel trouw 2x per dag en gebruik ook geregeld ragertjes. Niet dagelijks wat wel zou moeten maar wel een paar keer per week.

Mijn gebit is sinds mijn gastric bypass wat slechter geworden (wat dus heel normaal is en blijkbaar een bijwerking is van de operatie), en toen ik na 2 jaar op mijn 31e weer eens naar de tandarts ging moest ik worden geboord. Voor het eerst!! Die man heeft er bijna 20 minuten over gedaan om mij te verdoven. Iedere keer als hij dichterbij kwam schoot ik omhoog. Wat was het hels. Janken als een klein kind, klotsende oksel en denk oprecht dat ik een beetje in mijn broek heb geplast.

Die tandartsafspraak is dus de laatste keer dat ik ben geweest. Ik raak al overspannen bij het idee dat ik de tandarts moet bellen. Echte pijn in mijn buik. Ik weet dat ik moet gaan, maar man o man, ik ben zo bang om een nieuw gaatje te hebben, om daar machteloos achterover in een stoel te liggen niet wetende wat er boven mijn hoofd en in mijn mond gebeurt. Dit jaar moet het er echt weer van komen, ik kom er niet meer onderuit. Laat ik mezelf er al vast psychisch op voor gaan bereiden.

Wie herkent deze angst voor de tandarts? Zijn er meerdere die net zoals ik er panisch voor zijn? Laat het hieronder achter in een reactie.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Comments: 1

  • Avatar
    reply

    Marian

    15 april 2019

    Zoek een tandarts die gespecialiseerd is in dit soort zaken, zorg dat je mee kunt kijken dmv den spiegel. Dan kun je zelf zien wat men in je mond aan het doen is. Uitstel zal het er niet makkelijker op maken denk ik. Ga eerst eens op gesprek, geen geboor en gedoe. Gewoon eens kijken wie die tandarts nu is en of je een klik met hem of haar hebt. Heel veel sterkte!

Post a Comment