Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Ben jij een ochtend- of avondmens?

Ik ben mijn slaapritme volledig zoek. Ik heb namelijk het idee dat ik vroeger altijd een avondmens was en nu door omstandigheden een ochtendmens geworden ben. En begrijp me niet verkeerd. Ik hou zo ontzettend van de ochtend dat ik het heerlijk vind om (als is het soms gedwongen) vroeg op te staan. Het nadeel alleen is dat ik ook nog steeds een avondmens ben en geniet van de rust en stilte als iedereen langzaam naar bed gaat. Nadeel van dit alles is dat ik al maanden (of zeg maar bijna een jaar) maar 5 tot 6 uur slaap op een nacht. En soms haal ik dat niet eens. Er moet iets gaan veranderen en zal mijn slaapritme moeten veranderen. Maar hoe? Lees je snel verder?

Als kind was ik een langslaper. Ik heb altijd mijn slaap, rust en regelmaat nodig gehad. Ik kon ook rustig zeggen “Ik heb meer slaap dan honger, ik ga naar bed”. Er is zelfs een zomervakantie geweest naar Duitsland waar ik niet voor 12.00 uur wakker. Wat mijn ouders ook probeerde, ik sliep er gewoon doorheen. Ik hield van slapen, ik hou nog steeds van slapen! Alleen lijkt er kortsluiting te zijn in mijn bovenkamer dat er voor zorgt dat het licht niet uitgaat en ik dus gewoon klaarwakker ben in de avond en klaarwakker ben op de meest onmogelijke tijden in de ochtend.

Ik denk dat mijn bioritme verstoord is geraakt in de jaren dat ik als reisleidster heb gewerkt. Daar moest ik soms van mijn nacht de dag maken en gebruikte ik de uren overdag om slaap in te halen. Of werkte ik 18 uur aaneengesloten om tussendoor alleen maar dutjes te kunnen doen. Ik ben dan ook tot op de dag van vandaag een echte dutter. Ik kan intens genieten van een tukkie op de dag. Om een lang verhaal kort te maken, ik heb 3.5 jaar altijd en overal kunnen en moeten slapen, op ieder tijdstip van de dag maar was ook met gemak bijna 24 uur in touw.

Na deze jaren heb ik nog een tijdje in het hotelwezen gewerkt met wisseldiensten en op een gegeven moment had ik er genoeg van. Ik wilde weer een normaal ritme, een normale balans en heb dan ook ander werk gezocht en gevonden. Bijna 7 jaar lang heb ik in een redelijk goed ritme gezeten waarin ik oke heb geslapen. En dan niet de 8-10 uur slaap die ze aanbevelen. Maar een goed 7 tot 7.5 uur haalde ik wel.

Dit veranderde drastisch toen Boy (mijn hondje) door een hernia verlamd raakte in januari 2017 en hij geen controle meer had over zijn darmen en blaas. Vanaf dat moment moest ik regelmatig midden in de nacht uit bed om hem uit te laten. Helaas is dat tot op de dag van vandaag niet anders. Zodra hij moet, dan moet ie. Al is het 04.00 uur in de ochtend. Hij maakt mij wakker en ik ga in mijn pyjama de straat op. Het lastige hiervan is dat ik heel vaak na die tijd niet meer kan slapen. Nu hoor ik jullie denken. Dan ga je toch niet zo laat naar bed?! Natuurlijk regelmatig geprobeerd, maar ik lig gewoon wakker. Klaarwakker. En hoe vroeger ik ga, des te eerder komt Boy in de ochtend.

Maar ik ben er klaar mee. Ik merk dat ik op aan het raken ben. Ik ben overdag soms zo vreselijk moe dat ik op de bank in slaap val wat niet bevorderlijk is voor de nachtrust. Dus vanaf nu ga ik iedere dag 15 tot 20 minuten eerder naar bed. Zo kan Boy ook wennen aan de nieuwe tijden en hoop ik mijn lichaam langzaam weer naar een normaal ritme te krijgen met meer uurtjes slaap in de nacht.

Een goede nachtrust is zo belangrijk voor je gezondheid, en ik begon de laatste weken echt te merken dat het mij begon op te breken. De komende periode zal ik jullie op de hoogte houden over de ontwikkeling rondom mijn slaapritme en ben dan ook erg benieuwd hoeveel uurtjes jullie maken in de nacht en of jullie je hier goed bij voelen. Laat het hieronder achter in de reacties!

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .