Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Ben jij ook zo moe tijdens de overgang van de seizoenen

‘Wat ben ik futloos’.. ‘Ik heb weinig inspiratie’.. ‘Er komt niets uit me’.. ‘Ik ben zo moe’.. ’Ik blijf het liefste de hele dag op de bank hangen’.. Een aantal voorbeelden van dingen die je kunt ervaren, voelen of denken gedurende de herfst, maar met name winter-periode. Natuurlijk is het algemeen bekend dat je je in dit deel van het jaar vaak iets anders voelt dan in de lente en zomer. Logisch ook, denk je meteen! Maar voor mij werd het afgelopen jaar ineens duidelijk hoeveel invloed de verschillende seizoenen op ons als mens kunnen hebben. Ik kan jullie in ieder geval vertellen – op mij zeker! Gek eigenlijk dat ik me daar eerder nooit zo bewust van ben geweest.

Ik ben er over na gaan denken, bewuster naar gaan kijken.. De seizoenen veranderen constant en daarin gebeurt van alles. Vraag je iemand naar de seizoenen, zullen ze het snel hebben over de jaargetijden. Maar het is zoveel meer.. De verandering van de seizoenen gaat samen met allerlei processen zoals ‘ontwaken’, groeien, bloeien of juist oogsten, in rust zijn, vermenigvuldigen etc. De natuur heeft zoveel mooie manieren om zich te ontwikkelen.

Nu ben ik persoonlijk in de veronderstelling dat wij als mensen, verbonden zijn met de natuur en onze aarde en we onze fysieke lichamen dan ook niet als iets kunnen zien wat totaal op zichzelf staat. Zoals de seizoenen dus hun eigen ritme en tempo doorlopen, doen wij dat ook. Reageren wij op de veranderingen die ontstaan in de buitenwereld, met onze eigen zogenaamde binnenwereld.

Nu gaat dat, als ik naar mezelf kijk, in bijvoorbeeld de zomer als ‘vanzelf’. Ik zit dan vaak in een bepaalde flow, goed energielevel, ben ik productiever e.d. (mede door het simpele begrip Vitamine D uiteraard). Heel zwart/wit gezien zou ik kunnen zeggen dat ook in de najaarsperiode mijn body en mind zich automatisch aanpassen. Het feit dat ik een veel mindere mate van energie ervaar, het gevoel hebben ‘op te moeten laden’, te herstellen. Ik keer zogezegd veel meer naar binnen. Maar waarom, als het dan net zo automatisch gebeurd, voelt dit in die periode ineens als iets lastigs? Iets uitdagends?

Naar mate ik hier meer over na begon te denken kwam ik tot de conclusie dat we ons vaak verzetten tegen deze veranderingen. Logischerwijs wil iedereen zich het liefste vol energie voelen en barsten van de inspiratie. Maar waar nu naar mijn idee het grote verschil in zit, is niet eens zozeer die verschuiving die plaatsvind met de verschuiving van de seizoenen, maar des te meer misschien dus nog wel het er tegen afzetten. Hoe meer we ons er druk om maken dat we ons op een bepaalde manier voelen, hoe meer frustraties er lijken te ontstaan. En in plaats van dat dit het proces ondersteunt, kun je je indenken dat juist dit stukje er voor zorgt dat er een echte ‘dip’ of bij sommige mensen zelfs een depressie kan ontstaan. En no worries, want hiermee wil ik uiteraard niet zeggen dat je er niet van mag balen als je je even niet optimaal voelt en ook niet dat als je het gewoon accepteerd er niets aan de hand is en je ineens niets meer van de winter merkt (helaas, haha). Maar waar wel een kantelpunt of nuance in kan zitten, is overgave. ‘’Surrender to the process’’ is iets wat in veel gevallen in het leven lastig en uitdagend kan zijn. Voor een type als ik absoluut (lees; denker, pietje precies, zeer gevoelig, legt de lat veelal hoog). Toch kun je hier veel rust uit halen en het fysieke en mentale stukje dus ondersteunen. Dit is iets wat logischerwijs op veel meer vlakken van toepassing is dan alleen maar de dip die je kunt ervaren tijdens de wisseling van deze seizoenen. Maar ik geloof er in dat alle beetjes helpen en dus ook op dit vlak!

Nu bestaan er natuurlijk tal van onderzoeken, artikelen en producten om het gevecht aan te gaan en je te helpen gemakkelijker door deze periode heen te gaan. Allerhande tips zijn er te vinden en daar zitten absoluut bruikbare dingen tussen! En juist daarom geen hele lijst met praktische tools van mij, die zijn er dus naar mijn idee al genoeg, maar juist als aanvulling mijn gedachten met jullie delen en ook eens deze kant naar voren brengen.

Nu zijn we natuurlijk alweer halverwege februari beland en dat betekend dat we het grootste deel er gelukkig alweer op hebben zitten en we met z’n allen al heerlijk dromen over dat prachtige voorjaar wat komen gaat. Maar voor dat laatste stukje (en de seizoenen blijven tenslotte altijd veranderen);

Grijp deze letterlijk donkerdere periode lekker aan om op te laden. Geef jezelf de nodige rust om te herstellen van de actieve zomerperiode. Slaap en eet gewoon wat meer als je lichaam daarom vraagt. Zeg eens wat vaker ‘nee’ op sociale verplichtingen. Ik zou tal van voorbeelden kunnen noemen, maar you get the picture. Dit zijn dingen die voor mij gelden, maar het kan natuurlijk ook zomaar het geval zijn dat jij het heel anders ervaart of net aan andere dingen behoefte hebt. Wat uiteindelijk belangrijk is – neem eens de tijd om bewust te kijken naar waar jouw behoeftes liggen. Leer te luisteren naar de signalen, ze zijn er in mijn beleving altijd met een reden! Klinkt dit gemakkelijk? Tja, ik weet het. Is het daadwerkelijk gemakkelijk? Mijn antwoord zou zijn nee, het is een proces. Iets waar je misschien even in zal moeten investeren. Maar ook iets wat je dus zoveel zou kunnen brengen! Het kan even frustrerend als leuk zijn om zo goed naar jezelf en het leven om je heen te kijken, maar op de lange termijn heeft het mij altijd veel gebracht. En in het geval van de winterdip – hoe we het in deze blog maar even noemen – geeft het mij en hopelijk jou als lezer ook, een veel beter inzicht in wat alle voordelen eigenlijk kunnen zijn van het even een periode iets minder ‘aanwezig’ zijn en hoe logisch het allemaal eigenlijk ook wel klinkt als je er eens echt goed over nadenkt. De natuur gaat in rust, maakt zich op voor nieuw leven, nieuwe kansen etc. Dus waarom zouden wij als mensen dat niet ook gewoon doen?

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .