Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: De budgethouder van je lichaam

Net als een huishouden of organisatie in iedere vorm en omvang heeft je lichaam ook een budgethouder. Dat klinkt misschien gek, ik ga je uitleggen hoe dat werkt. Lees gauw verder!

De belangrijkste organen in je lichaam zijn je hersenen en je hart. Als een van beide ermee ophoudt stopt immers je leven. In je lichaam hebben alle organen in zekere mate een prioriteit toegekend gekregen. Zo staan de hersenen met stip op nummer 1 gevolgd door je hart en daarna je lever. Je lever staat ten dienste van je hersenen. Een van de taken van de lever is om je hersenen te voorzien van voldoende glucose.

Je hersenen kunnen uit zuurstof en glucose energie maken. Energie en het kunnen maken ervan is van groot belang voor je lichaam. Energie is dan ook de valuta voor je lichaam. Naast zuurstof en glucose hebben je hersenen diverse cofactoren nodig bij dit proces. Deze specifieke stoffen komen allen voor in vis. De belangrijkste zijn EPA en DHA, ook wel bekend als omega 3.

Je hersenen zijn grotendeels opgebouwd uit EPA en DHA. Verder zijn deze stoffen van groot belang voor de kwaliteit van het membraam van elke cel in je lichaam. Hoe meer EPA en DHA je in je lijf hebt deste beter de kwaliteit van je lichaamscellen en hun capaciteit om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te geven.

Je hersenen zijn de budgethouder van je lichaam. Als je hersenen zelf voldoende energie kunnen maken omdat de juiste bouwstoffen aanwezig zijn krijgen alle organen in je lichaam toestemming om de energie te gebruiken die ze nodig hebben. Mochten de hersenen krap in de bouwstoffen komen dan moeten je organen op budget draaien.

Je kunt dit vergelijken met je eigen inkomen. Als je een goede maand hebt kun je lekker uit eten, naar de bioscoop, leuke nieuwe kleding kopen en zo meer. Als je een maand hebt waarin het niet zo lekker loopt wordt het toch echt zelf koken en een drankje thuis doen.

Tijdelijk krap bij kas zitten is voor je lichaam natuurlijk geen bezwaar. Maar als dit maanden of zelfs jaren achter elkaar doorgaat zal je begrijpen dat het vanzelf problemen oplevert wanneer je organen langere tijd op restricties moeten draaien.

Je lichaam zal er alles aan doen om je in de race te houden en je in staat te stellen om in veiligheid te kunnen komen wanneer er een leeuw voor je neus staat. Ons lijf is namelijk nog altijd geprogrammeerd zoals het duizenden jaren geleden ooit is begonnen. Een minder gave huid, een slechtere darmwand of pijnlijke gewrichten kunnen het gevolg zijn van de keuzes die je lichaam voor je heeft moeten maken. Dit zijn namelijk zaken die je prima kunt missen en je voortbestaan niet direct je in gevaar brengen.

De eerste tip voor mensen met allerlei uiteenlopende klachten is dan ook om vaker vette vis te eten. Kies altijd voor vis van goede kwaliteit en vermijd de goedkope kweekvissen. Naast regelmatig vis eten kun je dagelijks een omega 3 supplement gebruiken. Dit is van groot belang voor het kunnen functioneren van je lichaam.

Geschreven door Jeroen le Duc, orthomoleculair therapeut gespecialiseerd in de chronische darmziekten Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. Ben je benieuwd welke visolie Jeroen gebruikt of wil je meer over zijn werk weten? Kijk op www.crohnproof.com voor meer informatie.

In 2015 werd bij Jeroen le Duc de ziekte van Crohn geconstateerd. Door medicijnen te weigeren, op onderzoek uit te gaan en zijn eigen lichaam als experiment te gebruiken heeft een methode ontwikkeld waarmee hij volledig pijn- en klachtenvrij leeft. Inmiddels heeft hij een opleiding gevolgd tot orthomoleculair voedingsdeskundige en begeleid hij vanuit zijn bedrijf Crohnproof mensen met de chronische darmziekte Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn naar een leven zonder klachten met meer energie.

Post a Comment

Translate ยป
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .