Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Deze vooruitstrevende AYA app is een prachtig initiatief voor jongeren met kanker

Je staat midden in het leven. Maar toch ziet jouw leven er anders uit dan de gemiddelde adolescent en jongvolwassene, want jij hebt de diagnose ‘kanker’ gekregen. Ondanks deze heftige en ernstige ziekte wil je volop in het leven blijven staan, ook als blijkt dat je na de vele behandelingen en kuren je schoon bent. Het kan dan moeilijk zijn om een zo normaal mogelijk leven te leiden omdat alles om de ziekte draait. Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform lanceerde op het nationale AYA-congres op 8 maart jl. een vooruitstrevende app. Met behulp van deze blog willen wij jullie kennis laten maken met dit mooie initiatief.

Wat is AYA?

AYA staat voor ‘Adolescenten en Young Adults tussen de 18 en de 35 jaar. Het is een platform dat is opgericht waar AYA’s terecht kunnen als zij voor het eerst in hun leven te maken krijgen met de diagnose kanker. Bij dit platform kunnen zij terecht met allerlei vragen. Het is een aanvulling op de medische zorg die geboden wordt in ziekenhuizen. Het platform biedt een online ‘hangplek’ waar je informatie kan vinden en delen tijdens de behandeling. Een aantal ziekenhuizen zijn aangesloten bij het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform.

 

Wat is het doel van AYA-match?

Het blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) dat de AYA’s volop in het leven willen blijven staan, tijdens en na hun ziekte. Dit is vaak moeilijk, omdat alles juist om hun ziekte lijkt te draaien. De ziekte heeft vaak negatieve effecten op relaties. Vrienden en familie durven niet meer langs te komen of weten niet hoe ze kunnen helpen. Vaak worden de AYA’s door hun omgeving ook onbegrepen als ze te maken krijgen met lichamelijke en psychische problemen. Maar een AYA wil gewoon als zichzelf gezien worden, niet als de zieke! Deze app speelt in op deze behoefte. Het doel is om naast diepgaande thema’s te bespreken ook gewoon het ondernemen van luchtige activiteiten, die horen bij het leven!

Hoe werkt deze app?

De app kan je installeren op mobiele telefoons of op tablets. Via ‘AYA-Match’ maak je contact op een luchtige wijze. Als AYA kan je laten weten wie jij bent, wat je helpt, hoe jij je voelt op dat moment en wat je nodig hebt. Dit kan door verschillende stellingen, waar je op reageert met ‘eens’ of ‘oneens’. Als je een ‘match’ hebt, kan je zelf kiezen met wie je het contact aan gaat.

 

Voor wie is AYA-match?

Het is voor iedereen die voor het eerst in zijn of haar leven te maken krijgt met de diagnose kanker. AYA-match is voor nu nog alleen beschikbaar voor de leeftijdscategorie 18-35 jaar. Daarnaast is er een inlog voor vrienden en familie, ‘naasten’. Doormiddel van een code wordt je aan elkaar gekoppeld in de app en kan je als het ware met elkaar ‘communiceren’. De app is alleen relevant als een AYA een account heeft. Dan pas kunnen vrienden en familie inloggen en zo met elkaar een netwerk vormen.

De ‘AYA-Match’ app is gratis te downloaden in Apple’s App Store en de Google Play Store voor Android, via de zoekterm ‘AYA Match’.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .