` HEALTH: Dit is waarom het regelmatig naar de tandarts gaan zo belangrijk is - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Dit is waarom het regelmatig naar de tandarts gaan zo belangrijk is

Dat ik deze blog zou schrijven, ik had het nooit gedacht. Een paar maanden geleden ben ik voor het eerst naar de tandarts geweest. Nou ja, voor het eerst?! Zo voelde het wel, want ik had het al 3.5 jaar vermeden. Maar nu kon ik er voor mijn gevoel niet omheen. Het feit dat ik probeer zwanger te worden (mondgezondheid kan hierdoor verslechteren) en ik ook mijn angst onder ogen wilde komen heb ik na lang twijfelen en zoeken naar de geschikte tandarts de koe bij de horens gevat en een afspraak gemaakt. Maar waarom is regelmatig naar de tandarts gaan nou zo belangrijk? Ik ga het je vertellen.

Als je ergens een angst voor hebt wordt deze vaak alleen maar groter naarmate je langer wacht om het probleem op te lossen. Dat was bij mij ook zeker het geval. Vanaf kinds af aan ben ik doodsbang voor de tandarts, en ook als volwassene is deze angst nooit verdwenen. Het maakt niet uit welke leeftijd ik had, ik kan mij eerlijk gezegd geen afspraak herinneren waarin ik niet heb gehuild. De angst is in mijn geval een hele gekke, want ik heb vrijwel nooit wat. Ik ben nu bijna 36 en ik heb 1 gaatje in mijn verstandskies. Dat is het probleem dus niet. Wat bij mij, als ik er nu over nadenk, het probleem is is de communicatie en het gevoel van machteloosheid. Je wordt met stoel en al achterover gekieperd en je kunt niets meer. Daarnaast is de tandarts ook nog bezig met wroeten in je mond, praten ze amper over wat ze doen, en kan jij ook niet veel zeggen. Gelukkig heb ik dus vorig jaar een hele fijne angsttandarts gevonden waar ik nu al twee afspraken heb gehad.Gelukkig had ik, ondanks mijn 3.5 jarige afwezigheid bij tandarts en mondhygiënist, helemaal niets. Maar waarom is het zo ontzettend belangrijk om met regelmaat de tandarts te bezoeken? Omdat een aantal aandoeningen en gezondheidsklachten vroegtijdig in de mond ontdekt en herkend kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan reuma, keel-, maag- en darmproblemen, diabetes, stressen verlaagde weerstand. Er zijn ook klachten die samenhangen met een slechte gezondheid. Dan moet je vooral denken aan:

  • Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben een hoger risico op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen dan mensen zonder diabetes. Suikerziekte kan tandvleesontstekingen verergeren en omgekeerd kunnen tandvleesaandoeningen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken.
  • Bij een slechte mondhygiëne en parodontitis kunnen bacteriën een longontsteking veroorzaken, met name bij patiënten met een verhoogd risico. 43% van alle in een zorginstelling opgenomen ouderen blijkt longontstekingveroorzakende bacteriën in de mond te hebben.
  • Parodontitis wordt in toenemende mate gezien als risicofactor voor het bevorderen van een hartinfarct en in zekere mate ook een herseninfarct.
  • Mensen met mondinfecties gaan cognitief harder achteruit dan mensen met een gezonde mond
  • Ouderen met een tandvleesontsteking hebben een 17% hogere kans op hart- en vaatziekten (onder de 65 jaar is deze kans zelfs 44% hoger)
  • Reuma, suikerziekte en overgewicht houden allemaal in meer of mindere mate verband met een slechte mondverzorging.

Maar wat moet je dan doen om een goede mondgezondheid te krijgen en te behouden?

  • Mondhygiëne – Dagelijks de tanden poetsen (liefst 2 tot 3 x per dag 2 minuten poetsen). Zo hou je je kiezen en tandvlees gezond. Voorkomen van gaatjes en ontstoken tandvlees is natuurlijk belangrijk. Daarnaast is het ook belangrijk dat je ook tussen je tanden alles schoonhoud. Doe dit met stokers, ragers of flossdraad.
  • Een gezond voedingspatroon – Steeds meer mondzorgprofessionals adviseren om een vast aantal eet- en drinkmomenten van zeven per dag aan te houden: drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes. Zo blijft het aantal zuuraanvallen op het gebit beperkt.
  • Regelmatig bezoek aan uw tandartspraktijk –Ze raden aan 2 x per jaar naar de tandarts te gaan en en minimaal 1 x per jaar naar de mondhygiëniste. Omdat mijn gebit zo sterk is heb ik met mijn tandarts afgesproken om 1 x per jaar naar de tandarts te komen en 2 x per jaar mijn gebit goed te laten reinigen bij de mondhygiëniste.
Weet jij hoe het gesteld is met je mondgezondheid? Ga jij voldoende naar de tandarts? en verzorg jij je mond en tanden goed?

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment