Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Eerste hulp bij The Hangover

1 glas worden er 2, en 2 glazen worden een fles.. een likeuretje naast de koffie want dat is zo gezellig, en de volgende ochtend hang ik met een uit elkaar knallend hoofd misselijk boven de pot. Soms wilde ik wel eens dat ik net zoals sommige mensen een afgunst had tegen alcoholische drankjes. Maar helaas.. ik vind bijna alle likeuren, sterkte dranken en wijnen heerlijk op z’n tijd.. ( Een kleine opheldering – ik ben geen alcoholist ! ) Jammer genoeg vind mijn lichaam alcohol wat minder prettig en dat protest merk ik meestal meteen de volgende ochtend 😉

Natuurlijk zijn er zo veel meer minpunten van alcohol dan pluspunten voor de gezondheid , en wordt er niets voor niets gezegd DRINK MET MATE! Maar mocht je toch iets te diep in het glaasje gekeken hebben het weekend… dan zijn hier hier aantal tips:

HYDRATEREN

Een kater ontstaat mede door het gebrek aan vocht in je lichaam. Alcohol zorgt ervoor dat de nieren meer vocht uitscheiden waardoor je lichaam sneller uitdroogt. Door een verlaagde vloeistof druk in de hersenen krijg je hoofdpijn, en door het verlies aan vocht in je mond de bekende nadorst. Bier de echte dorstlesser ? Probeer dat eens met een glas water… ik kan je vertellen het werkt beter! Tip : zorg dat je extra zout eet want zout houd vocht vast en drink een halve liter water voor het slapen. 

LIEF ZIJN VOOR DE LEVER 

Wist je dat er verschillende soorten alcohol zijn? Ethanol is de soort die het meest voorkomend is maar er bestaan ook foezelalcoholen, deze komen vaak in kleinere hoeveelheden voor. Foezelalcoholen zoals methanol of Butanol ontstaan bij een vergistingsproces met hogere temperaturen. De lever doet er ongeveer 1,5 a 2 uur over om 1 glas bier af te breken. Foezelalcoholen worden echter langzamer afgebroken, dit zorgt er voor de de kater langer kan duren en ook heftiger voelt. In wodka zit maar een klein percentage in vergelijking met bv brandewijn.( donkere alcohol ) dus let op wat je drinkt!

SLAAP

Ken je dat gevoel van moeheid.. dat je eigenlijk op de vrijdag avond liever op de bank wil blijven hangen maar toch ook naar dat lang geplande etentje wil gaan of langs je goede vrienden in de kroeg om samen de week te bespreken. Na een lange week werken lijkt soms wel een goed plan om een drankje te drinken omdat alcohol een oplevend effect heeft . Maar eigenlijk ben je van je reserve energie potje aan het snoepen en raakt je oververmoeid. Zorg voor voldoende slaap de avond voor dat je drinkt, de avond zelf en de volgende dag.

VITAMINES

Alcohol wordt voor een deel al afgebroken in de maag met behulp van het ADH enzym. In de lever word de resteerdende alcohol afgebroken tot aceetaldehyde > azijnzuur > water en kooldioxide. Aceetaldeyde is een stofje dat wordt gevormd bij de afbraak van alcohol, dit “giftige” stofje zorgt voor hoofdpijn en het trillerige gevoel die je bij een kater ervaart. Het lichaaam probeerde deze stof zo snel mogelijk weer af te breken via de lever. Bij de afbraak van ethanol is vitamine B1 nodig.  Het is dus verstandig om extra vitamine b complex supplementen te nemen zodat je lichaam niet gaat lijden aan een tekort. Vrouwen hebben maar 70% van de hoeveelheid ADH die mannen hebben, hierdoor kunnen vrouwen in het algemeen wat minder goed tegen drank. Alcohol kan ook het maagslijmvlies irriteren,hierdoor heb je het misselijke gevoel. Het is nog al voor de hand liggend maar drink daarom nooit op een lege maag, een volle maag vertraagd de opname van alcohol

Heb jij weleens een kater? Of heb je nog aanvullende tips? Laat het hieronder weten!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .