` HEALTH: En? Wat ben jij? - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: En? Wat ben jij?

We houden ervan om mensen in hokjes te plaatsen. Jij bent dit, dus dan ben je niet dat! Ook wat betreft eten is dat zo. Jij bent toch vegan? Maar nu eet je ineens kaas?! Ben je dan vegetariër? Wij als mensen hebben graag duidelijkheid, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Een aantal jaren geleden was ik in Indonesië op vakantie en werden door kennissen van de ferry gehaald op Bali. In de auto naar onze eindbestemming vertelde een van deze knullen mij dat hij vegetariër was, waarop ik antwoorde dat ik flexitarier ben. Had hij nog noooooit van gehoord en hij heeft er smakelijk om moeten lachen. Maar wat is nou wat? Ik vertel het je, lees je mee?

Vegetariër

Als vegetariër eet je geen vlees en vis. Maar je eet wel dierlijke producten zoals kaas en eieren. Als vegetariër laat je dan wel eten staan waarin dierlijke producten verwerkt zijn, zoals bijvoorbeeld gelatine dat van koeien of varkens botten zijn gemaakt. Gelatine zit bijvoorbeeld heel vaak verwerkt in snoep als een bindmiddel.

 

Pescotariër

Als pescotariër eet je geen vlees maar wel vis en andere dierlijke producten. Als het op je gezondheid aankomt is dit een hele goede keuze. Viszuren zijn namelijk mega goed voor je hart en voor je bloedvaten. Er zitten ontzettend veel vitaminen in vis en het is rijk aan eiwitten. Als je kiest voor deze vorm van eten kies dan wel minstens 1 x per week voor een vette vis zoals haring, zalm of makreel.

 

Veganist

Ik denk wel een van de meest populaire stromingen van deze tijd. Vegan is hip! Als veganist eet je helemaal geen dierlijke producten. Dus ook geen melk, eieren en honing. Daarnaast gebruik je geen leer, bont of veren in kleding of gebruiksvoorwerpen. Alles waarvoor een dier gefokt wordt en onnodig lijdt wordt niet gebruikt. Wellicht is deze levensstijl wel de meest drastische, maar daarnaast is het ook de meest milieuvriendelijkste optie.

 

Flexitariër

Ik zie mijzelf als een echte flexitariër. Ik eet soms vlees of vis, maar het liefst wel zo min mogelijk. Meestal 1 x per 2 weken. Als ik dan vlees eet maak ik hierin een bewuste keuze en eet ik het liefst vlees van een slager met zijn eigen koeien. Een flexitariër eet daarnaast soms plantaardig en soms wordt er een keuze gemaakt voor een vleesvervanger. Het is gewoon een heel gevarieerde levensstijl wat makkelijk toe te passen is als je een verandering wilt aanbrengen in je eetpatroon maar niet direct vegan of vega door het leven wilt gaan.

Natuurlijk kan je ook nog een echte vleeseter zijn of misschien ben je wel fruitariër? Waar je ook bij hoort, of in welk hokje je ook past, het belangrijkste is dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt en dat je je voedingspatroon onder de loep blijft nemen en blijft waken voor eventuele tekorten.  

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment