Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Fibromyalgie de diagnose en dan?

Mevrouw u heeft fibromyalgie, weet u wat dat is?  Ja mijn man heeft er wat over verteld en ik weet dus ook dat er geen medicatie, geen oplossing of wat dan ook voor is. Revalidatie is een optie om te gaan doen, maar ik zie dat u dat al gedaan heeft. Ja dat klopt na mijn ongeluk ben ik inderdaad in revalidatie geweest en ja hier in het ziekenhuis. Oké, dan verwijs ik u door naar de reumaverpleegkundige. Dus met een stapel informatie ga ik naar huis, zo ik het doorlees doe ik het nog niet zo verkeerd, de hoofdlijnen zijn, op tijd rust en vooral in beweging blijven.

Zelf was ik daar al achter, ik had meer pijn bij verplicht zitten of lang staan dan dat ik pijn had tijdens crossfit, hardlopen of welke andere sport dan ook! En ja ik neem ook mijn rust en word daar steeds beter in, af en toe lekker egoïstisch te zijn door vroeg weg te gaan op een feestje of gewoon helemaal niet gaan, durf ik tegenwoordig al, omdat ik weet dat ik zelf een paar dagen last heb als ik de pijn van mijn lichaam negeer. Dus dan durf je voor jezelf te kiezen.

De reumaverpleegkundige was een zeer vervelende afspraak. Ik had wat vragen voor mezelf op papier gezet, zoals stel dat ik een pijntje heb bij wie kan ik terecht, hoe doe ik dat met sport, zijn er nog suggesties wat ik kan doen tegen pijn?

Nou vragen stellen was er niet bij, een onderuit gezakte reumaverpleegkundig die haar standaard bandje liet afspelen. Ze zag hoe ik keek hoe ze zat en zei ja ik zit niet echt netjes he! Dus glimlachte maar terug omdat ik mijn tong afbeet omdat ik eigenlijk wou zeggen: : “Lekker goed voorbeeld” Nou het bandje begon met weet je wat pijn is, euh ja ik heb t al 5 jaar, maar voor ik kon reageren werd mij op een kleuter manier uitgelegd, door de vergelijking van met een mes in je vinger snijden, wat pijn was. Gevolgd doordat pijn geen ziekte was en ik met fibromyalgie niet afgekeurd werd en  gewoon aan het werk kon. Niet vragend of ik werk had en hoe t ging op t werk. Daarna kwam het stukje beweging. Ik moest gaan beginnen met bewegen in kleine stapjes opbouwen, met van achter na de tuin lopen opbouwen tot klein blokje om. Toen ze zag dat ik wat verbaasd keek en dit ook tevens het einde van haar bandje was vroeg ze wat er was, waarop ik dus reageerde dat ik al genoeg aan sport deed. Toen ik dus zei dat ik aan het crossfitten en hardlopen was kreeg ik juist een preek dat dat absoluut niet kon en dat ik moest stoppen. Voor ik nog wat kon zeggen kwam er een andere verpleegkundige binnen met de vraag zijn jullie klaar want het is tijd en ik wil afsluiten. Nou nee maar ik snap de hint!

Thuis gekomen het even laten bezinken en in overleg met de huisarts maar een afspraak gemaakt bij een sportarts en haar de vragen voorgelegd over sport en fibromyalgie en een lichamelijke check up gedaan, ook mijn trainingsschema werd bekeken en akkoord bevonden. Opluchting dat ik het toch niet zo heel verkeerd bezig was en vooral door na mijn lichaam te luisteren, zo min mogelijk klachten ervaar.

Uiteraard is het niet alleen maar positief en heb ik veel van de klachten, volgens mij zijn er wel meer als 50 klachten die gelinkt zijn aan fibromyalgie waarvan ik de meesten wel heb. De enne wat vaker of meer last van als een ander en tuurlijk zijn er dingen die ik niet kan en ook nooit zal kunnen, ik zal met crossfit bepaalde bewegingen niet kunnen, motor rijden lukt niet meer, als ik opzij stap zak ik door mijn heup, mijn werk als kapster is te pijnlijk, waarom ik dan toch gelukkig ben? Ik kijk vooral na de dingen die ik wel kan en vooral waar ik weg kom vlak na mijn ongeluk!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .