Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Gezond eten op de camping

Ga jij deze zomer een paar weken op de camping doorbrengen? Genieten van de welverdiende rust en lekker liggen in de zon? Heerlijk. Toch maak je je een beetje zorgen. Je bent net zo mooi afgevallen en wilt niet aankomen tijdens de vakantie. Hoe zorg je ervoor dat je – ook op de camping – je gezonde en goede eetpatroon kunt behouden? Zonder dat het je teveel moeite kost en zonder dat je terugvalt op oude, ongezonde gewoonten?

Een goede voorbereiding…

…Is het halve werk. Als je op vakantie gaat, maar van te voren totaal niet hebt nagedacht over een paar handige keukentools of echte gezonde ‘musts’ voor op het menu, maak je het jezelf erg moeilijk. Bedenk daarom van te voren wat je mee gaat nemen. Maak lijstjes. Wees georganiseerd. Ook dat is die zalige vakantie-voorpret.

Zorg dat je het juiste keukengerei meeneemt (snijplanken, pannen, een goed mes, aluminiumfolie). Vergeet bovendien een aantal onmisbare ingrediënten niet, zoals havermout, olijfolie, azijn, kruiden, mosterd, kikkererwten en noten en zaden. Wanneer je niet zo lang weggaat, kun je natuurlijk ook kleine potjes en bakjes vullen met benodigdheden, zodat je niet onnodig met enorme hoeveelheden hoeft te sjouwen.

Gezond camping-koken

Goed, je hebt alles aangeschaft, ingepakt en meegebracht. Welke ingrediënten heb je dan nog meer nodig? En, ook niet onbelangrijk: waar koop je het? Het leuke aan op vakantie zijn is dat je waarschijnlijk alle tijd hebt om uitgebreid te koken, boodschappen te doen en recepten samen te stellen. Vraag de campingbaas om tips, bezoek een lokale markt of ga zelfs direct naar boeren in de buurt. Grote kans dat ze op de camping daar ook hun producten vandaan halen. Als je flink wat verse groenten en fruit inslaat, kun je er weer even tegenaan. Zin in een stukje verse vis of vlees? Ook dat vind je lokaal. Bedenk wel dat je dit snel moet klaarmaken, vooral wanneer je geen goede koeling hebt.

Wat?

Tja, en wat maak je dan? Je kunt natuurlijk alle kanten op als je een aantal goede ingrediënten hebt. Van zowel groenten als fruit kun je heerlijke smoothies maken (voor ontbijt, lunch of zelfs als toetje). Een blender meenemen is daarom een echte aanrader. Of wat dacht je van een goedgevulde soep? Bovendien heb je met slechts een aantal simpele ingrediënten zo een heerlijke, vullende lunchsalade gemaakt. Combineer peulvruchten met een aantal groenten en een zelfgemaakte dressing van bijvoorbeeld olijfolie, azijn en een beetje mosterd, en klaar is Kees. Vergeet ook eieren niet: je kunt hier eindeloos mee variëren (bakken, koken, grillen) en ei gaat er op elk moment van de dag wel in. Voor avondeten kun je natuurlijk een goede grillpan of een klein barbecuetje meenemen, zodat je een heerlijk vers stukje vis of vlees en wat groenten kunt grillen. Lekker en gezond!

Voor de lekkere trek

Naast ontbijt, lunch en avondeten, zal je op vakantie ook regelmatig zin hebben in een lekker tussendoortje. Op vakantie liggen overal verleidingen op de loer: een patatje met bij het zwembad, een ijsje in het park, een lokale lekkernij op de boerenmarkt… Om de verleidingen wat in te perken, kun je zelf ook heel goed snacks bereiden en meenemen. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd wat noten of zaden bij je hebt als je op pad gaat, omdat dit zorgt voor een langdurig vol gevoel. Ook groente of fruit en een gekookt eitje doen het goed. Door regelmatig iets gezonds te snacken, zal je bovendien minder behoefte hebben aan alle lekkernijen die constant op de loer liggen.

En, last but not least: vergeet niet van je heerlijke, welverdiende vakantie te genieten! Doe lekker waar je zelf zin in hebt, maar gooi niet meteen al je gezonde gewoonten overboord. Krijg plezier in het blijven samenstellen van gezonde maaltijden, geniet van een wandeling op de lokale markt en leer mensen kennen waarvan je misschien wel nieuwe, gezonde recepten kunt leren en waar je samen mee kunt koken. Enjoy!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .