` HEALTH: Gezond leven is NIET duur! - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Gezond leven is NIET duur!

Ik hoor het om mij heen nog zo vaak “waarom is gezond leven zo duur?”. Ik krijg dan volgens mij echt denkbeeldige vraagtekens boven mijn hoofd, want ik ben het daar dus helemaal niet mee eens. Verre van! Je kunt gezond leven zo duur maken als dat je zelf wilt, en ja, de zakken chips zijn misschien vaker in de aanbieding dan dat groente/fruit in de aanbieding is. Maar zelfs zonder de aanbiedingen kun je zonder de aanbiedingen prima gezond eten met een klein budget. Hoe je dit kunt doen? Ik geef je een aantal handige tips.

Ik hou van groente en fruit, koop geregeld vlees en vleesvervangers,hou van gezond broodbeleg en toch ben ik gemiddeld per week maar tussen de € 25,- en € 35,- aan boodschappen kwijt. Dit is natuurlijk een bedrag voor mezelf alleen in mijn single huishouden. Maar met zijn tweeën hoeft dit zeker niet het dubbele te zijn. Ik koop namelijk gewoon “grote” producten en vries maaltijden in als ik over heb.

Tip 1

Gemak is duur. Ga maar eens naar de groenteafdeling en kijk wat een broccoli kost en vergelijk die prijs met de prijs van een zakje broccoliroosjes uit het koelvak. Dit geldt natuurlijk voor iedere groente die je als zijn geheel kunt kopen of voorverpakt kunt aanschaffen.

Fruit is ook zoiets. Waarom zou je verse ananas verpakt kopen voor € 3,- terwijl je een hele ananas kunt kopen voor € 2,-. Het enige is dat je de ananas zelf moet “slachten” en in stukjes moet snijden. Bewaar je deze vervolgens in een luchtdicht bewaarbakje in de koelkast dan heb je er 5 dagen plezier van. Zo snap ik ook de voorverpakte appelpartjes niet?! Koop gewoon een appel en bijt die af!

Tip 2

Beetje voor de hand liggend maar zo waar, koop groente en fruit van het seizoen. Niet alleen voordeliger, maar ook nog eens veel lekkerder. Wij dan ook eens af van het kopen van deze producten bij de supermarkt, maar koop ze bij de groenteboer of op de markt. Nog beter zou zijn, bij een tuinder/teler in de buurt. Daar betaal je een schijntje van wat je kwijt zou zijn in een winkel.

Tip 3

Noten zijn heerlijk, maar best wel prijzig. Zeker als je kijkt naar bijvoorbeeld de gemixte noten die lekker zijn door je havermout of als snack tussendoor. Ik raad dan ook aan om hele noten te kopen nog in de schil. Walnoten kun je kraken, pistachenoten kun je pellen en ook pinda’s kun je zelf doppen. Het is wellicht iets meer werk, maar ook lekkerder en goedkoper.

Tip 4

Vries eten in en gooi vooral niets weg! Klinkt heel voor de hand liggend, maar er wordt nog steeds ongelooflijk veel eten weggegooid en dat is letterlijk weggegooid geld! Als alleenstaande kook ik vaak voor twee en vries 1 portie in voor een moment dat ik even niet wil koken. Maar ik vries ook dingen in die bijna op het punt staan om “lelijk” te worden. van verschrompelde aardappels maar ik aardappelpuree en vries dat in porties in. Maar ik doe hetzelfde met fruit. Bananen die te bruin zijn om te eten pel ik, snij het in stukken en vries ze in zakjes in. Heerlijk om op een later moment smoothies mee te maken, of bananenijs.

Tip 5

Eet eens wat minder vlees of vis. Hoe je het went of keert, vlees en vis is prijzig. Als je 2 a 3 dagen per week dit stukje laat staan en dat vervangt voor bijvoorbeeld een heerlijk gerecht met tofu/tahoe of een gerecht met ei of peulvruchten dan scheelt dat enorm.

Een aantal andere kleine tips die ik kan geven zijn: Maak een old school boodschappenlijstje en hou je hier aan, ga maar 1 x per week naar de supermarkt zodat je van tevoren goed moet nadenken over al je gerechten die je wilt maken, betaal contant (pin aan het begin van de week je boodschappengeld en  haal vervolgens je bankpas uit je portemonnee. Je kunt niet uitgeven wat je niet hebt)

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .