Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: 5 x Gezondheidsvoordelen van de zon

We zijn inmiddels in de laatste wintermaand beland en vanaf 21 maart is het weer lente. Het wordt de hoogste tijd om weer naar buiten te gaan, een frisse neus te halen en vitamines op te doen. De buitenlucht, natuur en zonnestralen hebben heel veel gezondheidsvoordelen. Ik ben eens gaan zoeken op internet waarom de zon zo essentieel is. Alle gezondheidsvoordelen zet ik voor jullie op een rij.

Vitamine D

Er zijn maar weinig mensen die niet kunnen genieten van het heerlijke voorjaarszonnetje. De zon geeft ons namelijk een warm gevoel. Elke dag 15 minuten in de zon zorgt er al voor dat we genoeg vitamine D krijgen. Vitamine D is voor ons lichaam belangrijk, zodat we calcium kunnen opslaan, gezonde en sterke botten behouden en als bescherming tegen ernstige chronische ziekten op latere leeftijd (Mirror, 2017). Waarom vitamine D zo belangrijk is, kun je lezen in deze blog.

Natuurlijke antidepressiva

Daarnaast helpt voldoende zonlicht ons om gelukkig te zijn en te voelen. Door de zon wordt het ‘geluksstofje’ serotonine aangemaakt en gestimuleerd, waardoor we ons een stuk happier voelen. Hierdoor kan de zon er ook voor zorgen dat je sneller van je winterdepressie afkomt. De zon werkt dan als een natuurlijke antidepressiva. In de herfst en de winter is de zon minder fel in haar kracht waardoor het boosten van je vitamine D minder snel gaat dan in de lente en de zomer. Je doet er in de herfst en winter goed aan om meerdere keren per week een uur te wandelen, zodat het zonlicht op je (onbedekte!) gezicht kan schijnen. In de lente en de zomer heb je al genoeg aan een kwartier zonlicht. Ook dan geldt dat je geen zonbescherming moet dragen tijdens dat kwartier, anders belemmert dat de opname van vitamine D. Hoe vermoeiend misschien ook, maar trek je schoenen aan en ga de natuur in!

Voorkomt verschillende ziektes

Voldoende zonlicht voorkomt dat je minder snel kans krijgt op ziektes zoals Diabetes, Multiple Sclerosis (MS), verschillende soorten kanker, tandbederf, ziekte van Crohn, andere darmklachten en vermindert menstruatieklachten. Nu weten we ook dat teveel zonlicht juist de kans op huidkanker vergroot. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat als een patiënt met kanker een hoog niveau vitamine D heeft, diegene minder snel overleed aan de gevolgen van dikke darmkanker of aan borstkanker. Een soortgelijk effect van voldoende vitamine D en een verminderde kans op overlijden werd ook gevonden bij patiënten met blaas-, baarmoeder- of slokdarmkanker.

Stimuleert melatonine en immuunsysteem

Om goed te kunnen slapen, is het van belang dat je overdag voldoende zonlicht krijgt. Dit stimuleert in de avond de aanmaak van melatonine. Melatonine is een natuurlijk stofje dat ervoor zorgt dat je moe wordt. In de zomer kunnen we genieten van lange, zwoele zomeravonden en de zon komt in de ochtend ook al weer vroeg op. Doordat de dagen zo lang zijn, hebben we minder slaap nodig dan in de winter. In de zomermaanden voelen we ons sneller energiek en actief en slapen we ook minder.

Zonlicht stimuleert ook je immuunsysteem. Voldoende vitamine D zorgt er namelijk voor dat je lichaam voldoende witte bloedcellen aanmaakt en die zijn weer nodig om infecties in je lichaam tegen te gaan.

Hoe profiteer je van de zon?

Het is belangrijk, wanneer je ervoor wilt zorgen dat je genoeg vitamine D hebt, om je niet gelijk in te smeren met zonnebescherming. Zonnebescherming houdt namelijk de opname van vitamine D tegen. Blijf in de lente en zomer niet langer dan 15 minuten onbeschermd in de zon, zo voorkom je dat je huid verbrand. Het beste is om vroeg op de ochtend naar buiten te gaan en ervan te genieten dat de zon op je huid schijnt. Zo kan je bijvoorbeeld tegelijkertijd de hond uitlaten, stuk naar je werk te lopen of te fietsen, hardlopen of naar de markt te gaan. Zorg op de dag dat je voldoende water drinkt, zo blijft je lichaam gehydrateerd. Je kunt heel mindfull van dit moment genieten: Waar voel je in je lichaam dat de zon schijnt? Wat voor gevoel geeft het je? Hoe zit/sta/loop je? Voel je hoe de zon je lichaam opwarmt?

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .