Member login

Username
Password

» Lost your Password?Goede voornemens volhouden is nog niet zo makkelijk, maar zeker niet onmogelijk!

HEALTH: Goede voornemens volhouden is nog niet zo makkelijk, maar zeker niet onmogelijk!

De maand januari is ten einde, een maand waarin heel veel mensen vol goede moed en met een frisse start zijn begonnen. “Slechte” gewoontes de deur uit, op naar een energieker 2020 was en is het motto van velen. Vol enthousiasme beginnen we met beter voor onszelf zorgen. Gezonder eten, meer sporten, pakjes sigaretten worden massaal in de prullenbak gegooid, maar hoe kan het dat een “goed voornemen” zo moeilijk is vol te houden?  Gemiddeld haken wij namelijk na 2 weken al af en gooien wij de handdoek in de ring. Super zonde, en dat kan anders! Graag vertel ik jullie hier meer over, lees je mee?

Het is ongelooflijk bizar als je beseft dat 90% van alle mensen met een goed voornemen afhaakt of uiteindelijk in de oude patronen terugvalt. Hoe komt dit toch? Een heel groot deel heeft te maken met het feit dat mensen gemiddeld 2 maanden nodig hebben om een volledig nieuwe routine in hun leven te ontwikkelen. En ik kan je vertellen, 2 maanden is heel lang. In 2 maanden kun je gemakkelijk vervallen in de oude gewoontes, dat stelt teleur en je denkt “ zie je wel, het lukt mij toch niet”. Precies op het moment dat je dit soort dingen denkt gooi je de handdoek in de ring en zijn de goede voornemens vergeten en verdwenen. Er zijn maar weinig mensen die na een terugval, wederom de schouders eronder zetten en weer doorgaan.

Een andere reden dat mensen de goede voornemens aan het begin van het jaar niet volhouden is de druk die erachter zit. Iedereen kijkt mee. De meeste mensen delen hun goede voornemens namelijk met familie en/of vrienden en dat is niet altijd handig. Juist door de druk en het gevoel van “hete adem” in de nek. Een goed voornemen werkt soms beter als je het in stilte oppakt, of gewoon start op een random moment, bijvoorbeeld in maart, of in mei. Want waarom zouden wij de massa volgen?

Een gezonde(re) levensstijl is iets wat wij natuurlijk aanmoedigen, en is hetgeen waar wij en velen anderen met ons volledig achter staan. Maar het is lastig om een “verslaving” zomaar op te geven. Want de meeste goede voornemens gaan niet over het vinden van ander werk, of meer geld verdienen, maar gaat over gezonder eten of stoppen met roken. En als we het over voeding of over roken hebben dan hebben we het gewoonweg over een verslaving. Een verslaving die ik 100% in hetzelfde rijtje vind passen als alcohol en drugs. Het probleem is dat we het soms te rigoureus aanpakken en bij deze verslavingen (bijna) nooit hulp krijgen. Het is een verslaving wat wij zelf onder controle moeten krijgen. Maar doordat we vaak te snel willen ligt verval in oud patroon op de loer.

Laten we het gedeelte voeding even rusten, en ons focussen op roken. Gelukkig heb ik nooit gerookt, en heb ik vroeger de sigaretten die mij werden aangeboden op de middelbare school met liefde afgeslagen. Toch is het feit dat ik niet ben gaan roken vrij uniek. Ik ben namelijk opgegroeid met twee rokende ouders. Zowel mijn moeder heeft gerookt toen ik opgroeide en mijn vader is gestopt toen ik 18 was en hij met een hartinfarct op de IC belandde. Het is bewezen dat meerokende kinderen een grotere kans hebben om op latere leeftijd eenzelfde verslaving te ontwikkelen als de ouders. Nu is dit in mijn geval dus gelukkig niet van toepassing, maar ik zie en ken in mijn omgeving wel genoeg mensen die op dit moment super hard bezig zijn om de sigaretten te laten liggen.

Het roken zelf wordt natuurlijk al ontzettend ontmoedigd. Binnen ben je met je sigaret al (bijna) nergens meer welkom, en ook buiten kijken ze je weg. In Den Haag zijn er al zaken die ook buiten op het terras geen rokers meer willen hebben. Ik als niet roker vind dat fijn, want ik merk toch aan mezelf dat ik liever op een andere plek ga zitten als ik voor mijn gevoel steeds een hap sigarettenrook naar binnen krijg. Wat mensen ook volledig zou moeten ontmoedigen zijn de hoge kosten van een pakje sigaretten, maar ja, een sigarettenverslaving is zwaar. Ik kan dan ook begrijpen dat het cold turkey stoppen met roken voor veel mensen te drastisch is, en dat een elektrische sigaret absoluut een goede (tussen)oplossing zou zijn. Het is sowieso minder schadelijk en dat is al een stap in de juiste richting. Gelukkig gaat de ontwikkeling in deze industrie hard vooruit en is het nu ook mogelijk biologische e liquid aan te schaffen. Stoppen is altijd beter, maar om in de toekomst niet terug te vallen in de nog slechtere gewoontes is dit een mooi alternatief, op weg naar het volledig gedag zeggen tegen de slechte gewoonte.

Als eindnoot willen wij graag zeggen dat als je problemen hebt met je verslaving, hoe klein of hoe groot ook, zoek alsjeblieft hulp. Je staat niet alleen voor en er zijn professionals die je op de juiste weg kunnen helpen. Heel veel succes met het vasthouden en volhouden van je goede voornemens, en weet, door een misstap is niet alles direct verloren. Zet je schouders er weer onder en ga rustig verder. Stap voor stap kom je er wel!

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .