` HEALTH: Handige tips om meer water te drinken in de winter - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Handige tips om meer water te drinken in de winter

Het is weer winter. Voor mijn fibro al niet zo heel fijn, veel moe en pijn, waardoor je eigenlijk de net niet goede keuzes maakt. Ik drink in de winter eigenlijk veel te weinig. Moe, geen puf om het te pakken vind ik zelf, maar als ik bij de kraan sta pak ik het nog niet. Waarom? Geen idee! Als ik onderweg een flesje water mee heb drink ik het keurig leeg, maar mijn dopper even bijvullen, nee dat doe ik dan weer niet.

Terwijl ik op mijn weegschaal gewoon zie dat mijn vocht op 40% blijft steken en ik in de zomer keurig boven de 50% zit zonder moeite. (voor een vrouw is de richtlijn op mijn weegschaal 45%) Nu ik op 40% zit heb ik klachten, droge ogen, droge/zere lippen en keel, spierpijn, trillend ooglid, obstipatie. En ik weet dat het daarvan komt en ook dat het belangrijk is dat je minimaal 1,5/2 liter vocht per dag binnen krijgt. En als je een uur sport nog 1 liter extra. Maar het doen is een tweede.

Maar ik ben er klaar mee vanaf vandaag ga ik het beter doen! Hieronder wat tips die ik ga toepassen en even een reminder wat vochttekort doet! Aangezien ik komende weekenden ook wat trailruns heb geplant toch niet heel onbelangrijk.

Vochttekort al heel snel merkbaar Bij 1% dorst gevoel 2% sterk dorstgevoel 3% droge mond 4% prestatievermogen neemt met 20-30% af- ontstaan van darmklachten 5% hoofdpijn 6% ademhaling onregelmatig 7% buiten bewustzijn raken.

TIPS OM MEER VOCHT BINNEN TE KRIJGEN!

 1. Neem altijd een flesje water mee en zet hem binnen handbereik bij je neer
 2. Maak gewoontes bijvoorbeeld – 1 glas water drinken direct als je opstaat – Drink altijd glas water voor alles wat je eet (tussendoortjes en maaltijden) – 1 glas water na elk toiletbezoek – zet altijd een glas water bij je neer
 3. Installeer een waterapp op je telefoon waarin je bijhoud hoeveel je drinkt en een alarm geeft als je wat moet gaan drinken
 4. Neem ipv kwark een keer melk.
 5. Maak als tussendoortje een keer zelfgemaakte soep
 6. Voeg leuke/lekkere ijsblokjes aan je water toe met gepureerd fruit of blaadjes kruiden
 7. Voeg aan het (bron)water fruit/kruiden/groente toe

FLAVOURED WATER maken

Snij het fruit/de groente en druk het met een vork een plat zodat de smaak beter vrijkomt en doe het samen met het water in een fles. Maak het water de dag van te voren zodat de smaken goed kunnen intrekken. 

Lekkere combinaties zijn:

 • Aardbei- basilicum
 • Munt- komkommer
 • Limoen- aardbei
 • Sinaasappel- koriander
 • Mango- koriander
 • Bramen- framboos- gember
 • Frambozen- blauwe bessen- steranijs
 • Venkel- citroen- steranijs
 • Watermeloen- munt
 • Munt-limoen
 • Verse gember- ananas
 • Mango-limoen
 • Komkommer- citroen- gember- munt
 • Peer- kaneel
 • Granaatappel- dragon
 • Appel- rozemarijn
 • Sinaasappel- blauwe bessen
 • Plakjes citrusvruchten (grapefruit- sinaasappel- limoen- citroen)
 • Sinaasappel – kaneel

Geen zin om zelf te maken, kijk dan eens op website van Bolero Limonade voor nog meer heerlijke varianten!

Heb jij ook nog een lekkere smaak combinatie? Deel hem dan hieronder!

Post a Comment