Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: De healthjourney van Isabelle

Frustratie, boosheid en een gevoel van falen was wat ik voelde nadat de zoveelste lijnpoging mislukte. Het was februari 2014 toen ik er klaar mee was en wist dat er nu echt iets moest veranderen en gebeuren. Afvallen was voor mij nooit een probleem, maar de kilo’s eraf houden wel. Voor het eerst in jaren zag ik mezelf zoals ik me nooit eerder had bekeken. Ik zat in een lichaam dat niet bij me paste. Ik was een jonge meid van 29 zonder energie, al zei ik altijd dat het allemaal wel prima ging en dat ik het niet erg vond om dik te zijn. Achteraf natuurlijk allemaal woorden die me op de been hielden.

Toen voor mij de knop om was gegaan en ik wist dat ik mezelf wilde aanpakken ben ik naar de huisarts gegaan en heb daar mijn mogelijkheden besproken. Via twee kennissen was ik bekend met de gastric bypass en het traject bij de Nederlandse Obesitas Kliniek (vanaf nu verkort tot de NOK). Mijn huisarts was bereid een doorverwijzing te sturen en nu was het afwachten op een oproep van de NOK. Ik verwachte eigenlijk geen problemen, want met een gewicht van 134 kilo en een bmi van ruim 42 zat ik in de groep morbide obesitas.
Uiteindelijk ging het balletje rollen en mocht ik vrij snel de selectie rondes in. Rondes waarbij je langs de psycholoog, arts, diëtiste en een bewegingsdeskundige moet. Rondes waarin ze je uithoren over je motieven. Rondes waarin ze erachter proberen te komen of je het wel echt wilt en er wel klaar voor bent. Maar ik wist het zeker. Dit was voor mij de kans op een toekomst en in augustus 2014 kwam dan eindelijk het verlossende telefoontje; je bent door en je mag in oktober met het voortraject beginnen.

Het voortraject duurt gemiddeld 8 weken waarin je 1 keer per week 3 uur samen komt met een groep van 10 personen. Ze stomen je klaar voor de operatie. Leren je hoe je na de operatie moet eten, krijg je psychische hulp, leer je hoe je eetpatroon na de operatie zal veranderen en krijg je sportles. In dit voortraject zijn er ook altijd nog mensen die uiteindelijk toch nog afhaken. Vaak wordt het in deze weken pas echt duidelijk wat een gastric bypass nou echt inhoud en komen ze erachter dat het toch allemaal net iets heftiger is dan ze hadden verwacht.

Op 9 januari 2015 was het zover. Als eerste van de dag was ik om 08.00 uur aan de beurt. Als ik dansend naar de o.k. had kunnen gaan had ik dat gedaan. Het voelde als een cadeautje wat ik ging krijgen. Het cadeau wat een nieuwe toekomst heet. De operatie duurt ongeveer 30 minuten en eenmaal terug op zaal werd ik direct aan de limonade en de vla geholpen. Je moet verplicht eten en drinken (vloeibaar) om alles weer werkend te krijgen. Twee slokken water en ik zat propvol. Een bizar en verwarrend gevoel. Want wat is vol zitten? De dag na de operatie mocht ik in de avond naar huis, mits je 1 liter vocht had binnen gekregen wat de verpleegkundigen tot op de ml bijhielden.
En dan word je losgelaten. Moet je het zelf doen. Ik voelde me al vrij snel “goed” zo goed dat ik dacht dat de hond uitlaten, een paar dagen na de operatie, prima kon. Dat ik bijna kruipend naar huis moest halverwege laten we maar even achterwege.

Langzaamaan van 5 dagen volledig vloeibaar naar vaste voeding was heel erg fijn. Een halve boterham waar ik ongeveer 40 minuten over deed en ik zat vol. De eerste 3 tot 4 weken stonden bij mij echt in het teken van eten en drinken. Het “probleem” is dat je niet mag eten en drinken tegelijk. Tussen deze twee dingen moeten gemiddeld een half uur zitten. Ik was dus echt hele dagen op mijn klok aan het kijken. Tot op de dag van vandaag doe ik deze twee niet samen. Daarnaast vond ik het heel prettig om alles wat ik at op te schrijven. Ik maakte het voor mezelf overzichtelijk. Ook nu doe ik dit af en toe nog als ik merk dat mij oude eetgewoontes de hoek om komen kijken. Gewoon weer even terug naar de basis.

Na ongeveer 7 weken ben ik begonnen met sporten. Ik begon met iets wat ik eerder nooit kon. Hardlopen. In het begin 1 minuut en daarna opbouwen. Ik wist namelijk, Ik moet bewegen. Ik ga veel kilo’s kwijtraken en wil hier op zijn mooist en best haalbare uitkomen. Die 1 minuut werden 10 minuten en na ruim 1 jaar rende ik met gemak 1 uur en deed ik aan 10 kilometer runs mee. Sporten is een onderdeel van mijn leven geworden en zou niet meer zonder kunnen. Sporten geeft mij naast energie ook vrijheid en rust. Ik voel me vrij als ik beweeg, een gevoel dat ik niet had toen ik dik was. De uitspraak “ik was dik” durf ik nu ook te benoemen. Voorheen kon ik dit niet, omdat ik het nooit zo zag.

De eerste maanden na mij operatie vlogen de kilo’s eraf. In een half jaar tijd waren er 40 kilo als sneeuw voor de zon verdwenen. Daarna merkte ik dat ook ik er echt voor moest knokken. De mogelijkheid om iets meer te eten was er weer en ook een koekje of iets lekkers hoefde geen probleem meer te zijn. Maar ik heb volgehouden. Ik had een doel voor ogen welke ik wilde bereiken en een jaar na dato, in januari 2016 kon ik met vol ongeloof zeggen dat ik 60 kilo was afgevallen. Een bizar hoog gewicht als je bedenkt dat ik nu moeite heb met 2 zakken tuinaarde a 20 kilo per stuk bij mij in de flat naar drie hoog te tillen.

Het tweede jaar na de operatie is het een doorzet jaar geweest. In dit tweede jaar is de kans op aankomen weer een stuk groter. De gemakzucht kan er weer insluipen en gemiddeld komt men 5 tot 10 kilo aan. Je lichaam moet een balans vinden, en het is dan ook een fabel dat je nooit meer hoeft op te Letten. Het tegendeel is waar. Je zult altijd moeten opletten. Je hebt hoe dan ook levenslang en deze levensstijl is echt een keuze en alleen jijzelf kan hem laten slagen. Ik kies voor mijn beperkingen. Ik kies voor geen alcohol, ik kies voor de levenslange vitaminepillen, ik kies voor eten en drinken gescheiden. Ik kies voor geluk en leven!

Laat hieronder gerust een berichtje achter voor Isabelle! Heb jij zelf ook een transformatie ondergaan? Stuur jouw verhaal en foto’s dan naar info@boostyourhealth.nl en wie weet komt jouw verhaal binnenkort ook online 🙂

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .