Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Heb jij een gezond hart?

Als je je gezond voelt, je een gezonde levensstijl hebt en je niet te dik bent dan ben je gezond en zal je niets gebeuren. FOUT gedacht! Je kunt nog zo hard denken dat je kerngezond bent, maar je hebt geen flauw idee hoe gezond je hart is. Sta je überhaupt wel eens stil bij de gezondheid van je hart? In mijn familie hebben we zelf ondervonden dat je heel slank kunt zijn, 24 kilometer op een dag kunt fietsen, gezond kunt eten en geen alcohol hoeft te drinken om toch op je 49e een hartinfarct te krijgen. Het gebeurde mijn vader nu ruim 15 jaar geleden. Gelukkig kan hij het navertellen maar nog steeds zijn er jaarlijks ontzettend veel mensen die sterven aan hartinfarcten en hartstilstanden. Graag vertel ik jullie er meer over.

Ik kan het mij nog zo goed herinneren. Ik was 18 en had een vriendinnetje te logeren. We hadden de “nach voor de dag” gevierd en werden laat wakker. Er lag een briefje op tafel dat papa zich niet zo lekker voelde en dat ze voor de zekerheid naar de weekendarts waren. Ik hoefde mij vooral geen zorgen te maken en kon gewoon richting Amsterdam om Koninginnedag te vieren. Ik maakte mij ook helemaal geen zorgen. Mijn vader was nooit ziek. Ging nooit naar de dokter, slikte geen medicijnen. Had totaal geen kwalen en was hartstikke gezond. Totdat ik eind van de middag werd gebeld. Het was helemaal niet goed. Het was heel heel erg goed mis. Urenlang had mijn vader met een hartinfarct rondgelopen bleek later maar uit de testen op de eerste hulp was niets gebleken. Pas uit de bloedtesten kwam dat het foute boel was. Mijn vader is direct opgenomen op de I.C en we wisten niet of hij het zou gaan redden. De schade aan zijn hart was zo groot, we zouden hem kunnen verliezen. De uren die ik daarna nog moest doorbrengen in Amsterdam waren hels. Vanwege Koninginnedag lag het openbaar vervoer compleet plat en ik kon de stad niet uit. Gelukkig is mijn vader er na een lange revalidatie bovenop gekomen en is hij ontzettend sterk! Het stuk hart wat het nog doet, klopt voor 3 zeggen we wel eens.

Mijn vader heeft geluk gehad, maar toch zijn er heel veel vrouwen en mannen die dit geluk niet hebben. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om reanimatiecursussen en defibrillatie cursussen te volgen. Deze cursussen worden door zowel de Hartstichting als bij jou eigen gemeente aangeboden. Waarom ik dit zo belangrijk vind? Je weet niet wanneer je iemand zou kunnen redden. Het kan zomaar iemand uit je naaste omgeving zijn, maar ook een random iemand op straat die ineens door zijn knieën zakt.

Op veel openbare plekken, en tegenwoordig ook bij veel bedrijven, hangen ze al. De AED. Ik vind het fantastisch dat er al op ontzettend veel plaatsen wordt nagedacht over het welzijn van de medemens. Toch zijn er maar weinig mensen die een AED apparaat in hun eigen huis hebben. Bij Procardio verkopen ze de meest geschikte AED voor thuis. Want kijk is eerlijk naar je familie en vrienden/kennissen groep. Kijk is naar al die feestjes die je geeft. Verjaardagen, zondag visite, feestdagen en noem maar op. Ontzettend veel momenten waarbij er (en we willen er niet over nadenken), gek genoeg iets zou kunnen gebeuren. Er hangt geen leeftijdsgrens aan een hartinfarct of hartstilstand. Iemand van 30, 40, 50, of zelfs in de 20  kunnen hierdoor getroffen worden.

De Philips AED is de makkelijkste in gebruik. Het is de meest verkochte AED en heeft ook nog eens een hoop prijzen gewonnen. Het fijne is, is dat dit apparaat heel makkelijke te bedienen is. En iedere seconde telt als je iemand probeert te redden. Met 1 druk op de groene knop of door aan de hendel te trekken vertelt een gesproken stem stap voor stap wat je moet doen en geeft tevens reanimatie ondersteuning mocht je dit willen. Als je sneller werkt dan dat de AED zou doen, dan past hij zich automatisch aan jouw snelheid aan. Deze AED is zo snel, hij heeft maar 8.1 seconde nodig om een schok toe te dienen.

Het aanschaffen van een AED lijkt wellicht kostbaar maar is het niet. De AED cab Philips kost € 1295,-. Natuurlijk is dit serieus geld, maar niet als het gaat om het redden van mensenlevens. Je zou er zelfs over kunnen denken om er eentje aan te schaffen samen met je buren bijvoorbeeld. Hoe fijn is het als je weet dat de AED altijd in de buurt is mocht je hem ooit nodig hebben.

Ik denk oprecht dat het hebben van een AED in huis nog meer mensenlevens kan en zal redden. Hebben jullie er al eentje in je omgeving? Laat het hieronder achter in een reactie.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .