Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Help een blessure! Weet jij waar je terecht kan?

Hoe heerlijk is het om je hardloopschoenen aan te trekken en te gaan rennen? Of in de vroege ochtend je badmuts op te zetten, plons in het water, en je baantjes te trekken? Het is, voor de meeste van ons, zo vanzelfsprekend dat je dit kan doen! En hoe vervelend is het, als je na het rennen een pijntje voelt in je kuit? Dat het zeurende gevoel in je heup niet meer overgaat, maar alleen maar erger wordt? Of als je opstaat, je meteen voelt, dat je blessure nog niet voorbij is? Dan ben je je weer bewust van hoe fijn het is als je lijf het ‘gewoon’ doet. Helaas heb je als sporter ook te maken met blessures. En ook ik heb inmiddels al in heel wachtkamers gezeten, van de fysio, osteopaat of chiropractor. Maar wat is het verschil tussen deze 3 therapeuten? Bij wie moet je waarvoor zijn?

De Chiropractor

Hier nog geen ervaring mee. En hopelijk hoef ik voorlopig geen afspraak te maken. Maar het is zeker handig om te weten, waar ik hiervoor terecht kan.

Het woord ‘Chiropractie’ is afgeleid van de Griekse woorden ‘cheir’ en ‘prattein’, die ‘hand’ en ‘beoefenen’ betekenen.

De wervelkolom en het zenuwstelsel staan voor de chiropractor centraal. De wervelkolom beschermd de ruggenmerg. En je kunt dit zien als de telefooncentrale van het lichaam. Is er een storing in een telefoonkabel, dan kan de boodschap niet goed worden doorgegeven. In je ruggenmerg lopen geen kabels, maar allerlei zenuwen. Via het zenuwstelsel gaan boodschappen van de hersenen naar het hele lichaam ( denk aan organen, gewrichten en spieren). Deze zenuwen controleren de bewegingen en het gevoel door het gehele lichaam. Wanneer ze verstoord raken, bijvoorbeeld door een val, een auto-ongeluk of een verkeerde beweging, kan dat overal in het lichaam nadelige gevolgen hebben. Denk hierbij aan pijn in gewrichten, spieren, pezen en organen

Door een behandeling van de chiropractor wordt gezorgd dat de zenuwbanen zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. De meeste klachten die de chiropractor behandelt betreffen lage rugklachten en nekklachten, maar ook met onder andere een tennisarm, RSI of bekkeninstabiliteit kun je terecht.

De chiropractor gaat ervan uit dat de pijn of uitval een gevolg is van een storing in het zenuwstelsel. Via druktechnieken die toegepast worden op gewrichten, en met name op de wervelkolom, kunnen veel problemen opgelost worden.

De fysiotherapeut

Volgens mij is iedereen hier wel eens geweest die een beetje sport. Helaas ook voor dit jaar ben ik al door mijn behandelingen heen die worden vergoed. De afgelopen jaren heb ik de fysio vaak bezocht voor klachten aan mijn kuit, heup of arm. En naast masseren, in-tapen en dry-needling, heb ik ook vaak genoeg oefeningen meegekregen of gesport in de bijbehorende oefenzaal.

Veel mensen gaan als eerste naar een fysio als ze ergens last van hebben, en een pijntje voelen. De fysiotherapeut is er voor klachten aan je spieren, banden, gewrichten en zenuwen, ook wel het bewegingsapparaat genoemd. Zoals klachten of beperking bij bepaalde bewegingen (chronische) pijn, vermindering van spierkracht, ademhalingsproblemen of zwellingen. Hij of zij bekijkt en test de beweeglijkheid van de gewrichten waar jij pijn aan hebt.  

Er zijn 2 behandelingen die de fysiotherapeut vaak inzet. De eerst is de massage. Deze heeft tot doel het verminderen van pijn, het bevorderen van de bloedsomloop en het verminderen van spierspanning.  De twee is de bewegingstherapie. Het doel is om bijvoorbeeld de beweeglijkheid te beïnvloeden van de gewrichten, het vergroten van de spierkracht of  het aanleren van een betere houding. Meestal krijg je oefeningen mee, die je thuis moeten oefenen. 

De osteopaat

Zelf ga ik eens in de paar maanden naar de osteopaat voor een ‘APK’. Vaak sta ik scheef zonder het te merken, en wordt ik weer rechtgezet. Zonder mij te ‘kraken’ maar door juist mijn voeten op een bepaalde manier te bewegen. Of naar aanleiding van vage pijnklachten met rennen, kreeg ik het advies om geen yoghurt/ kwark (koud) in de avond te eten en meer soep (warm). Ik vind de osteopaat een ware tovenaar!

Osteopathie gaat uit van de samenhang van 3 systemen: het bewegingsapparaat (spieren, banden, gewrichten en zenuwen)  de organen en de schedel. Deze systemen moeten met elkaar in balans zijn..

Het lichaam voert continue veel bewegingen uit. Dat zijn bewuste bewegingen zoals lopen of schrijven, maar ook onbewuste bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan het samentrekken van de hartspier.  Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar. Dit komt omdat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn door onder andere zenuwen, en bloedvaten.  Als ergens in het lichaam een onbalans is, en dus de beweeglijkheid wordt beperkt ontstaan er klachten. Dit kan zijn door stress, een ongeval, een operatie of slechte eetgewoonten.

Een osteopaat kijkt dus naar het lichaam als geheel. Op de plekken waar jij een klacht hebt, hoeft niet de oorzaak te zitten. Zo kan het zijn dat je rugklachten te maken hebben met een darmstoornis. Of dat juist een afwijking in de rug tot darmproblemen leidt.  De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en zal door middel van corrigerende handgrepen, proberen het probleem aan te pakken.

Hopelijk kunnen we voorlopig weg blijven uit de wachtkamers! Maar het is wel heel fijn om te weten dat je met je klachten, pijntjes en blessures bij deze knappe koppen terecht kan!

Hoi, mijn naam is Petra, 39 jaar, getrouwd met Martijn, en loop bijna de hele week in sportkleding (en nee ik noem mezelf geen fitgirl; meer sportverslaafd). Ik ben werkzaam als sporttrainer en masseur. Met mijn bedrijf Do The Extra Mile, wil ik mensen motiveren en enthousiast houden in het sporten. Gaan sporten moet geen verplicht nummer zijn, maar juist leuk en uitdagend. Zelf beoefen ik de trialon, dus lig veel uren in het water, fietsen of loop hard. En doe aan crossfit, om sterker en strakker te worden. Vind het super om een uitdaging te hebben om naar toe te trainen; zoals een triatlon ergens met veel hoogtemeters. En als ik stil zit, dan met de neus in de boeken voor de opleiding tot wandelcoach. Met mijn blogs wil ik een kijkje geven in mijn leven, de sportlessen die ik geef, mijn eigen trainingen, en de worsteling tussen een juiste balans in trainen en herstel. Je tips geven om je trainingen leuk en afwisselend te houden; hoe om te gaan met blessures, kortom veelal blogs rondom sporten!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .