Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Help mijn kind heeft obesitas

The Lancet publiceerde laatst een van de grootste rapporten rondom de overgewichttrends wereldwijd. De uitkomsten zijn voor iedereen schokkend, maar misschien nog wel het meest voor de jonge ouders onder ons. Volgens het onderzoek is het overwicht onder jonge kinderen wereldwijd vertienvoudigd. Professor Majid Ezzati, die meewerkte aan het onderzoek is ongerust: “Het ziet ernaar uit dat we nu een nieuwe generatie van kinderen en jongeren creëren die obesitas zullen hebben wanneer ze volwassen zijn.”

Om dit wereldwijde probleem tegen te gaan, zouden de ouders hun verantwoording moeten nemen, want de kinderen zijn immers nog te jong om de grootte van het probleem te overzien. Toch lijken de ouders het onderwerp uit de weg te gaan, uit angst om ze een eetcomplex of eetstoornis aan te praten. Maar is die angst wel gegrond? En onderschatten we dan niet het gevaar van een toekomst met obesitas?

Maak het bespreekbaar
Volgens personal trainer Matt Roberts maakt de ouder van nu het zich veel te moeilijk: “Tegenwoordig zijn ouders bang om met hun kinderen over hun gewicht te praten. Maar dat wil niet zeggen dat je het onderwerp uit de weg moet gaan. Ook met kinderen kan je het er op een gepaste en vriendelijke manier over hebben.” Daarbij is het belangrijk om niet meteen over het gewicht te beginnen, maar om de gezondheidsrisico’s van suikerrijke en vette producten te bespreken. Door met kinderen te praten over gezonde en ongezonde voeding worden ze gestimuleerd om zelf na te denken en hun conclusies te trekken. Wanneer ze dan geconfronteerd worden met vet of suikerrijk eten, zullen ze er eerder nee tegen zeggen, dan wanneer het van hun ouder niet mag. En op deze manier zal je kind onbewust al gewicht verliezen zonder dat de woorden ‘zwaar’ of ‘overgewicht’ hoeven te vallen.

Geef het goede voorbeeld
Snacks en fastfood zijn verweven in de huidige maatschappij. Coca Cola sponsort grote evenementen als de WK voetbal en de Olympische Spelen en Instagram staat vol met modellen die hamburgers eten. Kinderen zien dit ook, maar kunnen -in tegenstelling tot volwassen- nog geen onderscheid maken tussen reclame en objectieve informatie. Juist daarom is het ontzettend belangrijk dat de ouders het juiste voorbeeld geven. Voor kinderen blijven hun ouders immers de grootste rolmodellen. Bewaar de cola en de chips voor speciale momenten en neem zelf tijdens een snackmoment een mandarijn en kies voor thee of water. Een heel rigoureuze aanpak werkt volgens Roberts ook niet: “Gooi niet al het snoepgoed in de vuilnisbak, maar bewaar het op een plek waar de kinderen er niet bij kunnen en reserveer dat lekkers voor speciale gelegenheden.”

Daag je kind uit
Sommige kinderen gaan liever achter de Playstation zitten dan dat ze buiten met een bal gaan ravotten. Als ouder heb je het natuurlijke reflex om je kind te willen beschermen en wil je dat ze vooral plezier hebben in het uitoefenen van hun hobby, maar ook dat kan in de toekomt voor problemen zorgen. Door ze één keer per week een sport te laten beoefenen, worden ze niet alleen fitter, maar leren ze ook om te gaan met fysieke tegenslagen en competitie. Ook hierbij is het belangrijk om de voordelen te bespreken en samen een geschikte sport te kiezen. Op de lange termijn zal je kind er veel meer plezier aan hebben, dan wanneer het moet van papa en mama.

En vergeet voor niet dat niemand je kind beter kent dan dat jij, dus blijf ook vooral goed observeren en communiceren. Werkt hard confronteren beter dan de zachte aanpak? Of is het juist belangrijk om de positieve resultaten te benadrukken? Dan moet je dat ook zeker niet uit de weggaan, want een vrolijk en gezond kind is waar het uiteindelijk allemaal om gaat.

De afbeelding bij dit artikel is willekeurig gekozen, deze kinderen hebben geen obesitas zoals je kunt zien.

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .