Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Helpt de griepprik nu echt? Wij delen de voor- en nadelen!

In Nederland wordt de griepprik steeds meer gebruikt voor zowel personeel in het ziekenhuis, huisartsen, ouderen, jongeren met gezondheidsproblemen en ga zo maar door. Maar hoe werkt het precies en zijn er voor- en nadelen te noemen over de griepprik? Wij zochten het uit en delen met jou alle in’s en out’s! Lees je mee?

Hoe werkt de griepprik?

De griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Van zo’n virus bestaan veel verschillende soorten. In een griepprik zitten verschillende deeltjes van deze soorten. Als je wilt weten of de griepprik werkt, kun je aan het einde van het griepseizoen kijken welke griepvirussen er actief zijn geweest en of deze je bespaard zijn gebleven. Het is dus geen garantie dat je niet de griep krijgt, maar zorgt er wel voor dat je niet alles meekrijgt. Volgens het RIVM werkt de griepprik voor ongeveer vijftig procent. Dat percentage is afhankelijk van welke virussoorten er dominant zijn in het seizoen.

Hoelang ben je beschermd?

Als je een griepprik hebt gehad, dan ben je ongeveer een half jaar beschermd tegen de virussen in de prik. De griepprik werkt alleen bij de echte influenza, dus niet tegen algemene verkoudheid.

Kun je ziek worden van de griepprik?

Dat is een misverstand, het stofje dat in de prik zit, het virus, is dood. Je kunt er dus niet ziek van worden, wel een beetje rillerig aangezien het je immuunsysteem aan zet. Het RIVM geeft aan dat de plaats van de prik op de arm de eerste dag pijnlijk, rood of dik kan zijn. Daarnaast kunnen andere klachten zijn hoofdpijn, spierpijn, weinig energie en lichte koorts op de dag van de prik, maar dit gaat vanzelf weer over.

Jaarlijks overlijden 2700 mensen aan de gevolgen van griep

Hoewel de gemiddelden per seizoen enorm kunnen verschillen, gaan onderzoekers ervan uit dat jaarlijks gemiddeld 1400 tot 2700 mensen sterven door de griep. Deze conclusie is getrokken op basis van onderzoek over de jaren 1999-2009. (van Asten, et al. 2012) (Wijngaard, et al. 2012). Uit recent onderzoek blijkt dat deze aantallen nog hoger liggen. Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.

Waarom wel of niet griepprik?

De griepprik is bedoeld voor mensen die in een kwetsbare doelgroep vallen door ouderdom of medische noodzaad. Deze mensen hebben dan minder kans op de griep of complicaties daarvan die hun gezondheid wellicht op de proef stellen. Mensen die niet in deze kwetsbare groepen vallen hebben voldoende kracht om de griep tegen te gaan met hun eigen lichaam en weer geheel gezond te worden na een flinke griep.

Gebruik jij ook de griepprik of ken je iemand? Wij zijn benieuwd naar de ervaringen, laat hieronder gerust een reactie achter!

Bronnen:

https://zorgnu.avrotros.nl/hulp/hulpartikelen/item/werkt-de-griepprik/

https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/uitnodiging

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .