` HEALTH: Het gevaar van koolmonoxide + 3 tips om het te voorkomen! - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?Het gevaar van koolmonoxide + 3 tips om het te voorkomen!

HEALTH: Het gevaar van koolmonoxide + 3 tips om het te voorkomen!

Wist je dat een acute koolmonoxidevergiftiging in korte tijd kan leiden tot bewusteloosheid of verstikking? Het gevaar zit in een klein hoekje, denk hierbij aan een lek in je CV ketel of een defect hieraan. Wij vertellen je er alles over en geven je 3 handige tips om het te voorkomen. Lees je mee?

Wat zijn de symptomen van een geleidelijke blootstelling aan koolmonoxidevergiftiging?

Bij een geleidelijke blootstelling aan koolstofmonoxide kun je last krijgen van slaperigheid, concentratie-stoornissen, misselijkheid, overgeven en griepachtige verschijnselen. Als je te lang erin blijft kun je tevens last krijgen van prikkelbaarheid, huidirritatie, verwardheid, persoonlijkheidsstoornissen, slaperigheid, gehoorverlies, incontinentie, ademnood, oorpijn, een snelle hartslag, spierspanningen en absurde reflexen. Daarna volgt bij extreem lange blootstelling bewusteloosheid en overlijden.

Let op de vlam én op je ramen!

Bij volledige verbranding van koolstofhoudende stoffen ( hout en fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool) reageert de koolstof met de zuurstof en ontstaat koolstofdioxide (CO2). Maar bij een gebrek aan zuurstof of een te lage verbrandingstemperatuur kan onvolledige verbranding plaatsvinden. Dan wordt minder CO2 geproduceerd en ontstaat hiervoor in de plaats CO. Geisers, openhaarden, gasfornuizen, gas- en pelletkachels kunnen voor risicosituaties zorgen, vooral als ruimtes slecht zijn geventileerd, schoorstenen niet of slecht zijn gereinigd of verwarmingen verkeerd zijn afgesteld. Beslagen ramen of dubbelglas dat vettig wordt, kan wijzen op de aanwezigheid van koolmonoxide. Een gele of oranje vlammen van bijvoorbeeld de geiser duiden op een onvolledige verbranding.

Doe de check!

Laat jaarlijks je CV-ketel of kachels checken door een gecertificeerde vakman controleren om ongelukken te voorkomen. Vaak blijkt het CO-gehalte te hoog, wat zeker voor veel gevaar kan zorgen. Doe daarom minimaal 1x per jaar een goede check!

Koop goede koolmonoxide melders

Om gevaar te voorkomen is het belangrijk om goede koolmonoxide melders aan te schaffen. Maar let op! Eerder is al geconstateerd dat de helft van de gekochte koolmonoxide melders niet voldeed aan de veiligheidseisen. Welke melders wel veilig zijn, weet de Consumentenbond en op deze pagina staat uitgelegd hoe je CO-melders op de juiste manier in huis op hangt. Niet te laag bij de grond bijvoorbeeld.

Heb jij al maatregelen getroffen tegen Koolmonoxidevergiftiging? Nee? Wacht dan niet langer en doe een check en regel die melders!

Bron: Gezond+ magazine

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment