Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Hoe behoud je een gezond cholsterolgehalte?

We houden onszelf  niet dagelijks bezig met ons cholesterol. Als je een bekende op straat tegenkomt is het nou niet zo dat je vraagt “maar, hoe staat het met jouw cholesterol?” We weten vaak niet precies hoe het met onze eigen gezondheid gesteld is. Natuurlijk gaan we naar de huisarts als we  niet lekker zijn, en hebben we bepaalde klachten dan zal er wellicht naar je cholesterol gekeken worden. Maar zo standaard, in het dagelijks leven, hebben we er eigenlijk geen weet van. Het is zo ontzettend belangrijk om je cholesterol laag te houden, en met een aantal hele makkelijke handige tips help ik je hier bij.

We willen het liefst zo gezond mogelijk oud worden. Maar hart- en vaatziekten ligt bij iedereen op de loer. Of je nou 30 bent, 40, 50 of ouder, het kan ons allemaal overkomen. De een zal meer aanleg hebben tot het krijgen van problemen met het hart of vaten door bijvoorbeeld erfelijkheid, maar we hebben ook heel veel zelf in de hand.

Over het algemeen is het zo dat hoe lager je cholesterol is, hoe beter. En met een gezonde levensstijl houdt je je cholesterolgehalte in het bloed goed en verhoog je daarnaast ook het goede HDL-cholesterolgehalte. Wat zou je moeten “veranderen” om je lichaam een beetje vrolijker te krijgen? LEEF GEZOND, klinkt makkelijke toch?

  • Heb je last van overgewicht, dan is het belangrijk dat je dit aanpakt. Vooral buikvet kan het cholesterolgehalte aanzienlijk verhogen. Vind je het lastig om de extra kilootjes zelf kwijt te raken, vraag dan om hulp. Er zijn veel professionals die je kunnen ondersteunen.
  • Beweging is voor iedereen gezon. Maar wil je ervoor zorgen dat je cholesterol laag blijft dan raden ze toch gemiddeld 2.5 uur beweging aan per week. En dan is dit beweging bovenop de dagelijkse beweging welke je wellicht standaard al doet, zoals het uitlaten van de hond.
  • Een voor de hand liggend punt is toch wel het roken. Stop met roken! Niet alleen voor de verlaging van je cholesterol, maar roken is sowieso ontzettend slecht voor je. Wist je dat als je het lastig vindt om te stoppen met roken je dan terecht kunt bij je zorgverzekering en dat zij verschillende mogelijkheden hebben om je van het roken af te helpen?
  • Gezond en gevarieerd eten lijkt zo simpel. Maar kan soms ontzettend lastig zijn. Het belangrijkste is om minder verzadigde vetten te gebruiken. Eet dus lekker veel groente, fruit en voedingsvezels. Gebruik weinig zout en probeer verzadigd vet in de voeding te vervangen voor onverzadigde vet. Onverzadigd vet zit onder andere in vette vis, (zalm, haring en makreel)  noten en vloeibare bakproducten en olie. Ondanks dat het gezonde vetten zijn, blijven het vetten. Dus ook hierin moet je maat houden. 
  • Slaap jij al minstens 7 uur aaneengesloten? Ik deed dat zelden, maar toevallig ben ik sinds kort mijn slaappatroon aan het aanpakken. Slapen helpt namelijk het verminderen van stress. En het is een van de belangrijkste momenten om je lichaam te laten herstellen. Een tekort aan goede nachtrust zorgt voor een verhoging van je slechte cholesterol. Slaap je slecht dan verhoog je tevens je stresslevel. Heb je stress dan kan het voorkomen dat je cholesterol met wel 10% stijgt! Voldoende ontspannen en rust nemen is dus erg belangrijk.

Ik laat mijn cholesterol iedere jaar controleren. Bij mij in de familie zitten hart en vaat problemen mede door een erfelijk heidsstoornis. Ondanks dat ik gezond leef qua voeding, niet rook en drink en ik voldoende beweeg zou het bij mij toch mis kunnen gaan. Tot nu toe zijn mijn waardes mooi laag, maar het is wel belangrijk om dit jaarlijks opnieuw te controleren. Doe jij dit ook al?

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .