` HEALTH: Hoe ik als (top)sporter omga met fibromyalgie - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Hoe ik als (top)sporter omga met fibromyalgie

Wat is happening? Tjonge jonge, leven en omgaan met fibromyalgie is een ding maar omgaan met een verandering in je lijf en mindset is een heel ander ding. Hormonen waren de duiveltjes waardoor bij mij de fibromyalgie steeds meer zijn openbaring deed als tiener. Alleen toen was er nog niet zo veel over bekend als nu. Wat een zoektocht naar antwoorden heb ik achter de rug zeg. Kun je je het voorstellen? Ik was 9 toen mijn eerste menstruatie zich aankondigde, lekker vlot ook, op mijn 12-13 jaar kwamen de eerste symptomen wat later dus de naam fibromyalgie kreeg.

Inmiddels ben ik 46 jaar en ga ik als een boemeltreintje richting de 47 in januari 2020 en heb ik de officiële diagnose pas 9 jaar op zak. Maar gelukkig heb ik nu de handvaten om er (beter) mee om te gaan en zijn alle voorgaande jaren mijn leerschool geweest. Ik zou kunnen balen van wat ik allemaal heb gemist vroeger, ik zou boos kunnen blijven op artsen die mij niet serieus hebben genomen. Bijna durf ik met zekerheid te typen dat er onder jullie die mijn blog lezen wel iemand is die zich herkent in mijn verhaal. De zoektocht, het niet krijgen van een antwoord of oplossing. Het wel krijgen van de zinnetjes “het hoort bij jou” “het zit tussen je oren” “leer er mee leven”. Feitelijk zit fibromyalgie ook wel tussen de oren, maar niet op de manier zoals het wordt uitgelegd dat je iets verzint. Oei, dat is trouwens zo’n rode lap bij mij hè. Als iemand tegen mij zegt dat ik iets verzin of lieg, dan barst mijn innerlijke bommetje en eerlijk is eerlijk dan ben ik nog steeds van slag. Dat is een overblijfsel van alle jaren vechten om gehoord te worden.

Wat al die jaren van onbegrip mij wel hebben gebracht is een mega sterk doorzettingsvermogen een ijzersterke discipline. Naast dat artsen niet wisten wat ze met mij aan moesten, wisten mijn ouders dat ook niet zo goed. Tja, als ouder ben je zoekende en wellicht sterk zoekende ook naar oplossingen. Ik heb in al die jaren voor mijzelf een bepaald overlevingstactiek ontwikkeld. Heel kort door de bocht gezegd is dat “doorgaan/nooit ogeven”, keihard voor jezelf zijn en blijven. Daarin ook naar anderen toch wel, of toch ook niet.

Laat ik dit toelichten, want nu komen we op het punt waarom ik over hormonen begon. Als kind en (jong) volwassene deed het mij weinig wat een ander dacht of zei. Ik leefde mijn leven en had zeker een eigen mening. Tijdens mijn zoektocht naar uitsluitsel of diagnoses waarom ik mij voelde waarom ik mij voelde had ik al wel een diagnose ontvangen van een arts en dat was dat ik een HSP persoon ben. Nadat ik mij daar volledig in heb ingelezen en wat handvaten voor gevraagd heb was dat alleen niet de oplossing. Dit in combinatie met de fibroyalgie kwam er wel wat meer logica maar toen ik laatst weer terugkwam bij de reumatoloog en wij een resumé van de afgelopen jaren deden kwam daar een doorverwijzing. Wat bleek ik had wel heel veel symptomen ook van het traject voorafgaand aan de menopauze oftewel de overgang. Hallelujah!! Maar echt!!

Wat een openbaring was dit gesprek zeg! Poe hee, zo herkenbaar allemaal. Mijn hormonen waren inmiddels écht mijn duivelse demonen want ik begreep het allemaal niet meer. Van zeer krachtige mindset was ik met vlagen veranderd in een mega twijfelkont. Van zeer sterk je af kunnen sluiten voor anderen trok ik mij nu van alles wat aan. Voelde sommige opmerkingen als persoonlijike aanval. Mijn persoonlijke filter was kapot zeg maar. Oke die filter was al ietwat anders dan menig persoon…want ja daar was nog de HSP en de fibromyalgie. En om het feestje volledig te maken had ik dus dansende oncontroleerbare hormonen in mijn lijf.

Niet zo lang geleden schreef een mede – blogster hier op Boost your Health ook een blog over de overgang. Ik las dat en ik kon bij alles instemmend knikken. Heb jij deze gelezen? Ik kan het je zeker aanbevelen.

Inmiddels ben ik al een flink aantal jaren in het voortraject naar de overgang, maar het laatste half jaar begint mijn lijf vormen te creeëren die ik niet geheel top vindt. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben blij met mijn lijf maar als bikinifitness atlete train ik naar en voor een bepaalde shape en is het voor mij nu een omslagpunt geworden qua lijf. Komt go9ed, alleen de trainingen dienen er op afgestemd te worden. Ik ben zoekende naar een nieuwe balans voor mijzelf. Hoe houd ik het draagbaar, aanvaardbaar en vooral leuk voor mijzelf? Deze fase vraagt om een verandering. De veranderingen zijn merkbaar en voelbaar, je ertegen verzetten heeft geen zin want het is een proces wat sowieso gebeurd. Ergens is het een hele mooie fase ook wel. Als ik voor mijzelf spreek, is dit wederom een leerproces om om te gaan met veranderingen. Het is in mijn geval gevoeliger worden voor zaken, wat mij niet zwakker maakt maar het leert mij anders in het leven te mogen en kunnen staan. Ouder worden is super mooi om te mogen en kunnen ervaren, beter genieten we daar dan ook van. Het is leven blijft vol verrassingen en leermomenten zitten, dat blijkt maar weer.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .