` HEALTH: Hoe je professionele hulp kan krijgen om gezonder te gaan leven (via je zorgverzekering) - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Hoe je professionele hulp kan krijgen om gezonder te gaan leven (via je zorgverzekering)

Mensen die overgewicht hebben, in welke mate dan ook, weten zelf heel goed dat ze te zwaar zijn. Toch is het zo dat deze mensen (ik in het verleden ook) op hun gewicht aangesproken worden zonder dat ze daar zelf om vragen. Vaak ben je juist heel erg bewust over hoe je eruit ziet. Wat nog vervelender is als je ongevraagd “advies” krijgt. “Dan eet je toch even wat minder”, “dan beweeg je gewoon wat meer”. Vaak proberen mensen uit man en macht wat kilootjes kwijt te raken, maar wat nou als het helemaal niet lukt? Wat doe je dan? Lees je mee, dan vertel ik het je.

Hulp zoeken voor een probleem dat je hebt is helemaal niet erg. Of je nou wat aan je gewicht wilt doen, je wilt stoppen met roken of misschien minder stress zou willen ervaren, je hoeft er niet mee door te blijven lopen en de eerste handreiking ligt dichterbij dan je wellicht denkt. Waarom zelf blijven aanmodderen terwijl je écht aan de slag kunt om het probleem aan te pakken.

Iedereen in Nederland heeft een zorgverzekering, dus JIJ ook. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je zorgverzekering je met meer dingen zou kunnen helpen dan dat je in eerste instantie had gedacht? Dat vind ik dus ook het fijne als je voor een zorgverzekering kiest bij FBTO. FBTO denkt echt met je mee en biedt dan ook een aantal cursussen aan waarmee je aan de slag kunt en die worden vergoed vanuit de verzekering. Zo krijg je het gevoel dat er met je wordt meegedacht en niet dat je het gevoel krijgt dat je iemand tot last bent omdat je hulp nodig hebt. De stap is tenslotte al behoorlijk groot om te zeggen “ik kan het niet alleen”.

Mocht je willen stoppen met roken maar je wilt dit niet doen met nicotinepleisters of andere spullen dan kan je, nadat je een verwijzing hebt gevraagd bij de huisarts, voor een stoppen-met-roken programma in aanmerking komen en deze vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Natuurlijk willen ze dit vergoeden, een gezonder leven is tenslotte waar het om draait.

Als ik terugkom op iets waar ik het eerder over had, het gewicht, dan zijn hier ook zeker mogelijkheden voor. Zoals jullie weten heb ik een gastric bypass gehad, maar het is zeker goed om naast alles wat je zelf al hebt geprobeerd de hulp van een professional in te schakelen als laatste stop voordat je überhaupt nadenkt over zo’n grote operatie. Als je bij FBTO kiest voor de extra module “conditie en fitheid”, dan krijg je tot wel € 150,- per jaar vergoed voor een gewichtsconsulent of diëtist. En dat kan nou net dat extra steuntje zijn die je nodig hebt om vooruit te kunnen.

En als laatste wil ik de laatste, maar belangrijke module “beter in je vel” benoemen. Toen ik in 2017 een burnout kreeg wist ik persoonlijk niet zo goed wat mijn mogelijkheden waren wat betreft professionele hulp. Maar het is natuurlijk veel beter eerder aan de bel te trekken. Op het moment dat je je langdurig gestresst voelt, niet lekker in je vel zit en je veel piekert dan kan je vanuit deze module gratis een zelfhulpcursus krijgen. Welke dit is dat bespreek je kostenloos met een gediplomeerd verpleegkundige zodat je heel gericht aan de slag kunt.

Zo zie je maar, je staat er niet helemaal alleen voor, ook al voelt het wellicht wel zo als je hulp nodig hebt. Hebben jullie wel eens voor hulp aangeklopt bij je zorgverzekering? Of wisten jullie, net zoals ik, ook niet van de mogelijkheden die je verzekering wellicht allemaal te bieden heeft. Wij zijn nieuwsgierig. Laat je het hieronder achter in een reactie?

Dit artikel is met een samenwerking tot stand gekomen.

Hoi, ik ben Isabelle en geboren in 1985. Ik werk fulltime als rental sales agent bij een autoverhuurbedrijf, maar eigenlijk werk ik fulltime aan mezelf. In 2015 heb ik een gastric bypass gehad, ben 60 kilo afgevallen, en vanaf dat moment is mijn lust en liefde voor leven pas echt begonnen. Ik schrijf over mijn gastric bypass, mooie plekjes van Nederland, reizen in het buitenland, gezond en lekker eten en mijn positieve levensstijl.

Post a Comment