Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Hoe makkelijk kom je van de anti-depressiva af?

Helaas is het een feit dat er momenteel ontzettend veel mensen in Nederland gebruik maken van anti-depressiva.
Veel artsen geven eerst medicatie om te testen of het werkt, als dit niet goed werkt wordt er vaak naar een ander anti-depressivum uitgeweken, net zo lang totdat er een voor jou passend middel is gevonden. Geloof mij: ik het het zelf ondervonden.

Bekijk hier het filmpje dat werd getoond bij RTL Late Night, waarbij mijn mond werkelijk open viel!

Lees hier mijn vorige blog over dit onderwerp. Nu echter de vraag: “Hoe makkelijk kom je van anti-depressiva af?”. Ik kan je vertellen dat dit bijna niet te doen is. Ik ben op afraden van mijn arts in één keer gestopt, met als reden dat ik mezelf totaal niet meer herkende: ik ben iemand die spontaan is, wel ups en downs kent maar toen ik anti-depressiva slikte leek alles vlak. Niet zomaar vlak, maar extreem vlak. Om een voorbeeld te noemen: ik kreeg van mijn moeder een prachtig cadeau, ik was diep ontroerd maar kon geen emotie tonen. Ik kon niet normaal reageren, kon niet huilen en voelde totaal niets. Ik was letterlijk een zombie geworden en daarom wilde ik hier zo snel mogelijk vanaf.

Toen ik eenmaal plotseling in één keer stopte werd het zomer en in de zomer ben ik altijd wat vrolijker en daarom wilde ik dit doorzetten. Wel heb ik gevraagd om hulp van mijn man en hij zorgde er bovendien voor dat de medicijnen nergens meer lagen. Ik kan je vertellen dat ik nooit drugs hebt gebruikt, maar het leek wel alsof ik moest afkicken van harddrugs. Het was echt verschrikkelijk! Alleen al daarom zou je er (bijna) nooit aan moeten beginnen! Ik ging overmatig transpireren, werd extreem duizelig en was extreem moe. Probeer dan nog maar eens goed voor je kinderen te zorgen.

Toen ik ermee begon waren de bijwerkingen nog wel te verdragen, maar tijdens het stoppen leek het wel alsof ik op ieder moment dood neer kon vallen. En nee, dit is niet overdreven. Ik snap best dat voor sommige mensen dit de enige uitweg is, maar wat ik achteraf gezien nodig had gehad was een arm om mij heen, een luisterend oor en goede therapie. Dat laatste kreeg ik ook wel, maar toen er niets meer kwam van de verzekering, moest ik daarmee stoppen en zelf op eigen kracht verder.

Dat viel enorm tegen en ik heb de eerste 2 weken tijdens het stoppen zo’n enorme zin gehad in die medicijnen. Ze waren echt ontzettend verslavend. Gelukkig begon ik na deze ergste eerste twee weken weer een beetje bij te komen: éindelijk kon ik mijn emoties tonen en wilde ik ook graag weer mensen om mij heen, leuke dingen doen en zelfs sporten.

Nu, inmiddels 2 jaar later, heb ik nog wel eens dat ik vlak ben, maar gelukkig niet meer zoals toen. Ik heb het gevoel dat het heel erg lang duurt voordat het uit je systeem is. Daarnaast moet je heel hard vechten om tijdens een dip of beginnende depressie niet weer terug te grijpen naar de medicijnen.

Ik begrijp dat sommige mensen deze medicijnen hard nodig hebben, maar heel veel mensen ook niet! Vooral mensen die hiermee starten en kinderen & tieners zou ik echt aanraden eerst therapie te volgen. Als je het echt goed wilt aanpakken zou ik iedereen wel een psycholoog of therapie willen aanraden, alleen al om zich verder te ontwikkelen en persoonlijke groei te stimuleren.

Ik schaam me er ook niet voor: ik ben er namelijk zo veel sterker uitgekomen en weet nu wat ik echt wil. Dat is lachen & huilen met liefdevolle mensen om mij heen en positief in het leven blijven staan, zoals ik altijd gedaan heb!

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Comments: 5

 • reply

  Fleur

  14 november 2015

  Vervelend zeg dat je het zo hebt ervaren. Ben je onder begeleiding van een arts gestopt? Om de symptomen die je beschrijft te beperken moet je vooral langzaam afbouwen. Ik raad dus iedereen aan om goed contact te hebben met je arts en je goed te laten begeleiden! Zowel in de opbouwfase als bij het afbouwen.

 • reply

  Ellen

  14 november 2015

  Hoi,

  Een goed punt wat je hier beschrijft. Wel erg jammer dat je je emoties zo hebt laten leiden in dit verhaal. Het klopt dat medicatie afbouwen erg heftig kan zijn. Daarom doet men dit ook vaak onder begeleiding van een psychiater. Zo kunnen eventuele klachten worden voorkomen zoals het gevoel van afkicken. Medicatie om te helpen bij het behandelen van je depressie is ten slotte niet gemaakt om je te genezen van je depressie, dat doe je uiteindelijk zelf. Medicatie bevat naast werkzame stoffen ook andere chemicaliën die ook klachten kunnen geven. Zo kan er bijvoorbeeld aspartaam voorkomen in je medicijn. Het is goed om hier bewust van te zijn. Maar een waarschuwing als deze vind ik wat te kort door de bocht voor, wat mij betreft, een kwetsbare groep. Ik hoor wel regelmatig verhalen over mensen die na een radicale leefstijl verandering waar gezonde voeding en sporten een basis is, hun lichaam en geest beter aanvoelden. Hierdoor dus ook beter weet wat zij nodig zijn om zich blij en goed te voelen. Groetjes Ellen

 • reply

  Ellen

  15 november 2015

  Hoi Melinda,
  ik begrijp dat je het niet zonder emotie kunt schrijven, je hebt zelf immers keihard de waarheid ondervonden. Fijn dat het nu goed met je gaat! Ik ben blij met de inhaalslag die voeding/bewegen lijkt te maken met betrekking tot de psyche. Het is naar mijn idee een onderschat item. Ik ben zelf werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en ik bemerk hier andere therapieën die niet perse medicatie adviseren. Het probleem naar mijn idee dat je zelf niet in de hand hebt wat er met je gebeurt op het moment dat je zo ziek bent. Je laat je adviseren en je doet vaak wat een arts zegt dat het beste is. Soms is dat ook het beste, soms moet ( mits dat lukt ) je zelf iets anders aandragen of vragen om andere opties. Ik heb zelf jaren verschillende antidepressivum gebruikt. Ik heb bij de laatste de passende voor mij gevonden. Misschien jammer, anderzijds een gemiste kans als ik het niet had genomen. Zonder deze medicatie was het me niet gelukt om van een afstand naar mijn eigen denkpatronen te kijken. Toen ik daar beter in werd en vooral beter mee om kon gaan merkte ik dat ik boven de medicatie uit leek te stijgen. Tijd om af te bouwen en te stoppen, wat ook voor mij bijwerkingen gaf. Ze waren het alleen meer dan waard. Dit is voor mij DE pil geweest die heeft gemaakt dat ik kon beginnen met sporten en gezonde voeding omdat er meer ruimte was om te leven. Ik ben nu al 2 jaar medicatie vrij en voel me beter dan ooit. Twee verhalen zo verschillend. Ik denk dat je gewoon moet kijken wat voor de individu werkt. En dat je gelijk hebt over het feit dat het goed is om na te denken over of je medicatie wilt gaan slikken ja of nee. 🙂

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .