Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: International Hyperemesis Gravidarum Awareness Day

Vandaag is het International Hyperemesis Gravidarum Awareness Day. Een dag om stil te staan bij al die mensen die te maken hebben met Hyperemesis Gravidarum, vrouwen die zwanger zijn, hun partners en familie, maar ook artsen, verpleegkundigen, verloskundigen en andere zorgprofessionals. In Nederland en België hebben jaarlijks ruim 130.000 vrouwen te maken met enige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Ongeveer de helft daarvan heeft last van ernstige zwangerschapsmisselijkheid en ruim 2% krijgt te maken met zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid en/of overgeven, ook wel Hyperemesis Gravidarum genoemd.


Zij er doorbraken?

Afgelopen jaren zijn er meerdere doorbraken geweest in onderzoeken naar HG. Het leek een lange tijd een overgevoelige reactie op het zwangerschapshormoon HCG te zijn maar sinds een jaar weet men dat dat niet zo uitsluitend is. Dit hormoon is namelijk na 20 weken echt wel afgezwakt en toch kampen vrouwen vaak nog langer met klachten. Op 21 maart 2018 is er een doorbraak gekomen in een groot onderzoek geleid door onderzoekers van het UCLA (Universiteit van Californië – Los Angeles). Daar is ontdekt dat het een klein stofje (GDF15) is dat in de vroege placenta tot uiting komt, een stofje dat ook bij kankerpatiënten die ernstig afvallen is gevonden. Dit stofje activeert precies het stukje in de hersenen dat leidt tot misselijkheid en braken.

Over de Stichting ZEHG

Stichting ZEHG Opgericht in 2013 door vrouwen die zelf Hyperemesis Gravidarum in hun zwangerschap(pen) hebben meegemaakt. Zij kregen te maken met onbegrip van medisch personeel, gebrek aan informatie en het gevoel er alleen voor te staan met deze aandoening. Dit gaf de motivatie om hier iets aan te willen veranderen. Met ruim 1700 leden in de besloten praatgroep is dit een platform voor vragen, waar men begrip en steun en lief en leed kan delen

Stichting ZEHG & Amsterdam UMC Sinds een aantal jaar werkt Stichting ZEHG samen met Dr. Rebecca Painter MD PhD van het Amsterdam UMC. Zij is een gerenommeerd onderzoekster en gynaecoloog op het gebied van (onder-)voeding en HG. Daarnaast is zij zich zeer bewust van problemen en vragen rondom HG (denk aan het ontbreken van een gestandaardiseerd behandelprotocol in ziekenhuizen) en is gepassioneerd om hier iets aan te veranderen. Verschillende toonaangevende publicaties op haar vakgebied staan op haar naam en ze is expert op het gebied van HG. Tevens maakt zij onderdeel uit van een internationaal netwerk aan wetenschappers op het gebied van ondervoeding en HG.

Meer informatie?

Meer informatie kunt u terecht op http://www.zehg.nl Vrouwen die ernstige zwangerschapsmisselijkheid of Hyperemesis Gravidarum (HG) hebben of hebben gehad kunnen zich aanmelden bij onze besloten Facebook groep. Hier zijn honderden vrouwen lid die in eenzelfde situatie zitten of gezeten hebben.

Post a Comment

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .