Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Is aspartaam vergif?

Als je in gezelschap een colaatje light bestelt, kan je er op wachten dat je toch zeker één opmerking krijgt over de aspartaam in de cola. Aspartaam zou giftig zijn, zelfs dodelijk, maar is dat ook wel echt zo? Onderstaand de feiten over aspartaam en cola light!

Aspartaam bestaat uit twee verschillende aminozuren, fenylalanine en asparaginezuur, en methanol. Dit zijn in beginsel allemaal voedingstoffen van natuurlijke oorsprong. De aminozuren zijn onderdelen van de eiwitten die we terugvinden in kipfilet en de methanol komt vooral voor in fruit. Het samengestelde stofje wordt in de dunne darm verteerd en verder afgebroken door de lever. De combinatie van aminozuren en methanol dat aspartaam kan dus nooit in het geheel in het bloed terechtkomen.

De Europese Warenautoriteit heeft aspartaam het nummer E951 gegeven, wat betekent dat de EU het als veilige voedingsstof bestempeld. Ook andere onderzoeken wijzen erop dag aspartaam geen schade aanricht zolang we binnen de 40 Mg per kilo lichaamsgewicht blijven. Dat zou in mijn geval betekenen dat ik 4 tot 6 liter cola light per dag moet drinken en zelfs dan is er geen bewijs dat het schadelijk zou zijn.

Kortom de aspartaam in de cola is hartstikke veilig en kan je met een gerust hart drinken, maar voordat je op je fiets springt om een sixpack te gaan halen, vergeet niet dat er meer in cola light zit dan alleen aspartaam.

In een blikje cola light van 330 ml zit ongeveer 42 mg cafeïne, wat gelijk staat aan een halve kop koffie. Een te hoge inname van cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen, dus geniet van je cola light (en koffie) maar wel met mate!

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .