` HEALTH: JE MIND, MOOD en je MICROBEN - Boost your Health

Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: JE MIND, MOOD en je MICROBEN

Als jij mocht raden welk orgaan invloed heeft op je emoties, je stemming en zelfs op je eetkeuzes. Dan zou je in de eerste instantie waarschijnlijk denken aan je brein of je hart. Maar het zijn dus je darmen, in principe de triljoenen bacteriën-de microben-die leven in je darmen. Nadat er al vele boeken geschreven zijn over ons brein, is het nu tijd om de darmen het podium te geven. Het zogenaamde tweede brein, de hersenen in onze buik.
Blijkbaar is er een verborgen communicatie in ons lichaam gaande (tussen de mind en je darmflora) die invloed heeft op onze stemming, onze voedingkeuzes en algehele gezondheid. Lees hier over de verrassende mind-darm verbinding en wat het te maken heeft met depressie en je gezondheid. En hoe je een eventuele depressie kan verminderen en voorkomen.

Wat is Microbiota?

De term staat voor een verzameling van microben (of micro-organismes) die te klein zijn om met het blote oog gezien te worden. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën en schimmels. Ze leven op een bepaalde plek leven, zoals in en op ons lichaam. In deze blog houd ik het bij de microben die in onze darmen leven t.w. darm microbiota.

Microben, de mini helpers

Meer dan 100 triljoen microben leven in je darmen en leveren belangrijk werk en werken dag en nacht voor ons door. Naast het helpen van het verteren van voedsel, beschermen ze ons ook tegen ziektes en assisteren onze stofwisseling en immuunsysteem. En ze maken het lastig voor de slechte bacteriën om zich te nestelen. Kortom, je darmen doen veel meer dan alleen het verteren van je chips en camembert.

Microbiota verbonden met mentale gezondheid

Het blijkt dat de darmbacterie ook invloed heeft op hoe we ons voelen. Als je zenuwachtig bent, dan heeft dit invloed heeft op je darmen. Van de zenuwen gaan we nog even naar de wc. Emoties zijn dus sterk verbonden met de spijsvertering.

De darm kan onze voedselkeuzes aansturen. Er is een theorie dat een vraatkick veroorzaakt kan worden door de darmbacterie. Blijkbaar is er een groep van triljoenen bacteriën die écht van chocolade houden, ham, kaas etc!
Dus als je ooit bezeten ben door vreetbuien of sacherijnig bent nadat je een paar dagen gedieet hebt. Dan kan dit dus komen door de darmbacterie die verlangt naar hun gewenste bron van brandstof.


Hoe kunnen we de mind-darm verbinding beïnvloeden?

Er wordt nu onderzocht hoe we deze-mind-darm connectie kunnen beïnvloeden. In feite kunnen we dit veranderen met waarmee je ze voedt. Hier is een heel boek over gewijd t.w. The Mind-Gut Connection van Emeran Mayer. 

Ten eerste wordt aangeraden om plantaardig voedsel te eten en weinig dierlijke vetten.

Ten tweede is getipt om minder bewerkt voedsel te eten en toevoegingen aan voedsel zoals emulgatoren en kunstmatige zoetstoffen over te slaan. Het verstoort onder andere je metabolisme.

Een derde tip is om stress te vermijden. Het zorgt ervoor dat een bepaalde groep van bacteriën die goed voor je zijn, verminderd worden. En daardoor de slechte bacteriën vrij spel krijgen. Een foute samenstelling van de darmbacteriën kan ook nog eens een gestrest brein veroorzaken. Let ook op met antibiotica, omdat deze ook de samenstelling van de darmbacterie verstoort.

Een vierde tip voor gezonde darmen is het eten van gefermenteerd voedsel zoals kimchi, miso, kombucha, kefir en gewoon yoghurt.

Tot slot dan nog een pilletje, het zogenaamde 5-http. Dit kan helpen tegen constipatie en depressie, bij juiste dosering. Langzame dosering van 5-http heeft bewezen dat het constipatie en depressie kan verlichten.

We kunnen dus onze mentale gezondheid beïnvloeden en hoe we ons voelen. Hoe we leven en wat we eten zijn beiden van invloed zijn op onze darmen. Dus laten we zuinig zijn op onze triljoenen microben gasten en hun wat aanmoedigen met de juiste gezonde voedsel keuzes.

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sport, gezondheid en lifestyle en deel dit graag met anderen. Mijn missie is om iedere vrouw zich goed te laten voelen van binnen en buiten en hieraan bij te dragen door informatieve blogs, recepten, mindset, diensten, events en een speciaal membership!

Post a Comment