Member login

Username
Password

» Lost your Password?HEALTH: Ketogeen dieet tegen overgewicht en het Metabool syndroom

Het ketogeen dieet bestaat al een eeuw en lijkt opnieuw in populariteit toe te nemen. Dit heeft deels te maken met het feit dat de voordelen van dit dieet goed worden ondersteund door de wetenschap. Bovendien is het ketogeen dieet niet alleen bedoeld om gewicht te verliezen, maar ook om ziektes te bestrijden, waarvan de oorzaak kan worden gevonden bij stoornissen in het metabolisme. In dit artikel wordt uitgelegd hoe een ketogeen dieet mensen kan helpen om gewicht te verliezen en het metabool syndroom kan omkeren.

Voor wie is het ketogeen dieet?

Obesitas en het metabool syndroom (stofwisselingssyndroom) zijn de grootste gezondheidsproblemen ter wereld geworden. Er sterven tegenwoordig meer mensen aan obesitasgerelateerde oorzaken, dan mensen aan ondergewichtgerelateerde oorzaken.

Het metabool syndroom treft alleen al naar schatting 90% van alle mensen met overgewicht en 25% van de mensen met een normaal gewicht. Op dit moment is zo’n 40% van de vrouwen en 50% van alle mannen in Nederland te zwaar (BMI > 25). Dat betekent dat er miljoenen Nederlanders rondlopen met hyperinsulinemie en/of insulineresistentie (metabool syndroom).

Aangezien het ketogeen dieet het metabool syndroom positief beïnvloedt, lijkt het ketogeen dieet misschien wel het meest optimale dieet voor mensen die kampen met diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht en andere aandoeningen die voortkomen uit een gestoorde stofwisseling.

Wat is het ketogeen dieet?

Er zijn vele varianten van het ketogeen dieet, maar wat ze alle gemeen hebben is dat ze hoog in vetten, gematigd in eiwitten en zeer laag in koolhydraten zijn. Voor de oplettende lezer lijkt dit erg veel op het koolhydraatarm dieet. Dat klopt ook, alleen ligt bij het ketogeen dieet de focus meer op het verhogen van vetten, in plaats van op het verlagen van (bewerkte) koolhydraten.

Aangezien koolhydraten worden verminderd en vetten wordt verhoogd, schakelt het lichaam over op een andere metabole modus, genaamd ketose. Oftewel, het lichaam gaat vetten omzetten in ketonen. Dit zijn moleculen die energie leveren voor de hersenen.

Als je lichaam deze modus allang niet meer heeft gebruikt, kan het zijn dat het begin van de ketose nogal vervelend aanvoelt (lees hoofdpijn, grieperig gevoel, lusteloos). Je lichaam is immers verleerd om veelvuldig gebruik te maken van vetten als brandstof en heeft tijd nodig om hier weer (opnieuw) aan te wennen.

Eenmaal een paar dagen of weken verder, zal het lichaam en de hersenen zeer efficiënt zijn geworden in het verbranden van vetten en ketonen.

Doordat er nog maar weinig glucose het lichaam ingaat bij het keto dieet, krijgt ook de alvleesklier meer rust. Deze hoeft immers niet meer zo veel insuline te produceren als voorheen, met als gevolg dat de insulinegevoeligheid wordt verbeterd. Dit alles laat positieve resultaten zien bij mensen met diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas.

Ketogeen dieet superieur bij gewichtsverlies

Er is sterk bewijs dat ketogene diëten zeer effectief zijn voor gewichtsverlies. Ze kunnen je helpen om vet te verliezen, spiermassa te behouden en veel belangrijke gezondheidsmarkers te verbeteren.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat het erg moeilijk wordt om nog teveel calorieën te eten. Als je dus niet houdt van calorieën tellen, dat is het ketogeen dieet een goede optie.

Het gaat er vooral om dat bepaalde voedingsmiddelen moeten worden vermeden. Dit zijn vaak bewerkte- en koolhydraatrijke voedingsmiddelen die sneller aanzetten tot teveel eten.

Ketogeen eten leidt bovendien niet alleen tot caloriebeperking, maar ook zijn aanwijzingen in de wetenschap te vinden die laten zien dat het metabolisme wordt versneld. Dit heeft deels te maken met het proces dat vet (en eiwit) omzet in brandstof. Gluconeogenese is de naam voor dit proces en daarvan is bekend dat dit extra energie kost.

Conclusie

Het ketogeen dieet is een effectieve manier om af te vallen en dat wordt dat goed ondersteund door bewijsmateriaal. Het is erg vullend en heeft meestal geen calorietelling nodig. Daarbij worden bepaalde processen in het lichaam aangewakkerd wat het metabolisme doet versnellen.

Ook heeft het ketogeen dieet een positief effect op de werkingsmechanismen die bij veel mensen in het westen zijn verstoord.

Overigens is het niet aan te raden om het ketogeen dieet een leven lang strikt te blijven volgen. Het is vooral bedoeld als belangrijk hulpmiddel bij het halen van je doel. Eenmaal je doel(en) behaald, is een mildere vorm van ketogeen eten een betere keuze. Bovendien geldt hierbij nog altijd dat het belangrijk is om goed te blijven voelen welke verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten het beste bij jou past.

Mocht je interesse hebben gekregen in het ketogeen dieet, omdat je denkt dat jouw metabolisme verstoord is, ben er dan van bewust dat op eigen houtje hiermee aan de slag gaan risico’s met zich mee kan brengen. Vraag daarom altijd eerst advies aan je huisarts, diëtist, orthomoleculair therapeut of mesoloog.

Bronnen: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14769489
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11122785
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12079835
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14525681
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18635428
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17640906

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Post a Comment

Translate »
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .